08.11.2010. / 14:11

Autor: Deutsche Welle

Masovni prosvjedi protiv atomskog otpada: 'Zvjezdani trenutak građanskog otpora'

O ovoj političkoj odluci o transportu nuklearnog otpada će svakako opet raspravljati i Bundestag: to je ovog ponedjeljka zatražila stranka Zelenih da se hitno uvrsti na plan zasjedanja

Ovi prosvjedi su ispali i - zvjezdani trenutak političke kulture u Njemačkoj (Foto: Reuters)Ovi prosvjedi su ispali i - zvjezdani trenutak političke kulture u Njemačkoj (Foto: Reuters)Prkoseći hladnoći i kiši najnoviji prosvjedi protiv transporta nuklearnog otpada su privukli na desetke tisuća građana. Usprkos ogromnom naporu policije, transport "Castora" se zato otegao za gotovo čitav dan više.

Blokada ovog transporta je po mnogo čemu rekordna: tisuće prosvjednika je blokiralo gotovo svaku dionicu željezničke pruge gdje je trebala proći kompozicija s jedanaest specijalnih kontejnera s visokoradioaktivnim otpadom. Vlaga i hladnoća su od svih sudionika - i od prosvjednika i od oko 16.000 policajaca - zahtijevali svaki atom snage i izdržljivosti.

Protivnici atomske energije su i na posljednjoj dionici u šumi kod Harlingena, omotani u termalne folije, izdržali čitavih 19 sati i temperature ispod nule koja je vladala u noći od nedjelje na ponedjeljak. Štoviše - nikad ih nije bilo toliko koliko ih se okupilo ovaj put. I za policiju je zaštita transporta bila izazov koji se jedva mogao savladati: trebalo im je punih šest sati da odnesu prosvjednike sa tračnica. Što je za snage sigurnosti bilo još gore, zbog prosvjednika koji su se okupili baš svuda bilo je praktično nemoguće da policiji dođe smjena, tako da su mnogi službenici bili u akciji i po 24 sata bez prekida.

Prepreke i prosvjednici na svakom centimetru

Tek ovog ponedjeljka (8.11.) oko deset sati je željeznička kompozicija stigla do Dannenberga, mjesta gdje će se kontejneri sa atomskim otpadom pretovariti na kamione kojima je prijeći još 20 kilometara do privremenog odlagališta u Gorlebenu. Traktori tamošnjih seljaka i brojni prosvjednici su već spremni otežati put i na toj posljednjoj dionici - makar je svima od početka bilo jasno kako će visokoradioaktivni otpad iz njemačkih atomskih elektrana, usprkos svim prosvjedima, tamo i stići.

Jer cilj protivnika atomske energije je ovoga puta potpuno ispunjen: oduljiti transport Castora što je više moguće, kako bi i trošak transporta otišao nebu pod oblake. Zato je i Joachen Stay, jedan od vođa pokreta protiv atomske energije, ovu manifestaciju nazvao "zvjezdanim trenutkom mirnog otpora".

Ne samo to: usprkos ponekoj žalbi zbog grubih zahvata policajaca, ponekog navlačenja po podu gdje je ponekom službeniku prosvjednik znao i bolno "ispasti" na tlo, svi sudionici su suglasni kako su čitavi prosvjedi sve do posljednjeg trenutka protekli mirno i korektno. Policija je već unaprijed najavila kako će se "pažljivo" odnositi prema prosvjednicima i ispunila je obećanje. Doduše bilo je incidenata, granata suzavaca pa i zapaljenih policijskih vozila, ali uglavnom se može reći kako je ovaj Castor bio i zvjezdani trenutak demokratske kulture u Njemačkoj. Mnogi prosvjednici, nakon što ih je policija uklonila, ostali su u blizini na spontanim tulumima.

Posljednji čavao u političkoj karijeri Angele Merkel?

Sa druge strane, ovaj transport nuklearnog otpada je već uvelike poprimio političke dimenzije. Povod za tako velik odaziv protivnika atomske energije je bila i odluka vladajuće koalicije o znatnom produženju rada već postojećih atomskih elektrana u Njemačkoj. A dok je i zapovjednik njemačke Savezne policije Matthias Seeger priznao pravo građanima da i prosvjedima i blokadom iskazuju svoje mišljenje, kancelarka Angela Merkel je bila jedna od rijetkih političara koja je uoči prosvjeda, oštrim riječima upozorila prosvjednike neka ne čine kažnjivo djelo, na primjer potkopavajući šljunak željezničkih nasipa.

Nesklonost njemačke kancelarke prema građanskim prosvjedima je razljutila čak i dopredsjednika saveznog sindikata policajaca Bernhard Witthauta. On je podsjetio i na goleme prosvjede u Stuttgartu zbog tamošnjih planova za gradnju nove željezničke postaje i izjavio kako "i u Stuttgartu ili danas u Wenlandu, moje kolegice i kolege ne izlaze iz svojih zaštitnih policijskih odijela samo zbog loših političkih odluka."

O ovoj političkoj odluci o transportu nuklearnog otpada će svakako opet raspravljati i Bundestag: to je ovog ponedjeljka zatražila stranka Zelenih da se hitno uvrsti na plan zasjedanja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika