19.11.2010. / 12:44

Autor: Nacional.hr

Anketiranje mladih Hrvata: Maturanti pokazali da su neinformirani etnocentrični homofobi

Čak 64,3 posto ispitanika potpuno se ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih

Foto:Tomislav SmoljanovićFoto:Tomislav SmoljanovićAnketa koju je nedavno proveo GONG o političkom znanju, vrijednostima i ponašanju hrvatskim maturanata, rezultirala je impresivno 'zanimljivim' saznanjima. Naime, anketirajući 999 maturanata iz svih hrvatskih županija, ova je nevladina organizacija prikupila podatke koji sugeriraju da su hrvatski tinejdžeri natprosječno homofobni, etnocentrični i potpuno neinformirani o tome tko vodi ovu državu.

Tako je čak 41 posto srednjoškolaca odgovorilo da je na vlasti koalicija u kojoj su HDZ, SDP i HSS. Točnog nositelja vlasti znalo je tek 17 posto učenika. Prema mišljenju dvije petine anketiranih maturanata, Hrvati u Hrvatskoj bi trebali imati veća prava od drugih građana, dok se s time ne slaže oko 37, 4 posto ispitanih. Uz to, čak 42,9 posto srednjoškolaca koji su sudjelovali u ovoj anketi smatra da se u Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti korištenje jezika nacionalnih manjina u službenim prostorijama državnih institucija. Zanimljivi su također i rezultati ankete o Domovinskom ratu; oko dvije petine ispitanih smatra naime 'da treba zaustaviti svaki pokušaj progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata'.

Rezultati su posebno poražavajući po pitanju stava srednjoškolaca o seksualnim manjinama. Naime, čak 64,3 posto ispitanika potpuno se ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih. U skladu s tim, 45,9 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti. Oko 30 posto srednjoškolaca se ne slaže s tim stavom. Saznanje koje potiče dodatnu depresiju jest činjenica da je 31 posto ispitanika odgovorilo kako 'među glavne osobine demokratskog poretka ne spada to da građani i mediji mogu slobodno kritizirati vlast'.

Vezane vijesti

Homofobni član bit će sankcioniran

Homofobni član bit će sankcioniran

Predsjednik stranke Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar, poručio je kako će o sudbini homofobnog člana izvršnog odbora bjelovarskog ogranka stranke,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika