15.11.2010. / 17:35

Autor: Deutsche Welle

Nova stara šefica CDU-a: Merkel čvrsto za kormilom svoje stranke

Kancelarka je svojim stranačkim kolegama poručila. "Kažem vam jedno: bacite u kantu za smeće prognoze, izađite i borite se sa naše ciljeve. 27. rujna (iduće godine, nakon nekoliko važnih pokrajinskih izbora, op.a.) ćemo vidjeti tko će se zadnji smijati, zato se nemojte sada smijati nego se borite"

Angela MerkelAngela MerkelAngela Merkel je na stranačkom kongresu u Karlsruheu po šesti put izabrana za šeficu CDU-a. Pritom nije ostvarila ni najlošiji, ali niti najbolji rezultat u svojoj karijeri na čelu kršćanskih demokrata.

Govori šefova na stranačkim kongresima u Njemačkoj obično postaju najzanimljiviji - kada završe. Iz duljine pljeska nazočnih članova stranke obično se može iščitati raspoloženje koje vlada u stranci i prognozirati s kojim rezultatom će izbor ili reizbor prvog čovjeka stranke kasnije biti završen.

Govor Angele Merkel na stranačkom kongresu kršćanskih demokrata u Karlsruheu dug više od sat vremena popraćen je desetominutnim pljeskom i ovacijama pa je dao naslutiti dobar rezultat. I on nije izostao: šefici CDU-a je po šesti put iskazano povjerenje. Izabrana je s 90,4 posto glasova oko 1.000 stranačkih izaslanika.

"Bacite prognoze u kantu za smeće!"

Kancelarka je svojim stranačkim kolegama poručila. "Kažem vam jedno: bacite u kantu za smeće prognoze, izađite i borite se sa naše ciljeve. 27. rujna (iduće godine, nakon nekoliko važnih pokrajinskih izbora, op.a.) ćemo vidjeti tko će se zadnji smijati, zato se nemojte sada smijati nego se borite, na posao, i ne dajte se smesti. Mi smo mi, Kršćansko-demokratska unija", rekla je Merkel odgovorivši time na loše rezultate anketa popularnosti vladajućih političara i crno-žute koalicije.

Ona smatra da unatoč razočaravajućim rezulatima u suradnji s liberalima, za CDU nema bolje koalicijske alternative - ni sa socijaldemokratima niti sa Zelenima. Prvoj ženi u CDU-u bilo je očito manje stalo u govoru na stranačkom kongresu odaslati neke revolucionarne političke poruke, a više apelirati na duh zajedništva u stranci s ciljem njezinog jačanja uoči izborne godine.

Ne previše islama, već premalo kršćanstva

Angela Merkel se dotakla gotovo svih vrućih tema koje su prošlih tjedana i mjeseci stajale na dnevnom redu političke svakodnevnice, ali bez nekih novih momenata: još jednom je stala u obranu financijske politike Njemačke u naporima za ostvarivanje stabilnosti Europske unije i eura, odbila je zahtjeve za smanjenjem poreza i naglasila nužnost povratka stranke kršćanskim korijenima: "Kompas pokazuje na C (Christlich, kršćanska, op.a.) u našem imenu", rekla je. Pritom je naglasila da Njemačka "nema previše islama, već premalo kršćanstva".

I u svom govoru pred oko 1.000 stranačkih delegata u Karlsruheu ponovila je da će se ubuduće od stranaca tražiti veća spremnost na integraciju i obavezno svladavanje njemačkog jezika. Tko nauči njemački i spreman je prihvatiti njemačke vrijednosti i zakone, dobrodošao je, oni koji to nisu, moraju računati sa sankcijama, poručila je Angela Merkel i u Karlsruheu.

Protiv obveze služenja vojske

Na dnevnom redu kongresa Kršćansko-demokratske stranke su, pored izbora ostalih članova predsjedništva stranke, dvije teme oko koje su mišljenja i u Njemačkoj i u samom CDU-u podijeljena: predimplantacijska dijagnostika i obveza služenja vojnog roka. Kancelarka i šefica stranke se jasno izjašnjava za zabranu genskih testova na ljudskim embrijima jer se boji "da se ne mogu jasno definirati granice".

U svom govoru u Karlsruheu se još jednom založila za ukidanje vojnog roka: "Mi smo danas okruženi prijateljima, ali i izloženi novim prijetnjama. Zato smatramo da više ne postoji sigurnosnopolitička nužda za opću vojnu obvezu", rekla je Angela Merkel.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika