16.11.2010. / 16:13

Autor: Martina Čizmić

Kosor u Saboru brani proračun i poziva se na domoljublje: Oporba tvrdi da su skakavci pojeli deficit

Zanimljiv je bio komentar bivšeg premijera Sanadera koji je novinarima u prolazu dobacio "sve ćete vidjeti kasnije"

Ivan Šuker i Jadranka Kosor: Autor:
Sanjin Strukić/PIXSELLIvan Šuker i Jadranka Kosor: Autor: Sanjin Strukić/PIXSELLU 15 sati u Saboru je započela rasprava o državnom proračunu za 2011. godinu. Podsjetimo, proračun je Vlada prihvatila na izvanrednoj sjednici jučer ujutro i odmah ga poslala u saborsku proceduru. Iako je do sad bila praksa izglasavanja proračuna sredinom prosinca, Vlada ga je ove godine, nakon peripetija s koalicijskim partnerima, pripremila mjesec dana ranije.

Tijekom jutra o proračunu su raspravljali saborski klubovi koji su negodovali zbog kratkog vremena u kojem moraju raspraviti o proračunu kojim će sljedeće godine rashodi biti veći od prihoda za više od 14 milijardi kuna, a deficit proračuna će biti 4,3 posto.

Premijerka Jadranka Kosor je prije rasprave novinarima kratko rekla kako će proračun biti definitivno izglasan bez obzira na to kako će proći rasprava.

Zanimljiv je bio komentar bivšeg premijera Sanadera koji je novinarima u prolazu dobacio "sve ćete vidjeti kasnije". S obzirom na to da Sanader nastupa kao nezavisni zastupnik biti će zanimljivo vidjeti kako će on glasati.

Proračun je loš i štetočinski

"Očekivali smo ovakav proračun i njime smo razoračani. Loš je i štetočinski", započeo je raspravu zastupnik SDP-a Zoran Milanović.

Osvrnuo se na ranije usporedbe koje je premijerka izrekla na račun proračuna Grada Zagreba.

'Očekivali smo ovakav proračun i njime smo razoračani. Loš je i štetočinski'; Zoran Milanović'Očekivali smo ovakav proračun i njime smo razoračani. Loš je i štetočinski'; Zoran Milanović"Grad koji ste spomenuli je primjer velikog proračuna lokalne i regionalne samouprave. Zagreb. Znate li koliko je on smanjen? Kao primjer svijesti i odgovornosti? Jeste lil svjesni da je smanjen sa 8 na 6,6 milijardi kuna i to prvenstveno pod pritiskom Skupštine. To je smanjenje za 17 posto", istaknuo je Milanović.

Dodao je kako bi to na državnoj razini bilo 21 milijardi kuna te kako Vlada nije smanjila proračun niti lipe. Obrušio se na premijerku Kosor rekavši kako nema smisla uspoređivati lokalne proračune i državne.

"Jeste li svjesni da smo prije godinu dana s ove govornice predložili Zakon o fiskalnoj odgovornosti? A onda ste mu se rugali", podsjetio je Milanović.

Upitao je kamo je otišlo 40 milijardi kuna proračunskog deficita koje je ova Vlada stvorila.

"Jeste li svjesni da ovim dobacivanjem nećete ništa promijeniti? Zemlja smo koja stoji na mjestu. Jeste li svjesni štete koju ste počinili ovoj zemlji?", rekao je Milanović i prepustio u ime Kluba SDP-a Branku Bačiću.

"Pozdravili bi proračun koji bi ostvario uštede na potrošnji i taj novac usmjerio u kapitalna ulaganja, ali na žalost mjere koje bi potaknule gospodarski rast nisu provedene. Fiskalna konsolidacija proračuna moguća je samo u sljedeće tri godine. Mislim da je ključ u prihodovnoj strani proračuna i mjerama koje će potaknuti investicije. Država mora krenuti od sebe, ponuditi povjerenje investitorima i otvoriti put za jedan takav proces. Bojim se da ovaj proračun nije na tragu toga, rekao je Bačić.

Kosor: Nesmanjenje plaća je "domoljubni čin"

Premijerka je u odgovoru na optužbe Zorana Milanovića istaknula kako želi da se proračun donese u tolerantnom ozračju.

"Kad sam spominjala Zagrebački Holding samo sam spominjala činjenicu da je drastično smanjen njegov kreditni rejting, što pokazuje nedostatak fiskalne discipline i odgovornosti. Zbog toga Vlada predlaže Zakon o fiskalnoj odgovornosti. O njemu nije dobro govoriti prije no što ga vidite. Kao što je u javnosti bilo komentara o proračunu, a da oni koji su to govorili nisu ga ni vidjeli. Nakon što donesemo Zakon o fiskalnoj odgovornosti neće biti moguće nenamjenski trošiti proračunski novac", rekla je premijerka i nastavila.

"Kako ćemo išta mijenjati kad nam ne dopuštate ni malu, sasvim malu promjenu u Zakonu o radu?": Jadranka Kosor; Autor:
Sanjin Strukić/PIXSELL"Kako ćemo išta mijenjati kad nam ne dopuštate ni malu, sasvim malu promjenu u Zakonu o radu?": Jadranka Kosor; Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL"Kako ćemo išta mijenjati kad nam ne dopuštate ni malu, sasvim malu promjenu u Zakonu o radu? Kada se čelnici oporbene stranke prvi potpišu na zahtjev o referendumu", pecnula je premijerka Kosor oporbu.

Ne smanjivati plaće i mirovine je za premijerku "domoljubna odluka".

Pusić: U 2,5 godina nam je proračun iz 1,1 milijardi kuna plusa otišao 14 milijardi u minus

Vesna Pusić otvorila je svoje izlaganje porukom koju je dobila od jedne mlade poduzetnice. "Barba Šuker kaže na Dnevniku da je ovo najbolji proračun do sad. Da li da se smijemo ili plačemo?", citirala je poruku Pusić.

Ako ste htjeli fiskalnu disciplinu mogli ste zakon donijeti na početku svojeg mandata. Ne, nakon osmog proračuna.

Iznijela je kratki pregled proračuna. Podsjetila je da je 2008. godine bilo predviđeno da 2010. proračun ima 1,1 milijardu kuna viška, a ne 14,8 milijardi kuna manjka.

Podsjetila je da je rebalansima i amandmanima u 2009. deficit porastao sa 2,6 na 9,3 milijardi kuna.

"Za dvije i pol godine se iz veće zarade od troškova, najednom pretvorilo u dug od 14 milijardi", istaknula je Pusić, "to je neprihvatljivo. Pitajte bilo koga!".

"Ovaj deficit nije trošen za razvoj, za oporavak gospodarstva. Ovaj deficit su pojeli skakavci. Ovaj deficit je pojeden!", istaknula je Pusić i dodala je kako nije problem gdje rezati, već gdje zaraditi jer je u dvije godine prihodovna strana pala za 11 milijardi kuna.

"Od kud će se plaćati plaće? Kad će se do kraja godine u realnom sektoru izgubiti 120 tisuća radnih mjesta?", na kraju je rekla Vesna Pusić poručivši da klub HNS-HSU neće podržati proračun.

Ministar financija Ivan Šuker osjetio se prozvanim, pa se okomio na Vesnu Pusić istaknuvši kako su podaci koje je ona iznijela netočni. Naravno, to je ponovno izazvalo raspravu među zastupnicima koju je na kraju prekinuo Luka Bebić rekavši kako je za raspravu prijavljeno još 6 saborskih klubova i čak 88 zastupnika. Stoga je predložio da se danas zaključi s klubovima, a da sutra raspravu nastave zastupnici.

Hebrang: O proračunu se sastanči već mjesecima

Zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang za govornicom je branio Vladu i proračun rekavši kako nije donesen "na brzinu" već su se sastanci o njemu odvijali mjesecima. Također, dodao je kako je proračun napravljen tako da se podmire sve obveze koje država ima prema svojim zaposlenicima, umirovljenicima i ostalim korisnicima državnog proračuna.

Potom je podsjetio koje su bile posljedice posljednjeg rezanja plaća. "U modernoj kirurgiji s malim rezovima postižu se puno bolji rezultati nego velikim rezovima", rekao je u svojoj maniri Hebrang.

Istaknuo je kako je Vladin plan gospodarskog oporavka već uklonio neke prepreke za investicije. "Ukupno zaduženje od 4,3 posto spada u najmanja zaduženja u Europi. Ono definitivno Hrvatsku čini privlačnom zemljom za članicu EU", pojasnio je Hebrang.

"Ovaj proračun nema alternative. Svako rezanje bolnim nožem značilo bi socijalno ugrožavanje", zaključio je Hebrang "Nebojte se zlogukih proroka koji kažu da ne možemo sami, da nam treba MMF. Slušali smo to i ranije, pa smo uspjeli sami. Izaći ćemo tako iz krize i ovaj put jer to možemo. Ovaj proračun predstavlja pobjedu solidarnosti, pobjedu vizije nad očajavanjem. Ovo je državni proračun za one koji imaju samopouzdanje i mudrost", rekao je na kraju Hebrang.

"Daj Bože gospodine Hebrang da možemo bez tutora sa strane, odgovorio mu je zastupnik IDS-a Damir Kajin i nabrojio sva zaduženja ove godine, a mikrofon mu je isključio predsjednik Sabora Luka Bebić.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 16.11.10. 17:42

U godini u kojoj nema ekspanzije kredita i velikih investicija je normalno da je deficit proračuna veći. Sve to ne mijenja pogrešku da se za kompletan deficit proračuna zadužujemo kreditom. To se mora raditi iz primarne emisije (moglo se prije 16 godina) i za to je potrebna reforma monetarnog sustava. Plan za to postoji (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize) i potpuno je ostvariv sa nizom prednosti u budućnosti. Zaduženje inozemnim kreditom treba biti samo za uvoz i održanje tečaja.


registracija
11/1/10

fluid, 16.11.10. 21:14

Nema domoljublja kod vladajućih struktura HDZ-a.Posljedice njihovog domoljublja se iščitavaju svaki dan na većini građana Hrvatske.Ako netko traži jasnije znakove ove istine,tada je bezpredmetno bilo šta objašnjavati bilo kome.


registracija
27/8/09

Lujo1, 16.11.10. 21:15

Gledam ovu sliku gore i mislim si kak bi tu lepo sel jedan dobro uvježban streljački vod.
Ja bi se javil kak dragovoljac još jen put!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.11.10. 22:16

Ljudi, ja jedino vjerujem Hebrangu!
Zakaj?
Jer znam da sve što kaže je laž.


registracija
14/11/07

laufer, 16.11.10. 22:24

Planirati unaprijed da ćeš više potrošiti nego zaraditi...uz veliko pitanje da li ćeš uopće zaraditi planirano, a uz veliku sigurnost da će biti potrošeno više nego što je planirano...
...umjesto "zadužidjecuiunuke" Šukera i "ljubitelja istine" lažova Hebranga, bolje da smo uzeli neku kumicu sa placa da nam složi proračun.
Gospođe troše koliko imaju, a imaju onoliko koliko zarade.
To je naravno potpuno nepoznata dimenzija za hadezeovske "stručnjake".
Imati koliko zaradiš.
Kod njih je "imati koliko ukradeš".


registracija
28/2/08

lepiaf, 16.11.10. 23:51

meni se cini da bi ekipici sa slika neusporedivo skladnije stajalo uzduzno prugasto.....


registracija
5/3/10

starimudrac, 17.11.10. 07:16

a pokojna milka planinc nam nije dala kupovat benzina i kave kolko hoćemo nego na gebiru. čak smo imali određeno kolko traperica smijemo kupit u trstu. kad smo razjebali jugu, dug je bio 1000$ po glavi a sad je 12 500$ po glavi.


registracija
11/11/10

radanovca, 17.11.10. 07:58

Oni u saboru potvrduju da su bili i ostali samo ovce koje nikada nece znati da pricaju a kamo li da vode drzavu.Velili pastir je otisao molimo se bogu da nam posalje drugoga,a sto se tice korupcije to je jedan od normalnih projekti svijetske politike a nasi to brzo uce.Mora te shvatiti da Hrvatski politicari u 70% slucaja prije citaju strane novine ,a ako uhvate vrimena onda domace.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika