03.11.2010. / 21:08

Autor: Hina

Radnici "Glasa Istre" u nedjelju počinju štrajkati

Djelatnici "Glasa Istre" od nedjelje počinju štrajkati, a novine koje će izići u ponedjeljak bit će izdane pod prisilom, uz radnu obvezu, pa je stoga podružnica Sindikata novinara pozvala čitatelje da ih ne kupuju, priopćila je danas glavna sindikalna povjerenica u "Glasu Istre" Maše Jerin.

Glas Istre kreće u štrajkGlas Istre kreće u štrajkDjelatnici "Glasa Istre" od nedjelje počinju štrajkati, a novine koje će izići u ponedjeljak bit će izdane pod prisilom, uz radnu obvezu, pa je stoga podružnica Sindikata novinara pozvala čitatelje da ih ne kupuju, priopćila je danas glavna sindikalna povjerenica u "Glasu Istre" Maše Jerin.

Kako se navodi u priopćenju, sindikat je danas uputio najavu štrajka upravi "Glasa Istre novine" d.o.o., koji će početi u nedjelju, 7. studenoga, i, kako se navodi, trajat će dok se ne ispune zahtjevi, odnosno do odluke štrajkaškog odbora.

"Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru te nakon neuspjela procesa mirenja. Ono je održano 28. listopada, a uprava je tada još jednom jasno pokazala da ne namjerava pregovarati u dobroj vjeri, već isključivo naređivati", navodi sindikat. Dodaje kako uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene. Istodobno, najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenika.

Sindikat također podsjeća da je - iako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za štrajk kojim djelatnici "Glasa Istre" traže da se o tim pitanjima pregovara, a ne da ih poslodavac jednostrano nametne - uslijedila odluka predsjednice arbitraže, sutkinje Županijskog suda u Puli Ondine Vidulin-Matijević, koja je izdavanje novina proglasila djelatnošću koja se ne može prekidati za vrijeme štrajka.

"Ona je za dvadeset radnika uvela radnu obavezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti. Sindikat je bio dužan popisati imena onih radnika koji će morati raditi te ih dostaviti poslodavcu zajedno s najavom štrajka, a najkasnije tri dana prije početka štrajka, što smo danas i učinili", navela je glavna sindikalna povjerenica Jerin.

Ocijenila je kako je nepojmljivo da "poslodavac u drugim redakcijama traži novinare koji su spremni pisati za 'Glas Istre' dok njegovi radnici, štrajkaju". Stoga je u ime sindikata od glavnog urednika Ranka Borovečkog zatražila da "autore članaka koji nisu novinari 'Glasa Istre', ne skriva iza inicijala G. I., već da ih potpisuje punim imenom i prezimenom.

Podsjetivši kako će od ponedjeljka izdanja "Glasa Istre" biti objavljivana pod radnom obvezom, povjerenica Jerin je naglasila kako novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i kršenja svojih prava postaje "laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru".

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika