10.11.2010. / 15:04

Autor: Hina

Premijerka zna najbolje: Kosor tvrdi da smo na putu izlaska iz krize

Iznoseći podatke o stanju gospodarstva premijerka Kosor je navela da je proizvodnja porasla za 3,1 posto, izvoz za 13,5 posto, dok je ove turističke sezone zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je danas na 18. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji, da "svi pokazatelji u zemlji pokazuju da smo na putu da stignemo na put izlaska iz krize".

Pozitivno novo izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske pokazuje da smo napredovali na svim područjima života te da smo u proteklih godinu dana puno radili, ustvrdila je premijerka.

Slažem se s onima koji tvrde da ne trebamo zvati MMF. Svoje probleme možemo riješiti sami jer imamo snagu, znanje i pameti, istaknula je predsjednica Vlade.

Izrazila je uvjerenje da će Vlada prevladati i donošenje proračuna za 2011. godinu kao što je prevladavala i pokušaj izglasavanja nepovjerenja, te je pozvala sve na političkoj sceni da se nakon donošenja proračuna pridruže Vladi u naporima za izlazak iz krize.

U proračunu za 2011. godinu neće biti povećanja rashoda, a tu će se morati uklopiti novi izdaci kao što su novci za provedbu parlamentarnih izbora, referenduma za ulazak u EU, kamate veće od milijardu kuna te ukupan povećani iznos za mirovine, rekla je.

Kosor je, ilustrirajući probleme u djelovanju Vlade, istaknula primjer brodogradnje u kojem je trebalo donositi odluke temeljem brojnih, često i suprotstavljenih mišljenja stručnjaka o načinu rješavanja ovog problema. I tu je, unatoč tome, napravljen korak unaprijed, rekla je.

Apsurdi s kojima se Vlada suočava, kazala je, ogledaju se i u prijeporima oko nepostojećih promjena Zakona o radu.

Založila se za poštovanje svih institucija države rekavši da se ne može svaka odluka Vlade, parlamenta ili suda "poništavati na ulici". Time se narušava sustav, kazala je.

Izrazila je očekivanje da će sljedeće godine Hrvatska završiti pregovore s EU i potpisati pristupni ugovor.

Nije točno da se program gospodarskog oporavka ne provodi, kao što to neki tvrde, istaknula je premijerka. Učinit ćemo sve da sve mjere gospodarskog oporavka budu bezuvjetno provedene do kraja ove godine, naglasila je .

Napomenula je da Vlada djeluje na jačanju porezne discipline, povećanju likvidnosti javnih poduzeća, smanjenju utjecaja politike u njihovim nadzornim odborima. Borbom protiv korupcije daje izravnu potporu jačanju gospodarstva.

Gospodarski rast treba temeljiti na privatnim inicijativama i investicijama jer je vrijeme prevladavajućih državnih investicija iza nas, rekla je premijerka ističući da Vlada potiče investiranje predstavljanjem programa investicijskih projekata i akcijskim planom za uklanjanjem prepreka za ulaganje.

Kazala je da je predviđeno smanjenje javne uprave kako bi se dobila relativno mala, okretna, obrazovana i dobro plaćena uprava.

Kosor je ustvrdila da se funkcionalna decentralizacija i racionalizacija broja jedinica lokalne uprave i samouprave ne može provesti odjednom jer, kako je rekla, nitko ne bi podržao ukidanje dijela županija, gradova ili općina. Svi kriteriji su izrađeni, ali provedba zahtjeva proces i vrijeme te politički konsenzus, dodala je. Istaknula je i da se mirovinski sustav mora promijeniti jer je ovakav dugoročno neodrživ.

Iznoseći podatke o stanju gospodarstva premijerka Kosor je navela da je proizvodnja porasla za 3,1 posto, izvoz za 13,5 posto, dok je ove turističke sezone zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja, istaknula je da predviđeni rast BDP u sljedećoj godini od 1,5 posto može biti i veći ako se realizira neki od predloženih velikih investicijskih projekata.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 10.11.10. 15:57

"na putu da stignemo na put" preko puta koji je nekoliko puta duzi od puta kojim smo trebali na put da stignemo do puta "izlaska iz krize"


registracija
10/11/10

Kakaric, 10.11.10. 19:02

E, moji Riječki ekonomisti.
Sramite se. Kuda vam sve te puste škole, fakulteti, doktorati, kada vam osnove ekonomije mora doći pojašnjavati gospođa Kosor i gospodin Ivan Šuker.
Nevjerojatno je da Vi eksperti za ekonomska pitanja ne možete sagledati sve te pozitivne strane bezobzirnih pljački, i uništavanja i zadnjih tragova proizvodnih pogona i proizvodnih projekata, radi osobnih potreba hrvatske političke mafije.
Pogledajte samo koliko će država uštedjeti na ovih 304 000 nezaposlenih.
Ljudi nemaju posao, a samim tim ni novac za hranu. To je dobro jer se tako znatno smanjuju njihove fiziološke potrebe, manje ce s…i , manje će trošiti toilet papira, samim tim smanjiti će se I potrošnja vode.
A da ne govorimo o zdravlju, tih 304 000 nezaposlenih, biti će zdraviji, neće se i dalje svakodnevno prežderavati kruhom i mlijekom. Manje će visjeti po ambulantama zbog kolesterola i začepljenja krvnih žila.
Stavite na papir brojke, pokušajte izračunati – i vjerujte doći će te do impozantnih brojki koliko država uštedi njihovom nezaposlenošću.
Zato, uvaženi moji Riječki ekonomisti, uz dužno poštovanje svima Vama moram konstatirati sljedeće – SVI VI POD HITNO NAZAD U ŠKOLE I NA FAKULTETE KAKO BI NAPOKON SAVLADALI SNOVE EKONOMIJE.


registracija
14/11/07

laufer, 10.11.10. 21:32

Jel' to sada laže ili samo ne govori istinu...?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika