22.11.2010. / 14:25

Autor: Martina Čizmić

'10 najbizarnijih stvari na Unescovoj listi kulturne baštine': Kastavski zvonari na 6 mjestu

Treba posebno napomenuti i kako su Amerikancima bizarni običaji poput skakutajuće procesije u Luksemburgu koja datira iz 1100. godine ili peruanskog plesa škarama koji datira iz 16. stoljeća

Kastavski zvončari (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)Kastavski zvončari (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)Američki časopis Foreign Policy koji se bavi političkim temama poigrao se s Unescovim popisom zaštićene kulturne baštine i tradicije. Po američkim novinarima, ovih desetak tradicija i običaja ne bi se trebale nalaziti na popisu zaštićene baštine jer su, "bizarni".

Među običajima kojima se Amerikanci čude su i 650 godina star običaj hrvanja u Turskoj koji svake godine privuče tisuće gledatelja. No, zanimljivo je da su se među "bizarnim" običajima koje izdvajaju našli i kastavski zvončari, i to na šestom mjestu njihove liste.

Navode kako je tradicija zvončarstva poput američkog običaja maskiranja u vrijeme Noći vještica i obilaska kuća, ali za odrasle. Dodaju i kako UNESCO taj običaj opisuje kao način za "jačanje veza unutar zajednice".

Treba posebno napomenuti i kako su Amerikancima bizarni običaji poput skakutajuće procesije u Luksemburgu koja datira iz 1100. godine ili peruanskog ples škarama koji datira iz 16. stoljeća.

Zanimljivo je da se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine i tradicije nalaze 232 običaja iz cijelog svijeta, ali niti jedan iz SAD-a.

Vezane vijesti

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

Materina priča: Svi zajedno za hrvatsko naj

U sklopu međunarodnog sajma turizma CroTour, 10.5.2012. u 19.00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, organizatori projekta MATERINA… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika