05.11.2010. / 12:27

Autor: Hina

Hrvatska dobila važna prijelazna razdoblja u pristupnim pregovorima prema EU

"Zatvorili smo važna poglavlja, posebice poglavlje Institucije, što jasno potvrđuje da smo pri samom kraju pregovora. Zadovoljni smo ocjenama koje smo dobili od Komisije i belgijskog predsjedništva glede naše ukupne pripremljenosti"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatska je u petak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na veleposlaničkoj razini zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om pri čemu je uspjela izboriti važna prijelazna razdoblja.

Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima 4 - Sloboda kretanja kapitala, 14 - Prometna politika i 34 - Institucije. Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 25, a preostalo je zatvoriti još devet poglavlja, odnosno 10 ako se računa poglavlje Ostala pitanja.

O poglavljima Institucije i Ostala pitanja ne vode se pregovori jer su u njima pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo.

U poglavlju Sloboda kretanja kapitala, Hrvatska je dobila važno prijelazno razdoblje kojim se odgađa slobodna prodaja poljoprivrednog zemljišta građanima EU-a. U razdoblju od sedam godina od dana pristupanja za Hrvatsku će važiti izuzeće iz odredbi o slobodnom prometu poljoprivrednog zemljišta, a nakon isteka tih sedam godina moći će tražiti još dodatne tri godine s tim da će takav zahtjev morati biti dobro obrazložen.

Zatvaranjem poglavlja Sloboda kretanja kapitala Hrvatska je u potpunosti završila sav posao na usklađivanju regulative koja se odnosi na četiri temeljne slobode unutar jedinstvenog europskog tržišta - sloboda kretanja radne snage, usluga, kapitala i roba.

U poglavlju Prometna politika, Hrvatska je dobila važna prijelazna razdoblja koja će omogućiti Jadroliniji i drugim hrvatskim brodarima da se bolje pripreme za snažnu konkurenciju na jedinstvenom europskom tržišta.

Za područje pomorskog linijskog prometa, Hrvatska je dobila prijelazno razdoblje do 2016. godine, a za tzv. kružni promet, odnosno neredovite pomorske linije do 2014.

U željezničkom teretnom prometu također je dobiveno prijelazno razdoblje. Do kraja 2012. godine, teretni promet po hrvatskim prugama bit će u omjeru od 80 posto rezerviran za HŽ-a, a za preostalih 20 posto usluge će moći pružati i drugi europski operateri.

I Europska unija je u poglavlju Prometna politika dobila jedno prijelazno razdoblje glede kabotaže u cestovnom prijevozu. Izraz kabotaža označava prijevoz putnika ili robe koje obavlja prijevoznik registriran u jednoj članici unutar teritorija neke druge zemlje članice.

Hrvatski cestovni prijevoznici neće moći nuditi usluge prijevoza u razdoblju od dvije godine od ulaska Hrvatske u EU-u između dvaju odredišta unutar EU-a, a izvan Hrvatske.

U poglavlju Institucije određuje se kako će buduća članica biti zastupljena u europskim institucijama. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću, a hrvatski postaje 24. službeni jezik EU-a. Kao i druge članice, Hrvatska će imati jednog povjerenika u Europskoj komisiji, po jednog suca u Europskom sudu pravde i Općem sudu te u Revizorskom sudu. Hrvatsku će u skupštini Europske središnje banke predstavljati guverner njezine središnje banke, koji će nakon ulaska u eurozonu biti član Vijeća guvernera.

"Zatvorili smo važna poglavlja, posebice poglavlje Institucije, što jasno potvrđuje da smo pri samom kraju pregovora. Zadovoljni smo ocjenama koje smo dobili od Komisije i belgijskog predsjedništva glede naše ukupne pripremljenosti", rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak. "Posebno i s ponosom ističem to što hrvatski postaje izvornim službenim jezikom Europske unije", dodao je.

On je istaknuo da se s optimizmom može očekivati sljedeća međuvladina konferencija o pristupanju krajem prosinca.

Drobnjak je rekao da u ovom trenutku nije moguće precizno vremenski definirati kada će biti dovršen pregovarački proces, "iz jednostavnog razloga što ne znamo koliko će trajati verifikacijski postupak u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, a osim toga neka od preostalih poglavlja sadrže financijske implikacije, što jednostavno traži određeno vrijeme za dogovor".

"Međutim, mislim da možemo s optimizmom i vjerom računati da ćemo sva poglavlja zatvoriti tijekom sljedećeg, mađarskog predsjedništva, do kraja prve polovice sljedeće godine", rekao je Drobnjak.

Hrvatska je već ispunila sva mjerila za preostala poglavlja, osim za dva najteža, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

Za tri poglavlja već je i predana potpuna pregovaračka dokumentacija - za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost (24), Okoliš (27) i Zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31) a za ostala to će uskoro biti učinjeno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika