21.11.2010. / 10:38

Autor: Hina

Papa dopušta kondom 'u nekim slučajevima': UN pozdravio izjavu iz Vatikana

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti

Papa Benedikt XVI., prvi put dosad, dopušta uporabu kondoma "u nekim slučajevima" kako bi se "smanjio rizik od zaraze" virusom HIV-a, u knjizi razgovora koja će izaći u utorak.

Odgovarajući na pitanje "Protivi li se Katolička crkva bezuvjetno uporabi kondoma", Papa je odgovorio: "u nekim slučajevima, kada se želi smanjiti rizik od zaraze, to ipak može biti prvi korak kako bi se otvorila mogućnost za ljudskiju spolnost, spolnost koja se živi drukčije".

U knjizi "Svjetlost svijeta", u kojoj odgovara na pitanja njemačkog novinara u svezi s mnogim temama (pedofilija, svećenički celibat, ređenje žena, odnos prema islamu...), Benedikt XVI. navodi primjer uporabe kondoma kod muške prostitucije kao "prvi korak prema odgovornom spolnom ponašanju", ali je rekao da oni "zapravo nisu pravi način za suzbijanje zla zaraze HIV-om.

To je moguće učiniti samo počovječenjem spolnosti", dodao je.

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.

Na pitanje mogu li kršćani biti zadovoljni zabranom nošenja burke na javnim mjestima u Francuskoj, Papa je rekao da "ne vidi razloga za opću zabranu".

"Kažu da neke žene ne nose burku dragovoljno i to je zapravo nasilje nad ženama. Dakako, ne moramo se s time složiti".

"Ali ako ju žele nositi, ne znam zašto bi im to branili", rekao je po njemačkom izvorniku.

Muška prostitucija

Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a pozdravio je u subotu navečer izjavu pape Benedikta XVI. kojom je prvi put dopustio uporabu prezervativa "u nekim slučajevima", javljaju svjetske agencije.

"Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana", navodi se u priopćenju izvršna direktora UNAIDS-a Michela Sidibea. "Ta izjava prepoznaje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om", dodao je Sidibe, prenosi AFP.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u subotu je neočekivano, tri dana prije izlaska iz tiska, objavio izvatke iz nove knjige Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta". U knjizi na 219 stranica nalaze se odgovori Pape na pitanja njemačkog katoličkog novinara Petera Seewalda tijekom njihovih razgovora u papinskoj ljetnoj rezidenciji.

Nakon što je Papa prvi spomenuo da je uporaba prezervativa opravdana u nekim, ograničenim slučajevima, poput prostitucije, Seewald je zapitao: "Znači li to da se Rimokatolička crkva načelno ne protivi uporabi kondoma?"

Papa je odgovorio: "Crkva ih, naravno, ne smatra stvarnim ili moralnim rješenjem, ali u ovom ili onom slučaju, može biti, u namjeri smanjenja rizika od zaraze, prvi korak prema drugačijoj, humanijoj spolnosti".

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.

Agencija Reuters navodi da u izdanjima knjige na engleskom, njemačkom i francuskom, Papa kao primjer mogućeg opravdanja uporabe prezervativa navodi "mušku prostituciju". Time se jasno pravi distinkcija u odnosu na prezervativ kao kontracepcijsko sredstvo, što Crkva zabranjuje.

U drugim dijelovima knjige Benedikt XVI. je, između ostaloga, rekao da je papa Pio XII., kojem kritičari zamjeraju da je zatvorio oči pred holokaustom, bio "jedan od velikih pravednika koji je spašavao Židove više no itko".

Rekao je također kako bi bio spreman podnijeti ostavku, u slučaju fizičke, psihičke i duhovne nesposobnosti obnašanja dužnosti, što nijedan Papa nije učinio u posljednjih 700 godina.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika