15.11.2010. / 07:21

Autor: Deutsche Welle

Dogovor čelnika APEC-a: Zajedničko tržište SAD-a, Rusije, Kine …?

Čelnici zemalja azijsko-pacifičkog prostora dogovorili su jače međusobno povezivanje i zajedničku strategiju razvoja. Teže i uspostavi zajedničkog tržišta koje bi obuhvaćalo više od polovice svjetskog bruto-proizvoda.

Japanski premijer Naoto Kan (Reuters)Japanski premijer Naoto Kan (Reuters)Na kraju dvodnevnog sastanka u japanskoj Yokohami predsjednici država i vlada 21 članice Azijsko-pacifičkog gospodarskog prostora (APEC) po prvi put su dogovorili zajedničku strategiju razvoja. Akcijski plan predviđa strukturne reforme, poticanje obrazovanja, jačanje poduzetništva s ciljem uravnoteženijeg i trajnoga gospodarskog rasta u toj regiji. Osim toga zemlje azijsko-pacifičkog prostora, kojemu među ostalim pripadaju SAD, Rusija, Kina, Japan, Indonezija, Južna Koreja, Australija, teže stvaranju zone slobodne trgovine do 2020. godine.

Regija APEC-a obuhvaća 52,7 posto ukupnog svjetskog društvenog proizvoda, a na nju otpada 44,4 posto svjetske trgovine, odnosno oko 40 posto svjetskoga stanovništva. To je područje s golemim potencijalom rasta i već je sad pokretač rasta svjetskoga gospodarstva. Na području ukidanja trgovinskih ograda već su napravljeni veliki koraci, ali još je ostalo puno posla.

Jačanje domaće potražnje

Zajednička strategija gospodarskog rasta trebala bi pridonijeti smanjenju ekstremno velikih razlika u prihodima po glavi stanovnika u toj regiji. Dohodak po glavi stanovnika je primjerice u Americi oko 30 puta veći nego u Kini. Američki predsjednik Barack Obama je već prije susreta zahtijevao smanjivanje trgovinskih ograda.

Članice APEC-a su izrazile načelnu spremnost odustanka od preniskih mjenjačkih tečajeva svojih valuta, koji poduzeća potiču na izvoz. SAD zahtijeva da zemlje s velikim vanjskotrgovinskim suficitom poput Kine jačaju domaću potražnju, te da svoj rast učine manje ovisnim o izvozu. Kineski predsjednik Hu Jintao je upozorio na opasnost kočenja razvoja njegove zemlje, ali je najavio promjenu kineske gospodarske politike naglasivši da je Kina otvorena za strane investicije i da se protivi protekcionizmu.

Hu je obećao i postupno povećanje vrijednosti kineske valute yuana. To je, naime, bio jedan od glavnih američkih prigovora Kini, da držeći nizak tečaj svoje valute potiču izvoz, koji se poduzećima više isplati nego prodaja robe na domaćem tržištu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika