05.11.2010. / 20:30

Autor: Nacional.hr

Josipović: 'Da sam Sanader sigurno bi me zabrinulo sve što se piše o meni'

"Ono što bih ja sada napravio jest da ne bih objavljivao nelegalno iskaze iz istrage kao što neki čine. Pustio bih pravosuđe da odradi svoj posao bez pritisaka i politike i medija. To je jedini način da ono što izađe kao rezultat bude korektno, da bude na tragu pravne države"

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović dan nakon posjeta srbijanskog mu kolege Borisa Tadića Vukovaru, Ovčari i Paulin Dvoru u razgovoru za Novu TV osvrnuo se na taj događaj, ali i na aktualna događanja vezana uz vladajuću stranku i borbu protiv korupcije.

"Jučer je bio velik dan za Hrvatsku, bio je velik dan za Srbiju i što je najvažnije, bio je velik dan za građane, za Vukovarce, jer je to bio dan koji je otvorio jednu novu nadu ne samo onima koji traže svoje najmilije, nego i onima koji danas žive u Vukovaru", kaže Josipović i dodaje kako smatra da se vrijeme isprika bliži kraju.

"Mislim da smo s isprikama negdje pri kraju, ako već nismo završili. To je taj jedan ritualni simbolični dio koji se ne treba podcjenjivati, jer je vrlo važan, otvara vrata. Mislim da smo sada u jednoj novoj fazi suradnje. Vrlo skoro moramo u nju ući na praktičnoj razini koja znači rješavanje problema građana", rekao je predsjednik te se nakon toga osvrnuo na sve bliži kraj pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Iz Unije su poručili da očekuju optužnice na visokom političkom nivou, a novinara Nove TV je zanimalo da li se ovdje radi o političkom pritisku na rad odvjetništva i treba li Mladen Bajić pisati optužnice protiv visokih političara?

"Nema narudžbi. Ako nekome izgleda, to se ne smije tako provoditi. Dakle, nema narudžbi. Što želim istači jest da imamo visoke, zaista visoko pozicionirane ljude koji su optuženi. Dakle nije baš točno da nema tu rezultata. Možda može i više, vidjet ćemo. Ali to nije stvar narudžbe nego je stvar istrage", smatra Josipović koji odbacuje priču da bi privođenjem bivšeg premijera Sanadera Hrvatska bila manje korumpirana zemlja.

"Ne, to ne stoji. Mislim da to nije korektno, bilo čije ime isticati kao kriminalca, a da iza toga ne stoje odluke, relevantne odluke sudova. Dakle, ono što je bitno je da iza svake istrage stoje dokazi. Da nema narudžbi, da nema političkih narudžbi i pravosuđe zaista tu mora biti neovisno i ne smije podilaziti politici", kaže Josipović koji smatra da bi optužbe Mladena Barišića da je skupljao novce za HDZ mogle postati ozbiljni politički problem.

"Ovog trenutka je to politički problem, a ako se takav iskaz pokaže kao utemeljen, bit će i pravosudni problem, odnosno predmet istraživanja i predmet presude. Ono što bih ja sada napravio jest da ne bih objavljivao nelegalno iskaze iz istrage kao što neki čine. Pustio bih pravosuđe da odradi svoj posao bez pritisaka i politike i medija. To je jedini način da ono što izađe kao rezultat bude korektno, da bude na tragu pravne države i da bude na tragu zaista nulte tolerancije protiv korupcije", rekao je predjsednik koji je na kraju zaključio i da bi sve ovo što se posljednjih dana piše po novinama o njemu sigurno trebalo zabrinuti Sanadera.

"Mene bi sigurno zabrinulo, ali ne bih ulazio u detalje jer to nije posao predsjednika", rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 06.11.10. 07:59

Naš Predsjednik, naš radoholičar, BRAVO! Za sve postupke koje je do sada učinio.


registracija
22/9/09

oidipci, 06.11.10. 10:21

"Što želim istači....." ???? Kojim jezikom govori ovaj ljigavac? Što to znači "istači"? Da nije to nešto što je naučio od svojeg dragana Tadića dok su se guzili nakon slavlja u Vukovaru?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.11.10. 16:12

oidipci, izgleda da Hebrang nije jedini kojemu je blago. Znam da ne razumijes sto zelim reci, ali nema veze. Samo uzivaj, zivot bez mozga je zabava bez granice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika