03.11.2010. / 14:15

Autor: Deutsche Welle

Novi i stari klišeji Zapada prema Istoku

U Cottbusu je otvoren Filmski festival istočnoeuropskog filma. Na njemu će biti prikazano 140 filmova iz 40 zemalja, a među njima je i najnoviji rad Ognjena Sviličića „Dva sunčana dana“

Ognjen SviličićOgnjen SviličićFilmski festival u Cottbusu ove godine proslavlja svoj 20. rođendan. Tijekom dva desetljeća postojanja ovaj je Festival istočnoeuropskog filma uvelike pridonio tome da filmovi iz ovog dijela svijeta ne pronađu samo put do šire publike već da ga u potpunosti i afirmiraju i samim time pomognu u njegovom zauzimanju čvrstog mjesta na svjetskoj sceni uopće.

Obzirom da se ove godine obilježava i dvadeset prva obljetnica pada "željezne zavjese", organizatori u Cottbusu su odlučili najnovije izdanje Festivala posvetiti pitanjima i temama vezanim ne za pojedine zemlje ili područja (kako je to prijašnjih godina bio slučaj) već cjelokupnom utjecaju filma iz istočnoeuropskih zemalja na međunarodnu filmsku scenu. Poseban naglasak je na pitanjima poput: Kako zapadnoeuropski redatelji gledaju na istočni dio Europe i koji klišeji Zapada prema Istoku općenito su se u međuvremenu etablirali, a koji su odbačeni?

Filmovi iz Hrvatske, Srbije, BiH

Tako primjerice redatelj Brendan Grant u svom filmu prvijencu "Noćas je sve otkazano" priča priču o jednom irskom režiseru koji bezuspješno pokušava snimiti film o žrtvama rata na Kosovu. Igrano-dokumentarni film "Zatrpana zemlja", američko-bosansko-hercegovačke produkcije, redatelja Stevena Eastwooda i Geoffreya Alana Rhodesa, govori o putovanju u mjesto Visoko, poznatom po otkrivanju navodnih piramida starih nekoliko tisuća godina. Tijekom putovanja, sudionici mijenjaju svoje stavove, mišljenje i uopće kut gledanja na Bosnu i Hercegovinu.

I ostali filmovi kojih ove godine u Cottbusu ima ukupno 140 iz 40 zemalja (među njima je ovoga puta i veliki broj filmaša iz Zapadne Europe) bave se ovim temama. Između filmova iz Poljske, Rusije, Kazahstana, Češke, nalazi se i jedan film iz Hrvatske.

Riječ o radu Ognjena Sviličića "Dva sunčana dana" koji govori o stranim turistima koji na odmor dolaze na Jadransku obalu. To je priča o međuljudskim odnosima, ljubavi, no prije svega o odnosu Hrvatske i svijeta. Srbijanska filmska industrija zastupljena je ovoga puta s dva filma. Film "Žena s razbijenim nosom", redatelja Srđana Koljevića otvorio je ovogodišnji Festival, a mnogi ga već sada vide kao jednog od favorita nagrade koja će ovoga puta biti dotirana s 20.000 eura. Drugi je film "Tilva Roš", režisera Nikole Ležaića koji je filmskoj publici već poznat kao ovogodišnji dobitnik glavne nagrade Srce Sarajeva s ovogodišnjeg Filmskog festivala toga grada.

Festival u Cottbusu otvoren je u utorak (2.11.) i trajati će do nedjelje (7.11.). I ovoga puta se očekuje veliki broj posjetilaca kojima osim filmova grad na istoku Njemačke nudi i bogati popratni program: izložbe, koncerte, književne večeri.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika