13.11.2010. / 12:40

Autor: Nacional.hr

Hoće li Marković nastradati zbog afere u kojoj je oštetio HNS za 4,5 milijuna eura?

Problem za Markovića i njegovo društvo je u tome što je ponuda Sportfivea bila vrijedna 2.770.000 eura čime su , odmah u startu, izravno oštetitili HNS za 4,5 milijuna eura, za koliko je ponuda Sportfivea lošija od zatajene Kentarove ponude

Vlatko MarkovićVlatko MarkovićBorba za prevlast u HNS-u između Vlatka Markovića i Igora Štimca ovih je dana na vrhuncu, a nakon što je ovaj potonji u javnost izašao s pričom kako "neki u predizbornoj kampanji hodaju okolo s torbama punim novca", aludirajući tako na Vlatka Markovića i njegove suradnike, u javnost ponovno izlaze afere s kojima je povezan predsjednik HNS-a te se spominje i mogući ulazak USKOK-a i policije u krovnu nogometnu organizaciju.

Kao jedan od razloga neki mediji kao ekskluzivu 'otkrivaju' i aferu koju je prije godinu i pol dana, točnije u svibnju 2009., otkrio i tjednik Nacional. Riječ je o ugovoru koji je HNS-u ponudila londonska agencija Kentaro za prava na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije a o kojem od tada do danas nadležne ustanove nisu poduzele gotovo ništa.

HNS - Ugovor Kentaro - broj 703

Kako je tada pisao Nacional Vlatko Marković je, uz pomoć glavnog tajnika Zorislava Srebrića, zatajio članovima Izvršnog odbora HNS-a vrlo povoljnu ponudu agencije Kentaro iz Londona koja je za otkup televizijskih i marketinških prava 2008.-2012. ponudila HNS-u ugovor vrijedan najmanje 7,2 milijuna eura.

Umjesto toga Marković je samovoljno 2008. produžio ugovor HNS-a s agencijom Sportfive koja je od 2000. do završetka Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj HNS-a na ime otkupa TV prava platila tek 1,4 milijuna eura. Članovi Izvršnog odbora HNS-a nikada nisu vidjeli ponude Kentara koje su u HNS-u uredno zaprimljene 9. studenog 2006. i 24. srpnja 2007., nego su tek primili informaciju predsjednika Markovića da je potpisan ugovor s agencijom Sportfive.

Vlatko Marković je tada u razgovoru za Nacional zanijekao postojanje Kentarove ponude te je kazao da se o ugovorima redovito raspravlja na sjednicama HNS-a, što također ne odgovara istini, te da su iznosi naknada koje Sportfive isplaćuje HNS-u poslovna tajna.

Slično je Marković ponovio i nedavno u razgovoru za portal Index.hr kada je priznao da je ponuda bilo, ali i na svoj način dodao "sve vam je to mile-lale".

Iz cijele priče ipak se sa velikom vjerojatnošću može zaključiti da je Kentaro 2006. godine poslao Markoviću i HNS-u ponudu koja za otkup TV i drugih prava do 2012. jamči minimalnu zaradu od 6 milijuna eura, bonus od 1 milijun eura i primamljive pogodnosti priprema i odigravanja utakmica nogometne reprezentacije Hrvatske koje donose dodatnu zaradu HNS-a.

Kenatro šalje ponudu u trenutku kada se ugovor koji HNS ima potpisan sa Sportfive iz Hamburga približava kraju i kada Kentaro ima s HNS-om potpisan konzultacijski ugovor. Iako HNS ima ugovor o otkupu TV i drugih prava sa Sportfiveom od 2000. do 2008. godine, Kentaro, koji je 2005. organizirao spektakularni susret Hrvatska-Brazil u Splitu, ima s HNS-om jaki konsultacijski ugovor potpisan 5. ožujka 2005. Na temelju toga Kentaro iskazuje atraktivnu ponudu te se nada da će u transparetnoj borbi ponuda HNS 2008. odabrati upravo londonsku agenciju za promotora. Jer slijede kvalifikacije i odigravanje SP-a u Južnoj Africi i EP-a u Poljskoj i Ukrajini 2012.

Kentaro je Markoviću za osiguravanje svjetskih TV i povezanih medijskih prava ponudio najmanje 7,2 milijuna eura, trening kamp, plaćanje svih dodatnih troškova, promociju u Južnoj Americi. U drugoj ponudi od 23. srpnja 2007. Kentaro ističe da će se „svi prihodi od eksploatacije gore navedenih prava dijeliti između stranki prema odnosu 75:25 posto u korist HNS-a".

Ali do dogovora nije došlo. Ne obavijestivši Izvršni odbor ili koje drugo tijelo HNS-a o postojanju daleko kvalitetnije Kentarove ponude, Marković je uz pomoć Zorislava Srebrića potpisivanjem Aneksa ugovora s agencijom Sportfive produžio toj agenciji ekskluzivna svjetska TV prava za četiri godine. I tako su Marković i Srebrić svjesno oštetili HNS za više od 8,2 milijuna eura. No prilikom raskidanja ugovora s Kentarom HNS je morao platiti još 1 milijun eura penala, za što nitko od članova Izvršnog odbora HNS-a nije znao. Marković se potrudio da penale plati odvjetnički ured Sportfivea u Hamburgu što je Sportfive kompenzirao iz HNS-ove zarade.

Problem za Markovića i njegovo društvo je u tome što je ponuda Sportfivea bila vrijedna 2.770.000 eura čime su , odmah u startu, izravno oštetitili HNS za 4,5 milijuna eura, za koliko je ponuda Sportfivea lošija od zatajene Kentarove ponude.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 13.11.10. 13:21

BANDA KRADEZEOVSKA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika