06.11.2010. / 09:26

Autor: Martina Čizmić

Bugarska ponudila Hrvatskoj i Srbiji partnerstvo u izgradnji nuklearke

Iz Srbije su već ranije iskazali interes za sudjelovanjem u izgradnji bugarske nuklearke u zamjenu za udio od 5 posto, no nakon inicijalnog interesa nije se dalje pregovaralo

Bojko Borisov i Jadranka KosorBojko Borisov i Jadranka KosorBugarski premijer Bojko Borisov ponudio je hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću partnerstvo u izgradnji druge bugarske nuklearke u Belenu.

Prema bugarskim medijima, Borisov je dvijema državama uputio i službeni prijedlog za sudjelovanje kupovinom udjela od 1, 1,5 ili 2 posto. Također, u pozivu stoji i kako se države o svojim namjerama i željama moraju izjasniti najkasnije do 13. studenog kada u posjet Bugarskoj stiže ruski premijer Vladimir Putin.

Premijer Borisov potvrdio je novinarima da je i osobno razgovarao s predsjednikom Tadićem u četvrtak, što se poklopilo s Tadićevim posjetom Hrvatskoj i sastankom s premijerkom Kosor i predsjednikom Josipovićem. Nije isključeno da su tijekom "razgovora u četiri oka", hrvatska premijerka i srbijanski predsjednik razgovarali upravo o bugarskoj nuklearki.

Borisov je uvjeren da bi sudjelovanje Srbije i Hrvatske u izgradnji nuklearke Belene učininilo taj projekt još pragmatičnijim i isplativijim jer bi garantiralo tržište za prodaju električne energije po završetku nuklearke.

Inače, ugovor za izgradnju NE Belene Bugarska je potpisala s Rusijom te se predviđa da bi cijena njene izgradnje mogla biti 7 milijardi eura, što bi objasnilo Bugarsku želju za inozemnim partnerima. No, kako je ugovor kojim je Bugarska trebala osigurati djelomično financiranje projekta istekao 30. rujna, dvije su zemlje dogovorile odgodu. Pretpostavlja se da će se tijekom posjeta Putina Bugarskoj pregovarati upravo o nastavku gradnje nuklearke.

Iz Srbije su već ranije iskazali interes za sudjelovanjem u izgradnji bugarske nuklearke u zamjenu za udio od 5 posto, no nakon inicijalnog interesa nije se dalje pregovaralo.

Sudjelovanje u izgradnji bugarske nuklearke za Hrvatsku bi moglo biti djelomično rješenje njenih potreba za električnom energijom u budućnosti. Naime, prema energetskoj strategiji koju je Hrvatska prihvatila, na njenom bi se teritoriju trebala izgraditi nuklearna elektrana. No, kako je za gradnju takvog projekta potrebna politička odluka i pozamašna svota novaca, bugarski se prijedlog čini boljom solucijom.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 07.11.10. 23:13

Ja sam ponudio vladi jedno novo otkrice
SLOBODNOG IZVORA SNAGE koji moze
da zamjeni ne-obnovljive i obnovljive izvore energije,
i ta ponuda lezi u ladicama ministarstva znanosti
kod Radovana FUCHSA i pitamo se zasto se
mora to ZATASKIVATI U MINISTARSTVU
ZNANOSTI i ciji je to interes sa tim zataskivanjem.


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.11.10. 21:51

očito siva ima jake energetske savjetnike. članica EU nudi joj posao a ona u četri dana donese odluku-NJET ! kaj nije mogla reći -- možda, pa nakon toga lobirati za građevinske radove na nuklearki. ili to ne bi moglo ići preko Fimi-medije i Skladgradnje !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika