Objavljeno u Nacionalu br. 782, 2010-11-09

Autor: Hrvoje Šimičević

Vlada ne želi generalu Džanku platiti troškove obrane pred sudom u Haagu

"Džanko se sam branio, bez kontrole državnih tijela. Na kraju se pokazalo da u svojoj obrani nije teretio nikoga drugoga. No, unatoč tomu, Hrvatska godinama odbija platiti njegove troškove", rekao je za Nacional Nenad Boban.

LUKA DŽANKO u Haagu se u predistražnom postupku branio sam, a sad država tvrdi da sam mora podmiriti i
nastale odvjetničke troškove od 160.000 kunaLUKA DŽANKO u Haagu se u predistražnom postupku branio sam, a sad država tvrdi da sam mora podmiriti i nastale odvjetničke troškove od 160.000 kuna

Splitski odvjetnik Nenad Boban izgubio je parnicu protiv Repulike Hrvatske, koju je tužio jer su mu odbili isplatiti 160 tisuća kuna na ime troškova obrane general bojnika Luke Džanka, koji je prije 7 godina postao osumnjičenik pred Haaškim sudom za ratne zločine, pod sumnjom da je kršio humanitarna prava na Južnom bojištu, te na području BiH. Nakon višegodišnje parnice pred nadležnim sudskim tijelima, Općinski sud u Splitu odlučio je kako država nije dužna isplatiti spomenuti iznos, te je prema njihovom tumačenju taj financijski teret prebačen na Džanka, kojeg je Boban iz istog razloga također tužio, pa se taj dio parnice vraća na ponovno suđenje. U obrazloženju presude, sud je naime ustvrdio kako ne postoje zakonski propisi koji RH prisiljavaju da podmire troškove Bobanovih odvjetničkih usluga. Bobanu pritom nije pomoglo ni pozivanje na činjenicu da je država godinama plaćala milijunske troškove za obranu hrvatskih generala pred Haaškim sudom, a da to isto ne želi učiniti u slučaju njegovog klijenta. 160 tisuća kuna bi stoga na koncu mogao platiti sam Džanko, koji je inače tijekom Domovinskog rata bio i zapovjednik odvjetniku Nenadu Bobanu.

"Odluka Općinskog suda u najmanju ruku je skandalozna, ponajprije jer se radi o iznimno selektivnim kriterijima za tretiranje hrvatskih osumnjičenika pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Prije 7 godina dobivali smo razna obećanja, pa je tako tadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović tvrdila da s plaćanjem neće biti problema. Slično je pričala i Vesna Škare-Ožbolt. Suština ovog skandala je da je država plaćala više desetaka milijuna kuna za Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača, ali je to plaćanje u pravilu bilo rađeno pod uvjetom da se obrane odvijaju pod strogom kontrolom državnih tijela, odnosno na način na koji to država želi. Džanko se međutim sam branio, bez takve kontrole nadležnih državnih tijela. Na koncu se pokazalo da on u svojoj obrani nije teretio nikoga drugog. No, unatoč tim činjenicama, Hrvatska godinama odbija platiti ove troškove", rekao je Nacionalu Nenad Boban, dodajući kako mu na zahtjev za podmirenje njegovog odvjetničkog rada nije odgovorio ni Haaški sud, niti Republika Hrvatska. Stoga je, ističe, uz državu tužio i bivšeg ratnog druga Džanka, budući da je obavljao posao upravo njegove obrane pred Haaškim istražiteljima, koju su tada posebno zanimali događaji u Hercegovini.

No, unatoč recentnoj presudi Općinskog suda u Splitu, Boban kaže da neće odustati od slučaja. Najavljuje pokretanje revizije na Vrhovnom sudu, a u ukoliko ishod bude negativan, splitski odvjetnik će slučaj podići na višu instancu nadležnog Europskog suda. "Ako do toga dođe, jamčim da će u javnost izaći mnogi podaci i dokumenti koji bi mogli biti neugodni za Republiku Hrvatsku", rekao je Boban. Na pitanje o kojim se točno podacima radi, i da li su oni vezani uz razdoblje Domovinskog rata, Boban je odgovorio kako 'zasad ne bi o tome'.

Što se tiče njegovog bivšeg klijenta Luke Džanka, on je u međuvremenu oslobođen statusa osumnjičenika pred Haaškim sudom. Džanko je inače do današnjeg dana ostao jedan od rijetkih časnika HV-a koji je otvoreno govorio o kontroverznostima vezanim uz ratni put HV-a u susjednoj BiH. Tako je još 2002. u intervjuu za Nacional teško optužio Janka Bobetka da su pripadnici HVO-a zaduženi za zloglasni logor Dretelj bili pod izravnim Bobetkovim zapovjedništvom, i da je Bobetko samim time morao znati za mučenja nad muslimanskim zarobljenicima koja su se tamo dešavala.

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 09.11.10. 10:05

jebo bi im ja pravdu! kreni, generale, pa nek se oni brane !


registracija
11/1/10

fluid, 09.11.10. 10:19

Nisu samo obični vojnici poslužili kao topovsko meso zaduženo za metak.I generali služe istom cilju.Vi ginite a mi ćemo vašom žrtvom utirati puteve našega nezasitnog bogaćenja i otimačine,kao da poručuju naglas vladajući mafijaši.Ako tolike žrtve u ratu nisu dostojne pokreta cijelog naroda u samoodbranu od ovih nametnika i kriminalnih virusa,neznam šta hrvatskom čovjeku može biti potstrek na opstanak!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika