Objavljeno u Nacionalu br. 783, 2010-11-16

Autor: Marko Biočina

Borislav Škegro Hrvatima savjetuje da uče indijski - jezik koji ne postoji

Hindu se u većoj mjeri koristi jedino u središnjem i sjevernom dijelu Indije, dok ga u južnim saveznim državama gotovo uopće ne koriste, a i tamo gdje ga koriste pojavljuje se u dvadesetak različiith dijalekata, zapravo zasebnih jezika

KLJUČNI standardni govorni jezik u Indiji, barem u poslovnim krugovima je engleski,a Škegro bi kao navodni ekonomski stručnjak to morao znatiKLJUČNI standardni govorni jezik u Indiji, barem u poslovnim krugovima je engleski,a Škegro bi kao navodni ekonomski stručnjak to morao znati"Manje učite francuski jezik, a više kineski i indijski", savjetovao je hrvatskim građanima prošlog tjedna Vladin ekonomski savjetnik Borislav Škegro u svojoj kolumni objavljenoj u tjedniku Globus. Radi se o poprilično teškom zadataku s obzirom na činjenicu da indijski jezik, barem u formalnom pogledu, ne postoji. Naime, indijski ustav službeno priznaje postojanje 22 različita jezika na području države, od kojih ni jedan nema status nacionalnog jezika.

Dapače, za službeni državni jezik proglašen je hindu, no kako Vlada nema ovlasti da njegovo korištenje nametne saveznim državama, svaka od njih ima pravo sama odrediti koji će se jezik službeno koristiti na njezinom teritoriju, a hindu se u većoj mjeri koristi jedino u središnjem i sjevernom dijelu Indije, dok ga u južnim saveznim državama gotovo uopće ne koriste, a i tamo gdje ga koriste pojavljuje se u dvadesetak različiith dijalekata, zapravo zasebnih jezika. Zbog toga je faktički ključni standardni govorni jezik u cijeloj Indiji, barem u poslovnom okruženju, engleski jezik, koji se podučava u većini indijskih škola, te služi kao osnovni jezik za sporazumijevanje. Prema podacima iz 2001. godine govori ga oko 120 milijuna Indijaca, poslije hindija više nego ijedan drugi jezik u zemlji. Dapače, jedna od ključnih komparativnih prednosti Indije i uzroka jakog gospodarskog rasta te države tijekom posljednjeg desetljeća upravo je činjenica da država posjeduje veliku populaciju sa znanjem engleskog jezika, pa stoga Škegrin savjet Hrvatima da uče indijski ima jednako smisla kao što bi imao i savjet da počnu učiti brazilski, jamajčanski ili kongoanski.

Vezane vijesti

Vlada brodogradilišta prodaje Škegri?

Vlada brodogradilišta prodaje Škegri?

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić i njegov kolega ministar financija Slavko Linić postigli su dogovor s tvrtkom… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.11.10. 00:21

Zatvoriti,uništiti,zapaliti,ubiti najomraženije ekonomsko čudovište nove Hrvatske.Dok je bio mali,ni majka ga nije htjela uzeti u naručje.Samo ga Kosorica i HDZ mogu uzeti za savjetnika.On im je utro put pljačke skupa sa Pašalićem.Gori u paklu !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika