17.11.2010. / 12:40

Autor: Martina Čizmić, Hina

HDZ na raspravi o proračunu: 'Građani, nemojte nasjedati na oporbu, 2011. će biti puna optimizma'

Premijerka je pozvala zastupnike da o proračunu raspravljaju konstruktivno

Zastupnike očekuje dug danZastupnike očekuje dug danTočno u 9.30 sati u Saboru je nastavljena jučerašnja rasprava o proračunu za 2011. godinu. Nakon što su tijekom jučerašnjeg popodneva svoja stajališta iznijeli saborski klubovi, za danas je predviđeno da se o proračunu očituje čak 88 zastupnika.

Iako je premijerka Jadranka Kosor jučer pozvala zastupnike da o proračunu raspravljaju u tolerantnom tonu i da iznose konstruktivne kritike, jasno je da će to biti teško izvedivo.

Dovoljno je istaknuti da je zastupnik IDS-a Damir Kajin u svom izlaganju aktualnu Vladu optužio da laže, na što ga je predsjednik Sabora Luka Bebić optužio za povredu poslovnika.

Rasprava u Saboru nastavlja se u očekivanom tonu. I dok HDZ-ovi zastupnici na sav glas hvale proračun ističući kako je on socijalno osjetljiv, oporba prigovara.

Ministar financija Ivan Šuker posebno je razveselio zastupnike oporbe kad je izjavio da je "Hrvatska jedina država koja će iz krize izaći bez ičije pomoći".

Ulizivanje Agrokoru

No, zanimljivo je da se HDZ-u priklonio i bivši sindikalni čelnik Boris Kunst koji je govoreći o proračunu spomenuo i Agrokor. Točnije, čestitao je Ljerki Pulić, menadžerici Agrokora i Đuri Horvatu direktoru Tehnixa na osvajanju nagrade CROMA-e za menadžere godine.

"Oni su sunce s Istoka. I veći optimizam za hrvatske poduzetnike. Čestitam im", rekao je Kunst. Takvo "ulizivanje" posebno je taknulo Kajina koji je Kunsta optužio da "besramno laže, podmeće i vrijeđa".

Kunst mu naravno nije ostao dužan rekavši kako je mislio da če Kajin nešto pametno zakukurikati, ali je on samo zakvocao.

"Dijelu oporbe važnije je kako će doći na vlast, nego kako građani žive", poručio je Boris Kunst (HDZ), u pojedinačnoj raspravi o proračunu za 2011. godinu, kojim vlada predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijarde kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna.

Ivan Šuker i Damir Kajin; foto: Autor:
Goran Stanzl/PIXSELLIvan Šuker i Damir Kajin; foto: Autor: Goran Stanzl/PIXSELLOporbu, poglavito SDP, prozvao je da nema hrabrosti građanima jasno reći kako im je namjera, dođu li na vlast, smanjivati plaće i mirovine te socijalna davanja, kao što su to, tvrdi Kunst, i činili dok su bili na vlasti, već da kao izgovor koriste MMF.

Oporba obmanjuje

"Vlada ne nasjeda na cimanja oporbe, pojedinih ekonomskih analitičara i novinara da bi trebalo smanjivati plaće i mirovine, rezati socijalna davanja, otpustiti 25.000 ljudi u javnom sektoru. Vlada se ponaša odgovorno u ovom trenutku, svjesna da građani teško žive", istaknuo je.

"Neka građani ove obmane iz oporbe ne shvaćaju ozbiljno", poručio je Kunst.

Istoga je stava i njegov stranački kolega Frano Matušić, prozivajući SDP da osim političkih podmetanja nije ništa konkretno predložio kako smanjivati deficit i proračunske izdatke te uravnotežiti proračun.

"Oni bi pozivali MMF jer ni dok su bili na vlasti nisu bili sposobni sami voditi državu", rekao je Matušić, koji je SDP prozvao i da je od 2000. do 2003. ekonomsku i fiskalnu politiku vodio tako što je "prodavao obiteljsko srebro" - HT, Riječku banku, PBZ, Inu, Splitsku banku, Plivu.

"Vlada Jadranke Kosor nije prodala ni jednu dionicu", poručio je Matušić, naglasivši da će, za razliku od SDP-ove, aktualna vlada svojim snagama i sposobnošću u idućoj godini omogućiti gospodarski rast, a time i izlazak iz krize i recesije.

"Siguran sam da će iduća godina biti puna optimizma", naglasio je Matušić.

Politika Vlade ide prema kritičnoj fazi

HDZ-ove prozivke odbacio je Branko Grčić (SDP), ističući da njegova stranka nije prizivala MMF niti to danas čini. "Nikad nismo zazivali MMF i ne zazivamo ga ni danas, ali se bojimo da ovakva fiskalna politika, koja ide prema kritičnoj fazi u kojoj bi javni dug mogao prijeći i 60 posto BDP-a, destabilizira javne financije i izvršenje svih obveza", upozorio je.

Predloženi proračun, smatra, ne može pridonijeti gospodarskom rastu i fiskalnoj stabilizaciji, a SDP se, ističe, zalaže za porezno rasterećenje gospodarstva i stanovništva, aktivne mjere zapošljavanja, suzbijanje nelikvidnosti i povećanje kapitalnih ulaganja.

SDP se zalaže i za davanje olakšica onim gospodarstvenicima koji svoj kapital reinvestiraju, a ne da ga izvlače iz Hrvatske, dok one koji kapital izvlače iz zemlje treba, tvrdi Grčić, porezno penalizirati.

Naveo je da je prošle godine iz zemlje kroz dividende izašlo više od 3,5 milijardi kuna. Kada bi taj porez iznosio oko 10 do 15 posto to bi u proračunu značilo oko pola milijarde kuna više, istaknuo je Grčić.

Goran Marić (HDZ) za predloženi je proračun rekao da je, uz najavljeni zakon o fiskalnoj odgovornosti, prvi ozbiljan korak u konsolidaciji javnih financija u srednjoročnom razdoblju, nužnim naglasivši iskorištavanje svih neiskorištenih ekonomskih potencijala za poticanje gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja.

Ovaj proračun je zaštitio čovjeka

"Ovaj proračun je zaštitio čovjeka, zaštitio je plaće i mirovine, ali to nije ekonomsko rješenje u recesiji", rekao je Marić, pozivajući na nužnu promjenu politike da se novac izdvaja u potrošnju, a ne proizvodnju.

Kao konkretne mjere za uštede na rashodovnoj strani predložio je da država više ne potiče uvoz, da prije no što HNB oslobodi pričuvu s poslovnim bankama dogovori uvjete kreditiranja.

Kao mjere za povećanje proračunskih prihoda među inim je predložio da se dobit trgovačkih društava u državnom vlasništvu, ne uloži li se u razvoj i investicije, uplaćuje u državni proračun, te da se poveća stopa poreza na dobit s 20 na 30 posto.

Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar upozorio je kako je u proračnu predviđen određen iznos za mirovine, a potom istaknuo kako je dobio Vladin prijedlog koji predviđa da se u 2011. godini mirovine ne usklađuju po Zakonu, što znači da se zamrzavaju.

"Premijerka Kosor trebala je reći kako će biti novca za zamrznute mirovine", istaknuo je Lesar.

Tijek saborske rasprave pratite na portalu Nacional.hr

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 17.11.10. 10:27

Tko o čemu, HDZ o rodiljama.Bilo bi bolje da roditeljima omoguće nova radna mjesta , veće plaće i poštenu šansu za zaradu.Pa djecu danas izdržavamo do tridesete, pa i duže, ne živi dijete samo godinu dana.Isto tako, Frano Matušić i Kunst ne znaju niti započeti raspravu bez da spomenu Račanovu vladu.Kao da ne kuže, a možda i ne, da su oni na vlasti već 7 godina.


registracija
1/1/70

, 17.11.10. 10:29

Siniša Glaveševic 1991 Optužnica za pad Vukovara


registracija
5/3/10

starimudrac, 17.11.10. 12:51

capica, oni su na vlasti i na nama već 17 godina od ukupno 20.


registracija
31/1/10

STTony, 17.11.10. 15:02

Hahah, duhovit ovaj Kra-De-Ze.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika