02.11.2010. / 16:15

Autor: Hina

Pupovac: Tadićev posjet pomoći će unapređenju odnosa dviju zemalja

Zajednički posjet Josipovića i Tadića će, smatra on, pozitivno utjecati i na unapređenje odnosa između Hrvata i Srba u Vukovaru koji, po njegovim riječima, žive u nekoj vrsti zamrznutog konflikta i podijeljenih sjećanja

Milorad PupovacMilorad PupovacPredsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac u utorak je, u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug, zajednički posjet predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića Vukovaru ocijenio značajnim potezom koji će pomoći unapređenju odnosa između dviju zemalja, kao i odnosa među Hrvatima i Srbima u samom Vukovaru.

Zajednički posjet dvojice predsjednika stratištima hrvatskih i srpskih civila značajan je, po Pupovčevim riječima, i simbolički i praktički u smislu pomoći građanima u nadilaženju prošlosti, a rezultat će, kako ističe, biti to što će potom dvije strane moći razgovarati o temama o kojima je to donedavno bilo ograničeno ili nemoguće.

Lakše će se, ističe Pupovac, razgovarati o međusobnim tužbama, kao i suđenjima za ratne zločine, te politikama koje su rezultirale razaranjem Vukovara i stradanjem ljudi na objema stranama u tom gradu.

Zajednički posjet Josipovića i Tadića će, smatra on, pozitivno utjecati i na unapređenje odnosa između Hrvata i Srba u Vukovaru koji, po njegovim riječima, žive u nekoj vrsti zamrznutog konflikta i podijeljenih sjećanja.

Govoreći o percepciji Tadićeva posjeta u hrvatskoj javnosti, Pupovac navodi kako niti jedna značajna politička stranka ili ličnost u Hrvatskoj ne govore protiv toga, te da se posjetu protive samo marginalne političke skupine koje tako u medijima dobivaju znatno više prostora i utjecaja no što ga u stvarnosti imaju.

Po Pupovčevim riječima, nejasno je zašto tim skupinama mediji, pogotovu državni, daju toliko prostora, je li riječ o želji za relativizacijom mogućih učinaka posjeta ili zato da se i dalje drže zatvorenim pitanja o kojima će se nakon Tadićeva posjeta moći i trebati razgovarati.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak će posjetiti istočni dio Hrvatske, gdje će s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na Ovčari i u Paulinom Dvoru, a u Vukovaru se sastati s predstavnicima obitelji Hrvata nestalih tijekom Domovinskog rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice, potvrđeno je u utorak iz ureda predsjednika.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika