19.11.2010. / 17:52

Autor: Hina

Novo zaduženje: Četiri milijarde kuna državnih obveznica na domaćem tržištu

„Za ove se četiri milijarde kuna praktično ne povećava javni dug nego se podmiruju obveze iz prošlih razdoblja", rekao je Šuker

Ivan Šuker(Foto:Igor Šoban)Ivan Šuker(Foto:Igor Šoban)Hrvatska je Vlada danas odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica na domaćem tržištu u iznosu od četiri milijarde kuna.

Kamatna stopa na obveznice je nepromjenjiva i iznosi 6,25 posto godišnje, a obveznice dospijevaju 25. studenoga 2017. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističe kako se izdavanjem obveznica želi promijeniti ročnost i struktura postojećeg duga, odnosno povećati ročnost duga.

Od ukupnog iznosa od četiri milijarde kuna veći će se dio, 2,65 milijardi kuna utrošiti za otplatu trezorskih zapisa koji na naplatu dospijevaju 25. studenog ove godine, a ostatak za financiranje kratkoročnog duga koji dospijeva na naplatu u prosincu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade.

Time će država, dodaje, praktično podmiriti sve svoje obveze u ovoj godini.

„Za ove se četiri milijarde kuna praktično ne povećava javni dug nego se podmiruju obveze iz prošlih razdoblja", rekao je Šuker.

Podsjetio je da je Zakonom o izvršenju proračuna za ovu godinu, odnosno njegovim izmjenama donesenim uz rebalans proračuna iz kolovoza, utvrđeno da država ove godine treba refinancirati 19 milijardi kuna obveza iz prijašnjih godina.

Najnovije izdanje državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala plasirat će se putem voditelja izdanja, Erste&Steiermarkische bank, Privredne banke, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačke banke.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 20.11.10. 00:05

Cetiri milijarde OBVEZNICA. To je nova rijec u Hrvatskom jeziku a znaci NE TREBA VRATITI JER PRAKTICNO NIJE DUG.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika