04.11.2010. / 11:53

Autor: Hina

Majke Vukovara poručile: 'Ne očekujemo ništa od posjeta, cijeli Vukovar je Ovčara'

"Mi ne možemo pokopati svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su grobišta. Neka nam to kažu kako bi i naši pokojni pronašli svoj mir", rekla je Vilma Vidović

Autor:
Patrik Maček/PIXSELLAutor: Patrik Maček/PIXSELLHrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić stigli su pred spomenik ubijenima na Ovčari kako bi položili vijence na mjestu na kojem je 20. studenog 1991. počinjen stravičan pokolj kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili 200 civila i vojnika, većinom ranjenika, prisilno odvedenih iz vukovarske bolnice.

Prošavši spomen-dom Ovčaru, koji je otvoren 20. studenog 2006. u hangaru na bivšem poljoprivrednom dobru, gdje su nakon sloma obrane grada Vukovara mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili proveli posljednje sate života, Tadić i Josipović će sami, bez pratnje, hodom prijeći oko 100 metara do mjesta gdje su zarobljenici bili dovođeni na strijeljanje i bacani u masovnu grobnicu.

Tamo će, kod spomen-obilježja, uz nazočnost pripadnika počasne bojne Hrvatske vojske, položiti vijence identičnog sadržaja: "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović", odnosno "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Srbije Boris Tadić", i odati počast stradalima. Potom će, malo dalje, dati prve izjave novinarima.

Izvan protokola posjeta predsjednika Tadića Vukovaru, pokraj mjesta nekadašnje masovne grobnice okupilo se 50-ak osoba koje upaljenim svijećama i molitvom prosvjeduju protiv današnjeg događaja. Riječ je o ženama Vukovara i majkama Lovasa i Sotina te braniteljima i invalidima Domovinskoga rata. Neki među njima uz svijeće ističu i natpis "Cijeli Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom i krunicom, a i ovo smatramo nasiljem", rekla je Vilma Vidović, jedna od vukovarskih žena koja je u Domovinskom ratu ostala bez pet članova šire obitelji. "Dvoje je do sada pronađeno, a još troje se traži", dodala je gospođa Vidović, pojasnivši kako iz toga razloga dolazak srbijanskog predsjednika i polaganje vijenca smatraju nasiljem.

"Mi ne možemo pokopati svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su grobišta. Neka nam to kažu kako bi i naši pokojni pronašli svoj mir", rekla je Vilma Vidović. Na pitanje novinara što očekuje od predsjednika Tadića i očekuje li ispriku, gospođa Vidović odgovorila je da od predsjednika Tadića ne očekuje ništa.

Nakon posjeta "Ovčari" hrvatski i srbijanski predsjednici vratit će se u Vukovar, gdje će se, zajedno s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor nakon njezina susreta s predsjednikom Tadićem u "četiri oka", sastati s predstavnicima hrvatskih udruga žrtava rata i obitelji nestalih osoba, a potom i s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika