11.11.2010. / 16:52

Autor: Nacional.hr

Reakcija HT-a: HAKOM svojim priopćenjem vrši pritisak na sud

HAKOM svojim takvim postupanjem zadire u samostalnost i neovisnost sudstva, te ne samo da dovodi u pitanje jedno od osnovnih ustavnih načela, već i prekoračuje svoje zakonske ovlasti

HT je reagirao na HAKOM-ovo priopćenjeHT je reagirao na HAKOM-ovo priopćenjeHrvatski Telekom reagirao je na priopćenje koje je danas objavio HAKOM, a u kojem se osvrće na presudu Prekršajnog suda u Zagrebu.

Kako stoji u reakciji iz HT-a "Ustav Republike Hrvatske svim osobama jamči da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Također, Hrvatski Telekom ima pravo na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti."

Priopćenje HAKOM-a upućeno svim medijima u Republici Hrvatskoj, ocjenjuju "neprihvatljivim, diskriminatornim, protuzakonitim i štetnim za ugled Hrvatskog Telekoma".

"Navedenim priopćenjem HAKOM objavljuje i komentira nepravomoćnu presudu Prekršajnog suda u Zagrebu kojom je Hrvatskom Telekomu d.d i odgovornoj osobi Siniši Đuranoviću određena kazna u ukupnom iznosu od 40 tisuća kuna za prekršaj.

Riječ je, ponavljamo, o nepravomoćnoj presudi Prekršajnog suda s kojom Hrvatski Telekom nije zadovoljan te će uložiti žalbu jer smatra da prekršaj koji se stavlja na teret nije počinjen. Argumente zašto tako smatramo izložit ćemo u žalbenom postupku. Ipak s obzirom da je HAKOM odlučio javno komentirati navedeni nepravomoćno okončan postupak, napominjemo da je riječ o navodnom prekršaju zbog navodne ne dostave jednog dokumenta koji je zapravo dostavljen HAKOM-u prije početka prekršajnog postupka. Ovo navodimo kako bi bilo jasno da u konkretnom slučaju nije riječ o bilo kakvoj „težoj" povredi odredaba zakona, a kamoli o ponašanju kojim Hrvatski Telekom usporava liberalizaciju tržišta kako to HAKOM navodi", ističu iz HT-a.

Upozoravaju da je HAKOM, pravna osoba s javnim ovlastima, koja regulira tržište elektroničkih komunikacija i ima zadatak prema svim sudionicima odnositi se nediskriminatorno i u skladu sa važećim zakonima.

"Davanje priopćenja kojim se Hrvatski Telekom „proglašava krivim", a prije donošenja pravomoćne presude sve je samo ne vođenje brige o zakonima koji reguliraju rad tijela s javnim ovlastima", ističu.

Kao najšokantniji dio priopćenja HAKOM-a ističu dio kojim se zapravo traži strože kažnjavanje HT-a u konkretnom slučaju.

"HAKOM navodi u odnosu na visinu izrečene kazne, da je ista: „relativno mala u usporedbi s težinom počinjenog prekršaja te u nedovoljnoj mjeri sankcionira ponašanje Hrvatskog Telekoma, a koje usporava liberalizaciju tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj." Osim što je ova tvrdnja netočna jer navodni prekršaj nema nikakve veze s liberalizacijom tržišta, s takvim javnim komentarom nepravomoćne presude smatramo da je HAKOM pokušao izvršiti pritisak na sud koji će odlučivati povodom žalbe protiv presude. HAKOM svojim takvim postupanjem zadire u samostalnost i neovisnost sudstva, te ne samo da dovodi u pitanje jedno od osnovnih ustavnih načela, već i prekoračuje svoje zakonske ovlasti", zaključuju u HT-u.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika