05.11.2010. / 12:06

Autor: Nacional.hr

Sanadera nema u Saboru, ali zato predaje po Europi o 'transformaciji' Balkana

Sanader čak nije ni dostavio svoju radnu knjižicu kako bi ga saborska kadrovska služba i službeno zaposlila

Foto: C*A*PFoto: C*A*PBivši hrvatski premijer Ivo Sanader službeno je položio prisegu za saborskog zastupnika 22. listopada, no od tad se u sabornici baš i nije iskazao. Kako piše Index, čak nije ni dostavio svoju radnu knjižicu kako bi ga saborska kadrovska služba i službeno zaposlila.

No, zato bivši hrvatski premijer predaje po Njemačkoj. U Centrum fur angewandte Politikforschung na Minhenskom sveučilištu održao je predavanje o stanju u jugoistočnoj Europi nakon 1990. godine.

Među ostalima, Sanader je istaknuo kako je rat na području bivše Jugoslavije bio važan i za Europsku uniju jer je pokazao nesposobnost EU u zaustavljanju vojnog sukoba u njihovom susjedstvu.

Istovremeno, Sanader je istakno kako je članstvo u EU važan alat za demokratizaciju i stabilizaciju država u jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Dodao je kako bi za rješavanje odnosa među zemljama bivše Jugoslavije trebalo iskoristiti koncept pomirenja Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata. Također, rekao je i kako je najveći problem sruštii "zid u glavama".

Sanader na budućnost jugoistočne Europe gleda prilično pozitivno. Vjeruje ja je rješenje svih problema koji muče zemlje te regije u suradnji, a kao glavnu misao vodilju naveo je "ne zaboraviti, ali se pomiriti".

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 05.11.10. 16:06

Nemoguce je zaboraviti i oprostiti ili pomiriti se! To je sve jedno te isto i mi ljudi koji ne razumijemo sve ovo, jer ne gledamo krajnje ozbiljno o cemu se zapravo radi, necemo nikada biti u stanju rijesiti ovakve teske probleme. Ako ste dosli do neminovnosti da je oprost i pomirenje neophodnost, tada morate biti spremni i zaboraviti kako bi nam umovi bili neoptereceni proslim iskustvima i to je jedini nacin za osloboditi potpuni potencijal inteligencije koja ''gleda'' u ono sto je bitno sada i tako efikasno rjesava svaki problem na kojeg nailazi. Budimo krajnje ozbiljni; sva iskustva koja imamo ne zaboravljamo nikada, ona su uvijek dio nas, ali memorija sama po sebi, ukoliko joj se ne ''vidi'' pravo mjesto, kada ima svrhu svoje primjene, postaje smetnja odnosno ''filter'' kroz kojeg GLEDAMO, OSJECAMO I MISLIMO i mi tada djelujemo kao masine, neovisno o tome koliko skolovani, ili tzv. produhovljeni. Inteligencija jedino moze eliminirati probleme i ona to jedino moze ukoliko je potpuno slobodna.


registracija
30/8/10

TonyP, 05.11.10. 19:32

sva sreca da oprostiti i zaboraviti nije jedno te isto. krscanski je oprostiti, steci jedan unutarnji mir. inace se mrznja i zelja za osvetom tiho "podgrijavaju". nakon toliko godina vise steti onom koji ne moze oprostiti. cinom oprostenja stice se visa razina duhovna. zaboraviti ne treba. neka pouka mora se izvuci, jer inace cemu tolike tisuce poginulih, mucenih i nestalih, ako nismo nista naucili i zaboravili lekciju. treba pamtiti i ne ponoviti neke greske, poput hrvatske sutnje. jer kasnije je puno njih stradalo sto se na vrijeme nije reklo popu pop i bobu bob. pogotovo izvan granica, pa su se svi cudili cemu ratujemo i izmislili vjeru kao razlog sukoba. preskupa sutnja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika