12.11.2010. / 16:35

Autor: Hina

Sud u Rijeci potvrdio kaznu: Nodilu zbog kraha Riječke banke sedam i pol godina

U obrazloženju konačne presude navodi se da se ona temelji na nalazu Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka o visini štete, razdoblju nastanka i načinima proizvodnje gubitaka te na Nodilovu priznanju u prvom postupku na Županijskome sudu

Eduard NodiloEduard NodiloŽupanijski sud u Rijeci bivšemu glavnom deviznom dileru Riječke banke Eduardu Nodilu, zbog kaznenih djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenja dokumenata, dosudio je zatvorsku kaznu od sedam i pol godina, čime je potvrđena nepravomoćna presuda riječkoga Općinskog suda iz prosinca 2009., potvrdio je glasnogovornik suda Zoran Sršen.

Glasnogovornik Županijskoga suda Sršen na telefonski je upit izjavio da je sudsko vijeće riječkoga Županijskog suda potvrdilo lanjsku presudu sutkinje Općinskoga suda u Rijeci Sandre Juranović i ujedno odbilo žalbu tužiteljstva za povećanje kazne te Nodilova branitelja za njezino smanjenje.

Vijeće se složilo i sa sudskom mjerom koja osuđenog Nodila obvezuje na povrat duga od 96 milijuna američkih dolara, štete koju je sklapanjem sumnjivih ugovora u trgovini devizama na stranom tržištu tijekom pet godina kriminalnog djelovanja učinio Riječkoj banci, njezinoj pravnoj sljednici Erste & Steiermaerkische banci. Također, zabranjeno mu je obavljati poslove deviznog dilera u bankovnom sektoru dvije godine nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Eduardu Nodilu sudilo se za kaznena djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenja dokumenata u dva odvojena postupka - na Županijskome sudu i na Općinskome sudu u Rijeci.

Dio prve presude, donesene na riječkome Županijskom sudu, kojom se optuženik osuđuje na tri godine zatvora zbog krivotvorenja dokumenata, Vrhovni sud RH je prihvatio, a dio presude koji se odnosi na sklapanje štetnih ugovora vraćen je na raspravu riječkome Općinskom sudu. U ponovljenom postupku krajem 2009. sudsko vijeće riječkoga Općinskog suda donijelo je odluku da se Nodilo zbog sklapanja štetnih ugovora kažnjava sa šest godina zatvora, što po odluci sudskog vijeća, zajedno s već dosuđenom kaznom od tri godine, čini jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina.

U obrazloženju konačne presude navodi se da se ona temelji na nalazu Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka o visini štete, razdoblju nastanka i načinima proizvodnje gubitaka te na Nodilovu priznanju u prvom postupku na Županijskome sudu.

Kao olakotne okolnosti Nodilu su priznate neosuđivanost i priznanje kaznenih djela, a kao otegotne upornost u njihovu počinjenju (kaznena djela počinjena od 1997. do 2002.), golema šteta učinjena banci i njezinu ugledu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.11.10. 18:07

Povrat od 96 mil.USD.Divno Ostatak zivota ce provesti na vracanju duga i uz to nece imati nista od imovine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika