08.11.2010. / 16:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Crkva: Komunizam je kriv za korupciju, od njega smo naslijedili lopovski mentalitet!

Problem mita i korupcije stvar je društvenog mentaliteta, koji nije nastao u suvremenoj hrvatskoj državi, kako se to danas zbog "plitkih dnevnopolitičkih razloga" želi prikazati, ili kako to izgleda u medijski atraktivnim prezentacijama, ističe se u izjavi

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanKomisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" pozvala je društvene strukture na ozbiljnu borbu protiv korupcije, bez stvaranja moralne panike koja bi nas, kako napominje, mogla dovesti u još goru situaciju od one u kojoj se nalazimo.

"Ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese ljudima', rezultat je opća društvena nesigurnost, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i gospodarska stagnacija", ističe se u izjavi "Mito, korupcija i klima u društvu", predstavljenoj na današnjoj konferenciji za novinare. U takvim okolnostima, kako poručuje Komisija, stvara se klima nesigurnosti i nepovjerenja u kojoj je nemoguće ostvariti bilo kakav, a pogotovo ne brz gospodarski razvoj i oporavak.

Uz apsolutnu potporu vladinim nastojanjima na suzbijanju korupcije, Komisija smatra da se hrvatsko društvo mora orijentirati na bit problema - a to je promjena morala, sustava vrijednosti i opće društvene klime. U toj borbi, ističe, moraju sudjelovati svi segmenti društva počevši od obitelji, Crkve i škole, a ne samo policija i pravosuđe.

Komisija posebno poziva medije da zaštite dostojanstvo obitelji osumnjičenih ili osuđenih za kriminalne radnje, a zakonodavca da bolje riješi zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda građana, podvrgnutih medijskom linču, kojima je jedina krivnja to što su djeca, supružnici, rođaci osumnjičenih ili osuđenih građana Hrvatske.

Trenutačno suzbijanje korupcije u Hrvatskoj orijentirano je, međutim, na progon osumnjičenih pojedinaca i skupina, čime se, ističe se, bez strukturnih društvenih promjena, neće ništa postići.

Problem mita i korupcije stvar je društvenog mentaliteta, koji nije nastao u suvremenoj hrvatskoj državi, kako se to danas zbog "plitkih dnevnopolitičkih razloga" želi prikazati, ili kako to izgleda u medijski atraktivnim prezentacijama, ističe se u izjavi.

Predsjednik Komisije msgr. Vlado Košić podsjetio je na slogan komunističkog društva "snađi se druže" kojim je, smatra, generiran koruptivni društveni moral, a koji je hrvatska država samo naslijedila.

U izjavi se poziva i visoke državne službe na više razboritosti i otmjenosti u predstavljanju hrvatske države u inozemstvu. "U svijetu, pa i među članicama Europske unije, postoji korumpiranijih zemalja od Republike Hrvatske, pa predstavnici tih država ne ocrnjuju svoje države jer znaju da im time ne bi pomogli", navodi se u izjavi. Borba protiv mita i korupcije ne vodi se posramljivanjem vlastite države, ističe Komisija, koja poziva na donošenje dobrih, pravednih i provedivih zakona, te jačanje osnovnih institucija društva, počevši od obitelji i škole.

Na novinarski upit je li riječ o odgovoru Komisije na medijske napise vezane uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, biskup Košić je rekao kako je izjava Komisije načelna, te da ne žele analizirati pojedine slučajeve i spominjati pojedinačna imena. Podsjetio je da je sličnu izjavu Komisija objavila i 2008. te da se radi o njihovu načelnom stavu.

"Ne smatramo da će se procesuiranjem bilo koga riješiti problem, htjeli bismo samo da se akcenti drukčije slože, da se orijentiramo na bit problema te da se zaštiti dostojanstvo pojedinca", zaključio je tajnik Komisije "Iustitia et pax" Gordan Črpić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 08.11.10. 17:36

Crkvanjaci,naspram vas i desnicarskog sljama,komunizam je bio mila majka. Sedamdesete godine sam poceo raditi,posla svagdje,place redovne...svaki treci mjesec dobicak...radnik zasticen...nigdje mafije,droge,kriminala,pljackanja,tajkuna,ratnih profitera...crkve su bile punje nego danas...sjedite klerofasiste JEDAN!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
8/7/09

bankar, 08.11.10. 17:51

šta ste vi radili 1500+ godina kad je komunizam u 50 godina toliko promjenio ljude i kriv je za sve ma marš govna jedna pedofilska bezobrazna fašistička gamad


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.11.10. 17:51

Ajde dobro,neka su komunist krivi,ali kako toliko korupcije u Crkvi?


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.11.10. 17:52

je je , biskupi ! zato je remetinec pun sljednika partije! kaj ste vi bili u komi ovih dvajset let ? ne znate koliko je tito dao pobiti pljačkaša narodne imovine koji su pobegli van, a on poslao udbu za njima ? vi ste ih kasnije proglasili velkim hrvatima, ali su radnici iz njihovih firmi znali da je đubrad pokrala lovu i pobegla.


registracija
8/7/09

bankar, 08.11.10. 17:52

upravo tako persa.. a danas popovi blagoslivljaju šoping centre


registracija
30/9/09

davor12345, 08.11.10. 17:52

Majko mila, kuji komentar! Da se smrzneš! Ja mislin da naša crkva nije ni u čemu pridonijela korupciji! Ona je dobra, poštena, nepotkupljiva i u svojoj biti antimaterijalistička! I tako već eto ... 2000 godina! Kakve Borđije, kakvi bakrači?! Komunižam! E!


registracija
11/1/10

fluid, 08.11.10. 18:07

Na ovakve izjave crkve svaki komentar je suvišan.Mogu pričati mlađima o tim bajkama.Nepovratilo se vrijeme Jugoslavije ali ne po ovim pitanjima.Po "novoj Hrvatskoj"neopstalo ovo sranje od države.A ako je netko zakazao onda je to,pored institucija države,zakazala upravo crkva.Učiteljica morala i graditeljica pozitivnog karaktera.Barem joj je to u opisu posla.Ne.Bavite se sobom i svojim opstankom na osnovama sticanja kapitala svim sredstvima.Vi ste zakazali dušobriznici.Vi.I ne prebacijte krivnju na sisteme .Sram vas bilo.Ako u išta vjerujete tada ćete i sami odgovarati pred licem Onoga u koga se zaklinjete.Njega ste iznevjerili u svim oblicima.Licemjeri jedni.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 08.11.10. 18:27

Kažu ovi dobro ugojeni biskupi da je "komunizam kriv za korupciju" i da smo od njega naslijedili "lopovski mentalitet".

Lažu (Hebrang bi to rekao pristojnije - govore neistinu) članovi Hrvatske biskupske "Iustitia et pax" da su oni iz komunizma naslijedili lopovski mentalitet.

Crkva već 2000 godina stvara lopovski mentalit i pljačka ljude pa su komunisti taj mentalitet naslijedili od prethodnika ovih uvaženih ugojenih biskupa.


registracija
24/3/10

bagsy, 08.11.10. 18:44

Poznata desničarska teza,ako su hrvati ljenčarili i krali 50 godina,što onda reći za crkvu?


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.11.10. 18:51

Bravo za "Iustitia et pax"!n medias res!

Crkva je prisutna po cijelom svijetu ali šljama komunističkog nema kao kod nas i stoji činjenica da su za sve krivi partizani, komunisti, Tito i partija sa svojom "snađi se druže". Uz to još i mrze moju zemlju, a u kojoj i sami žive! To su endemi patologije!


registracija
21/3/10

arcanius, 08.11.10. 19:01

i vas je dosta, gamadi debela.....
svaka čast pojedincima, ali i među kurvama ima poštenih.....
uvukli ste se u zadnju rupu ovoga svijeta i popujete!
jel imate ijedan savjet za izaći iz recesije?....
jeste li ijedan ZLATNI križ rastopili i podijelili zlato potrebitima da račune plate?....
zato dragi popovi, jedite govna i gorite u paklu!
\../


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.11.10. 19:06

Javili se pretstavnici institucije koja brine o ljudskim pravima od doba inkvizicije pa do progona Zidova sve do dana danasnjeg prepunog pedofila u crkvenim mantijama. Koja je zajahala grbacu lakovjernih, a priklonila se onima koji vladaju. I sad bi da propovjedaju moralne vrijednosti, a pohlepa, pozuda, prozdrljivost, i jos mnogi grijesi od koje puk pokusavaju izbavit, su im pogonska snaga za stjecanje osobnog blagostanja.
A sto se tice "snadi se druze", mislim da je prije toga bilo "snadi se bratec."


registracija
9/8/09

vinko12, 08.11.10. 19:08

a sto odma skace komunjarski sljam, istina boli.
Pravi partijasi, udbasi, kosovci, podkazivaci i njihova djeca su jako glasna, komunjarski sljam bez morala i znanja. Kako RH moze i nesto napraviti i napredovati s takovim ljudskim odpadom. Jos nam je i dobro.


registracija
21/3/10

arcanius, 08.11.10. 19:14

jebla te takva crkva, Vinko12, koja nije prstom makla za svoj narod!


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.11.10. 19:16

@Zvonko, drago mi je da si dobro, već sam brinuo. ja nešto mislim da si ti komunistički provokator, da nas samo vučeš za jezik.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.11.10. 19:21

Stari, samo pišem od srca!
Ima crkva stotine grijeha, ali ova im stoji! Puno bi gore bilo bez nje, nego što je s njom!


registracija
21/3/10

arcanius, 08.11.10. 19:43

Zvonko, a i ti si sluga pokorni vidim ja.....
ili si vuk ili ovca.....
a ti si, šta?....
zvonac, što si ti?


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 08.11.10. 20:12

Nama je uvijek neko drugi kriv


registracija
26/11/09

abar, 08.11.10. 20:16

ma haj Zvonko daj ne zvoncaj više...


registracija
8/11/10

matem, 08.11.10. 20:43

"...da se zaštiti dostojanstvo pojedinca", kako kaže tajnik komisije "lustitia et pak" Gordan Čupić, pa evo neka on pomogne, odnosno vrati dostojanstvo mojoj obitelji, tako da zamoli kanc.Večkoviča da vrati mojoj obitelji 40000kn koje su nam uvjetovali da platimo početkom 2008god, da bi nam potvrdili ono što je kupljeno i plaćeno i u katastru proknjiženo 3god prije toga, samo da napomenem da je: moja supruga, sin, sestra zvali molili dolazili on ih je samo odgađao i uporno nas laže ponizuje


registracija
2/11/10

atrogss, 08.11.10. 21:03

ha ha ha...ovo je stvarno vrhunac licemjerja.."Zbog komunista imamo lopovski mentalitet"...i tako oni o svom stadu misle i promisljaju. Srecom da nemamo nastrani i pedofilski mentalitet na njih...a o vezi nasih biskupa sa lopovlukom ,sam Bog zna najbolje i to je pametnom dovoljno!!


registracija
30/6/10

petrus7, 08.11.10. 21:51

ZVONKO JE PUŠAČ KURACA POPOVSKIH. ON JE I PEDOFIL K'O TI POPOVI. CRKNITE SVI.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 08.11.10. 22:03

Jedina firma koja je 100% na teretu naroda je crkva.Nemaju pravada itkoga kritikuju.Prestao sam ici u crkvu kada sam saznao da moj svecenik ima 10.000 USD platu (to je bilo 1994 God) U crkvu sam isao ne zato sto sam neki vjernik nego zbog druzenje sa ljudima koji su iz nasih krajeva


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.11.10. 22:35

Petrus, sine, nije zrelo voće za zelenu guzicu!
Kani se komentara, nije dovoljno znati tipkati pa si uzeti za pravo komentirati. Moraš ti još puno papat...


registracija
27/12/06

Skipp, 08.11.10. 22:40

Ova izjava je dokaz da Boga, barem onakvog kakvog ga definira rimokatolička crkva - nema. Jer da ga ima, ovog bi časa spalio sumpornim ognjem sve one članove komisije Iustitia & Pax koji su sastavili ovu izjavu i to za to što su - kao crkveni velikodostojnici odnosno Njegovi namjesnici na Zemlji svjesno bezočno lagali.


registracija
17/9/09

plavonebo, 08.11.10. 23:11

kad je netko tako ljut - kao svi ovi pljuvači po Crkvi - očito je da ne može trezveno razmišljati. Vjerojatno neka grižnja savjesti koja se najlakše "smiruje" pljuvanjem po Crkvi...


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.11.10. 23:22

Ovdje nema ni jednog komentatora da se argumentima suprostavio tezama koje iznosi komisija!
Samo uvrede i prostačenje! To dovoljno govori o zelenosti istih!
Komunizam ne bi propao u 95% zemalja u kojima je konzumiran. Ono malo zemalja koje ga još kultiviraju su Kuba i Sjeverna Koreja. Održavaju se tiranskom i boljševičkom čvrstom rukom Castra te Kim Jong-ila.
Ako je tako dobro bilo u komunizmu, zašto istočna Njemačka nije obnavljala zapadnu, nego obrnuto? Sličnih moralnih problema i danas imaju zapadni sa istočnim njemcima. Da je provedena lustracija bitno bi ljepši život bio u Hrvatskoj. Kriza sigurno ne bi bila "ovakova" ali bi se i lupili temelji za zdraviji razvoj. Tko negira korjene današnje moralne krize u Hrvatskoj intelektualno je osakaćen te nije u mogućnosti pružiti svoj jači doprinos izlasku iz ovog mulja nego samo nastavlja mutit vodu.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 08.11.10. 23:56

Zvonko Jedna mala sitnica sa moje strane okeana.Hrvatskom jos uvijek vladaju komunisti.Samo su promjenili dresove.


registracija
30/8/10

TonyP, 09.11.10. 00:14

tako je i Ivo Vrhovec, kad je voda dosla do grla spominjao probleme koje je Ex Yu nasljedila jos od prije drugog rata, sve poruseno, unisteno tokom rata pa sad 80-ih patimo od toga. Ovi stvarno tretiraju pucanstvo ko maloumne. Franjo se malo istrco sa stokom sitnog zuba, ali ovi to samo na finiji nacin serviraju. pa nemaju svi Alzheimer-a. Ima puno ljudi koji su slusali lazi 80-ih da bi i sad slicno progutali. Dok smo onda naivno vjerovali da ce problemi proci, sad se vidi da isti problem postoji i u kapitalizmu. Jer ni onda a ni sad zakoni se ne primjenjuju. Prije je J Blazevic krojio i provodio zakone a sad jedan drugi clan Sabora. Dok god vlast vlada po pravilu: Kadija te tuzi kadija ti sudi, nece nam biti bolje. Jer i prije i sad vlast je stitila svoje podobne uhvacene u kradji i mitu. Na taj nacin su ih namjerno uvalili, da bi mogli njima manipulirati.


registracija
5/3/10

starimudrac, 09.11.10. 07:55

ljudi, korupcije je bilo oduvijek, a komunizam za korupciju nije kriv. ili mislite da je u zemlji koja je perjanica demokracije, USA, koja je stvorila najveće bogataše u povijesti, ali i najveće financijske afere i lopovluke, da su im to priskrbili komunisti ? pa u vrijeme hladnog rata, a u manjim gradovima i sada, niste mogli naći taksi, ako je vozać čuo hrvatski. mislio je da je ruski, a takve ne voze. uostalom, komunizam nigdje u svijetu ne postoji niti je postojao. kojekakvi oblici socijalizma su postojali, neki bolji neki lošiji, tražila se formula, ali je čovjek nedorečen pa je prošlo kako je prošlo. izvorno, komunističku ideju su zastupali marks i engels, obojica odgojeni u blagostanju i bogatstvu. malo proučite. u toj ideji vam je ugrađeno svih 10 božjih zapovjedi. kapitalističke zemlje, koje nikad nisu imale ljevicu na vlasti a kamo li socijalizam, uvode u svoj ustroj cijeli niz tih komunističkih ideja (naročito skandinavske zemlje). uostalom, što je loše u ideji besplatnog zdravstva, besplatnog školovanja, socijalne države itd... ideja svetog pisma je načelno--da svatko doprinese (radom, znanjem) koliko može, a da dobije ili mu pripadne onoliko koliko mu treba ( vodimo računa da je lakomost smrtni grijeh). isto vam je to i ideja komunizma. nije zaživila, (ili još bolje,sađena je na "krivom terenu"--sad je sade na zapadu, možda nekaj bude) jer su ljudi zločesti, lakomi, prevrtljivi i potkupljivi. sve to piše u Svetom pismu, a tada još nisu postojali ni marks, ni engels, a boga mi ni tito. tako da ovu izjavo hrvatskih svećenika primam kao dnevnopolitičko navijanje za krepalog konja koji trči ka remetincu.


registracija
9/11/10

Congeneracija, 09.11.10. 16:26

Kaže starimudrac da je korupcije je bilo oduvijek. To je istina, istina je da bi religija, školstvo, obitelj trebali dati glavne pouke odmalena kako to odbacivati kao najveće zlo. Činjenica je da je još Mojsiju Svemogući objavio da se svi oni koji su u položaju da odlučuju strogo čuvaju mita. Međutim , činjenica je da danas imamo puno veću korupciju u katoličkom dijelu kršćanstva nego u protestantskom ( Skandinavija je očiti primjer za razliku od Italije ). Dakle, katoličanstvo je jadno zakazalo na socijalnoj pravdi što je protestantizam baš ukazivao i ispravio poprilično. Mito je temelj socijalne nepravde jer potiče nerad, lijenost, pohlepu a guši marljivost, kreativnost, pravdu i napredak društva. Činjenica je da je brat Ive Sanadera svećenik; zašto on nije nikada svom bratu održao moralnu lekciju da ne smije krasti, da ne smije primati mito??!! Komunizam mu je to branio?! Toleriranje mita i korupcije od strane svećenstva je dovelo Hrvatsku na najniže grane i zato su oni itekako odgovorni jer njihovo stado postupa poganski, protiv svih božanskih odredbi. Meni se čini da su oni držali ljestve dok su ovi krali i da su im političair dali brdo naše love da šute i šute i čak da ih brane iako su 100% krivi.


registracija
9/11/10

Congeneracija, 09.11.10. 16:35

Skipp
Boga ima ali nije Bog mačka da grebe svako malo. Što bi se uostalom napravilo da tih par jadnika bude kažnjeno na način koji zamišljaš? Došli bi na njihovo mjesto mam drugi! Mi smo kao narod potpuno moralno dotučeni, mi smo zlo, a ovi istina jesu predvodnici ali odgovornost je ipak na svakom pojedincu kako će postupati. Nećeš valjda dozvoliti slijepcu da te vodi ako si slijep?! Toga je bilo i u Isusovo vrijeme i bit će dok je ovakvog svijeta, zato je bitno razmišljati svojom glavom. Problem je ovog naroda što svi šutke trpe dok "se snalaze" što podrazumijeva da i sami kradu, lažu, uzimaju mito. Pa mi smo do najmanje kancelarije zatrovani mitom, najmanji čovjek je spreman prodati sve ono sveto da bi ostvario brzu korist. Kakvo čišćenje mi stoga trebamo!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika