15.11.2010. / 17:31

Autor: Nacional.hr

Žestoke kritike na račun Vlade: 'Proračun je neodrživ, samo ga neodgovorni mogu prihvatiti'

Tako će se iduće godine za plaće izdvojiti 22.575.842.234 kuna, dok nas je plaćanje službenika u državnom aparatu ove godine stajalo 22.558.567.444 kune, a prošle godine 22.510.492.998 kuna

Jadranka Kosor, Ivan Šuker i Darko Milinović na sjednici Vlade (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)Jadranka Kosor, Ivan Šuker i Darko Milinović na sjednici Vlade (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)Nakon što je Vlada s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila proračun za 2011. godinu, nije dugo trebalo da svoje nezadovoljstvo ovakvim prijedlogom izraze kako sindikati, tako i poslodavci.

"Prijedlog proračuna za 2011. godinu, koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru, neodrživ je jer se prihodovna strana neće puniti kako je predviđeno, pa će i ovoga puta biti nužan rebalans proračuna", ocijenio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

S druge strane predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak rekao je u izjavi za Hinu da u Vladinom prijedlogu proračuna za 2011. godinu nema ništa bitno novog u odnosu na ovogodišnji proračun i da je očito riječ o vladinom pokušaju održavanja sadašnjeg stanja.

Proračun će prema prijedlogu vlade biti praktički isti kao prošle godine, kao i iznos deficita, kaže Kuštrak napominjući da se iz vladina prijedloga ne vidi da će proračun poslužiti provedbi strukturnih reformi.

"Prijedlog je pokušaj održavanja statusa quo, očito je da će se rješenja za izlazak iz krize tražiti drugdje", smatra Kuštrak.

Jedan od razloga zbog kojeg se u ovaj proračun nema prevelikog povjerenja jest i činjenica kako je u njemu predviđen povećanje izdvajanja za plaće državnih službenika, što je totalno suprotno odluci koju je ova ista Vlada donijela prije samo nekoliko tjedana.

Naime, na sjednici održanoj 21. listopada ove godine Vlada je donijela odluku o racionalizaciji okvirnog broja državnih službenika i namještenika, uvođenje klauzule "2 za 1", odlazak u mirovinu, neki su od načina smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi predviđeni kriterijima za njihovo smanjenje koje je prihvatila hrvatska Vlada.

Ovako Vlada spašava stvar: U četiri mjeseca 'čak' 387 manje zaposlenih u državnoj upravi

Međutim, samo nekoliko tjedana kasnije u prijedlogu proračuna za iduću godinu Vlada planira za plaće državnih službenika čak 18 milijuna kuna više nego ove godine ili za 65 milijuna kuna više nego što je bilo za 2009. godinu.

Tako će se iduće godine za plaće izdvojiti 22.575.842.234 kuna, dok nas je plaćanje službenika u državnom aparatu ove godine stajalo 22.558.567.444 kune, a prošle godine 22.510.492.998 kuna.

Milanović: Oni koji glasuju za proračun neodgovorni su prema Hrvatskoj

Zoran MilanovićZoran MilanovićSvi oni koji glasuju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući prijedlog državnog proračuna za iduću godinu koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, koji bi o njemu sutra trebao raspravljati.

Milanović je ispred SDP-ove središnjice pred novinarima izjavio kako na Vladin prijedlog proračuna gleda kao na "proračun bez karaktera", te najavio da njegova stranka, kao ni za prošlogodišnje rasprave o proračunu, na taj prijedlog neće podnositi amandmane.

"Nismo amandmane podnosili ni prošle godine i drago nam je da je to velika većina javnosti i medija shvatila kao nešto jedino moguće, neću reći dobro, jer tu nažalost ništa nije dobro, nego kao nešto jedino moguće. Sudjelovat ćemo u raspravi o proračunu, imamo neke zakonske prijedloge, ponovit ćemo ih i time dati doprinos u borbi protiv neodgovornosti koja obilježava ovaj proračun", rekao je.

Izrazio je, ipak, zadovoljstvo što je Vlada najavila donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i napomenuo da je taj zakonski prijedlog njegova stranka predlagala još prije godinu dana.

"Tada su nas gledali u čudu, a danas, gle čuda, to se ipak usvaja. Dobro je da imamo zakon o fiskalnoj odgovornosti, to je prijedlog SDP-a, ništa drugo nažalost nije dobro", kazao je Milanović.

Upitan kako komentira tvrdnje predsjednika HNS-a Radimira Čačića da je Vlada taj zakon trebala u Sabor uputiti puno prije, a ne sada kada je Hrvatska u krizi i na taj način obvezati i u radu ograničiti buduće vlade, ponovio je da je taj zakon SDP predlagao prije godinu dana.

Naglasio je da je ta mjera dobra kao sistemski zakon, i da bi, načelno govoreći, bilo bolje da je donesen ranije.

"No, nije bio donesen jer nije bilo želje da se to napravi, nije bilo političke hrabrosti, nije bilo volje, nije bilo odlučnosti i zato imamo ovakav proračun", poručio je Milanović.

Nije želio komentirati današnju izjavu ministra financija Ivana Šukera da su oni koji upozoravaju na tešku ekonomsku situaciju "katastrofičari" te ih pozvao da ne plaše građane. (HINA)

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 15.11.10. 16:55

hahahahaha

grlom u jagode sa šlagom!

mmm...


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.11.10. 20:19

Proračun bi imao manje pokrivanje sa kreditom (za otplatu starih kredita i uvoz treba 16 milijardi kuna) kad bi bila provedena monetarna i bankarska reforma (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Osim toga, sa 12 milijardi kune iz primarne emisije novca bi se pokrenula privreda, zaposlenost, smanjili unutarnji dugovi itd. I time bi okončali ekonomsko ropstvo u državi.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 16.11.10. 09:54

nostradamus, to o cemu ti govoris su neki objasnjavali puno prije, ali to se nece dogoditi. Mocnim grupacijama u velikim zemljama (kao USA, UK) ne odgovara takav financijski sistem, jer tada oni ne bi mogli radit to sto rade i isplacivati bonuse koji ukupno iznose milijarde i milijarde dolara godisnje. I mi ne mozemo iz tog sistema, jer moramo plesat kako drugi svira. To ti je po onoj: powerfull do as they wish, and small suffer as they must (veliki rade sto zele, a mali pate kao i sto moraju). To ti je truli kapitalizam.


registracija
9/3/10

nostradurus, 16.11.10. 12:41

Imali smo mi i Markovićev program, koji je radio slično, ali je propao jer nije odrezao multiplikaciju novca u bankama. To ga je povuklo u inflaciju. A što se tiče kapitalizma, treba razlikovati zaradu poštenim radom i špekulacijom. Bankarski sektor se sada pretvorio u kompletnu špekulaciju. A mogao bi biti potpuno usklađen sa realnim sektorom kad bi se proveo plan reforme koji predlažem. Kapitalizam i posuđivanje novaca treba odvojeno gledati. Posuđivanja novaca je bilo i u robovlasništvu i feudalizmu. To uopće nema veze sa kapitalizmom, nego sa prevarom koju svi pušimo jer mislimo da se ne može izmjeniti. Ovo je čisto ekonomsko ropstvo i to treba ukinuti. Naš ustav ne dozvoljava ropstvo po nikakvoj osnovi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika