09.11.2010. / 16:21

Autor: Hina

Josipović: Baratanje s torbama keša nije dopušteno, ali pobijediti ćemo korupciju

Predsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući danas na traženje novinara podatak o više od 300 tisuća nezaposlenih i naznake da će taj broj još više rasti, rekao je da mjere gospodarskog oporavka, koje su načelno podržane od struke, traže još bržu provedbu, a neke od njih trebalo bi promijeniti ili dopuniti.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući danas na traženje novinara podatak o više od 300 tisuća nezaposlenih i naznake da će taj broj još više rasti, rekao je da mjere gospodarskog oporavka, koje su načelno podržane od struke, traže još bržu provedbu, a neke od njih trebalo bi promijeniti ili dopuniti.

Bez obzira na dolazeće izbore u roku od godine dana ne smijemo zanemariti reformu uprave, rekao je Predsjednik istaknuvši kako ne misli samo na državnu, nego i lokalnu samoupravu. Bez toga će se teško ostvariti primjeren rezultat, ocijenio je Josipović. Smatra i kako treba odlučno ići u provedbu mjera kojima se potiče izvoz i mehanizmi porezne politike koji bi trebali biti puno poticajniji.

Upitan hoće li se zajedno sa svojim posebnim savjetnikom za gospodarstvo Borisom Cotom sastati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji ovih dana borave u Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija, Predsjednik je odgovorio kako to nije predviđeno. Gospodarstvo je u nadležnosti vlade, rekao je Josipović prigodom današnjeg posjeta Ekonomskom fakultetu povodom njegove 90. obljetnice.

U slučaju da se dokaže da je bilo koja stranka financirana novcem sumnjivog podrijetla, upitan je li riječ samo o političkoj odgovornosti ili se radi i o kaznenoj odgovornosti, Josipović je odgovorio kako je svatko tko je u tome sudjelovao odgovoran. Onaj tko je nosio novac u torbi ozbiljno povrijedio pravni poredak, ali je odgovoran i onaj koji ga je primio. "Baratanje s torbama keša nije dopušteno", rekao je Josipović.

Komentirajući Izjavu Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" u kojoj se, među ostalim, navodi da bi neki državni dužnosnici trebali biti odmjereniji u ocjenama stanja u Hrvatskoj, Josipović je rekao kako ne zna na koga su mislili, te da treba štititi interese države.

Osobno kad govorim o Hrvatskoj, priznajem probleme koji su evidentni. Smatram da bez obzira na teške slučajeve korupcije u kojima se vode postupci, ne treba podleći linču i vjerujem da je Hrvatska dovojno jaka da pobijedi korupciju, istaknuo je Josipović.

Korupcija je zlo

Predsjednik Josipović je održao predavanje "Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava" u kojem je istaknuo da građani Hrvatsku percipiraju kao visokokorumpiranu zemlju, ali da je on optimist i drži da Hrvatska ima europsku budućnost i da će pobijediti korupciju.

Korupcija je zlo koje obilježava hrvatski politički, gospodarski, pa i akademski život i borba protiv nje je borba za demokraciju i napredak, poručio je Josipović. Podržao je izjavu premijerke Kosor koja se zalaže za nultu stipu tolerancije prema korupciji, istaknuvši da to ne znači samo represiju, već promjenu kulture i svijesti građana.

"Korupcija je u Hrvatskoj postala stil življenja od zdravstva i školstva do prometa, a treba ju suzbijati na svim razinama i u svim sektorima", naglasio je Josipović.

Upozorio je, da iako raspolažemo svim međunarodnim instrumentima, od institucija do zakona, praksa pokazuje da se oni ne provode na pravi način i da se njima ne postižu očekivani rezultati.

Za razliku od nekih susjednih zemalja, korupcija u Hrvatskoj nije povezana sa nasilništvom, već sa sofisticiranim državnim strukturama, to pokazuje da je politika u Hrvatskoj do grla uvučena u korupciju i da se Hrvatskom upravljalo motivima osobne i grupne koristi, a ne zajedničkog interesa, ocijenio je Josipović.

Posebno je istaknuo važnost kvalitetnog kaznenog zakonodavstva u koje bi trebao biti uključen efikasan sustav zamrzavanja i zapljene imovine. "Iskustvo pokazuje da koruptivni sustav sam po sebi odumire, ako se zakonski regulira oduzimanje imovine", kazao je. Pohvalio je što je to ugrađeno u zadnje izmjene Kaznenog zakona za što se, kako je rekao, zauzimao od početka svog saborskog mandata.

Na upit jesu li biskupi premalo govorili o korupciji, a previše o drugim stvarima, Josipović je rekao kako misli da svatko u ovom društvu, uključujući i crkvu, ima moralnu obvezu uprijeti u korupciju i upozoravati, kao što su i biskupi govorili, na važnost prevencije.

"Samo kažnjavanje nikad ne daje pravi rezultat", ustvrdio je Josipović u izjavi novinarima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/11/10

Congeneracija, 09.11.10. 16:38

Istina je da bi religija, školstvo, obitelj trebali dati glavne pouke odmalena kako to odbacivati kao najveće zlo. Činjenica je da je još Mojsiju Svemogući objavio da se svi oni koji su u položaju da odlučuju strogo čuvaju mita. Međutim , činjenica je da danas imamo puno veću korupciju u katoličkom dijelu kršćanstva nego u protestantskom ( Skandinavija je očiti primjer za razliku od Italije ). Dakle, katoličanstvo je jadno zakazalo na socijalnoj pravdi što je protestantizam baš ukazivao i ispravio poprilično. Mito je temelj socijalne nepravde jer potiče nerad, lijenost, pohlepu a guši marljivost, kreativnost, pravdu i napredak društva. Činjenica je da je brat Ive Sanadera svećenik; zašto on nije nikada svom bratu održao moralnu lekciju da ne smije krasti, da ne smije primati mito??!! Komunizam mu je to branio?! Toleriranje mita i korupcije od strane svećenstva je dovelo Hrvatsku na najniže grane i zato su oni itekako odgovorni jer njihovo stado postupa poganski, protiv svih božanskih odredbi. Meni se čini da su oni držali ljestve dok su ovi krali i da su im političair dali brdo naše love da šute i šute i čak da ih brane iako su 100% krivi.


registracija
8/7/10

Maroje, 19.11.10. 09:46

Nevjerojatno kako neki odmah blate katoličanstvo. Nije Isus rekao kradite. Ljudi su slabi i zato se moli Ne uvedi nas u napast,ali očito koji to rade ne mole često pa zaborave.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika