12.11.2010. / 13:07

Autor: Nacional.hr

Bunker za nuklearni otpad u Finskoj izgrađen da traje 100 tisuća godina

Očekuje se da će ukupna cijena izgradnje biti oko tri milijarde eura

Foto: www.posiva.fiFoto: www.posiva.fiFinska gradi odlagalište nuklearnog otpada, koje bi trebalo ispunjavati svoju funkciju preko 100 000 godina, prenosi portal CNN-a. Spremište je smješteno u Olkiluotou, 185 milja sjeverozapadno od Helsinkija.

Rad na izgradnji bunkera imena "Onkalo" započeo je 70-ih godina prošlog stoljeća i očekuje se kako će zatrpavanje i stavljanje izvan pogona biti u 21 stoljeću. "Onkalo" će biti sustav spiralnih podzemnih tunela dugih tri milje i ukopanih u kamenu do dubine od 500 metara. Tuneli su projektirani od armiranog betona, dok će se nuklearni otpad deponirati u specijalno obložene bakrene spremnike.

Nitko od 40 ljudi koji danas rade na objektu danas neće doživjeti završetak izgradnje. Očekuje se da će ukupna cijena izgradnje biti oko tri milijarde eura. Odlagalište za nuklearni otpad "Onkalo" tema je dokumentarnog filma "U vječnost", danskog autora, Michaela Madsena.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika