21.11.2010. / 12:59

Autor: Hina

Novi Zeland: zatočeno 29 rudara, još nije počelo spašavanje

"To nije takav slučaj da se može staviti maska i ući unutra, rizik je ogroman", rekao je regionalni zapovjednik policije Gary Knowles.

Foto: ReutersFoto: ReutersNapori za spašavanje 29 rudara koji su od petka zarobljeni u novozelandskom ugljenokopu Pike River još uvijek nisu počeli jer vlasti smatraju da je prvo potrebno probiti novi tunel kako bi se provjerila kvaliteta zraka u oknu budući da bi otrovni plinovi mogli ugroziti život spasilačkih ekipa.

Spasilačke ekipe još uvijek nisu uspjele stupiti u kontakt sa zarobljenim rudarima otkako je došlo do eksplozije u rudniku ugljena u petak popodne u izoliranoj regiji Novog Zelanda. Vlasti ne dopuštaju ulazak u rudnik sve dok se ne poboljša kvaliteta zraka. Eksplozija je prekinula dovod električne energije za ventilaciju rudnika, navela je policija. Strahuje se da bi silazak spasilačke ekipe mogao bi izazvati novu eksploziju.

"To nije takav slučaj da se može staviti maska i ući unutra, rizik je ogroman", rekao je regionalni zapovjednik policije Gary Knowles.

Vjeruje se da je eksploziju u rudniku prouzročio metan, plin koji se tamo prirodno stvara. Visoke razine plina zabilježene su nedaleko od rudarskih otvora za ventilaciju, ali spasilačke ekipe trebaju dobiti podatke o razini plina u cijelom rudniku prije ulaska unutra.

Bušenje novog, uskog tunela nije počelo do nedjelje poslijepodne po mjesnom vremenu. Oprema za bušenje sastavlja se na brežuljku iznad rudnika, a bušenje 150 metara dubokog tunela moglo bi potrajati 24 sata.

Obitelj i prijatelji zarobljenih rudara prolaze agoniju dok čekaju da spašavanje počne. Među rudarima, koji su u dobi od 17 do 62 godine, dva su Britanca, dva Australca i jedan Južnoafrikanac.

Rudnik Pike River se eksploatira od 2009. godine. Riječ je o malom rudniku dužine oko 2,3 km koji je horizontalno ukopan u planinu.

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika