12.11.2010. / 15:33

Autor: Martina Čizmić

Što pametniji, to ranjiviji: Telefoni s Androidom postali meta hakera

Iz Googlea su poručili kako su svjesni takvih problema te pripremaju sigurnosne zakrpe za mobilne telefone, a dok se to ne dogodi korisnicima preporučuju da instaliraju samo programe od provjerenih autora

Android je postao vodeći operativni sustav za smartphoneAndroid je postao vodeći operativni sustav za smartphoneDo prije nekoliko godina, hakeri su bili usmjereni isključivo na osobna računala. Danas im se prostor za manevriranje širi. Pametni mobilni telefoni ili smartphonei već imaju svoje sigurnosne zakrpe, antivirusne programe, viruse, a u posljednje vrijeme zabilježen je i povećan broj hakerskih napada na njih.

Kako su to britanski stručnjaci za sigurnost pokazali na konferenciji Black Hat u Abu Dhabiu, pojediti pametni telefoni koji koriste Googleov operativni sustav Android imaju sigurnosni propust zobg kojeg bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad takvim mobilnim telefonima.

Jedan od propusta nalazi se u internetskom pregledniku na HTC-ovim mobitelima koji su dopustili instaliranje aplikacije pomoću koje haker može preuzeti kontrolu nad mobilnim telefonom.

Drugi način na koji hakeri mogu iskoristiti neopreznost korisnika je instalacijom naizgled bezazlene aplikacije koja potom prikuplja korisničke podatke i šalje ih na ranije određenu adresu.

Iz Googlea su poručili kako su svjesni takvih problema te pripremaju sigurnosne zakrpe za mobilne telefone, a dok se to ne dogodi korisnicima preporučuju da instaliraju samo programe od provjerenih autora.

Također, ističu kako nova verzija Androida 2.2 nema takvih problema te su pozvali svoje korisnike da redovito instaliraju nadogradnje

No, s obzirom na različite verzije Androida koje su isporučene različitim proizvođačima, neki će korisnici ostati nezaštićeni barem do kraja godine.

Vezane vijesti

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Tvrtke Intel Corporation i Lenovo Group danas su objavile da je na kineskom tržištu dostupan model Lenovo LePhone K800, Lenovov prvi pametni telefon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika