22.11.2010. / 15:58

Autor: Hina

Dodik o Čovićevom 'prijedlogu': Hrvati ne mogu dobiti Posavinu za treći entitet

Čelnici vladajuće i najveće oporbene stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik i Mladen Bosić odbacili su u ponedjeljak svaku mogućnost da Posavina postane sastavnim dijelom mogućeg novog entiteta u Bosni i Hercegovini u kojemu bi većinu činili Hrvati.

Milorad DodikMilorad DodikČelnici vladajuće i najveće oporbene stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik i Mladen Bosić odbacili su u ponedjeljak svaku mogućnost da Posavina postane sastavnim dijelom mogućeg novog entiteta u Bosni i Hercegovini u kojemu bi većinu činili Hrvati.

Predsjednik Republike Srpske i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik i čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) Bosić, koji su u Banjoj Luci potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u tijelima vlasti na razini države BiH, tom su prigodom istaknuli kako za njih teritorijalna cjelovitost RS ostaju neupitna te kako ne može biti govora o izdvajanju bilo kojeg dijela teritorija iz sastava tog entiteta.

"RS je nedjeljiva politički i teritorijalno i to je osnova svakih mogućih razgovora. Svako zadiranje u teritorijalne i političke kompetencije RS isključuje bilo kakvu mogućnost dijaloga", kazao je Dodik novinarima zamoljen da komentira izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića po kojemu bi u novi entitet trebali ući i dijelovi Posavine, u kojoj su prije rata Hrvati činili većinsko stanovništvo, a koji su sada u sastavu Republike Srpske.

Mladen Bosić je potvrdio kako i SDS ima isti odnos prema mogućem teritorijalnom preustroju BiH.

"Nemamo ništa protiv toga da se partneri u Federaciji BiH dogovore kako riješiti položaj i pitanje Hrvata u BiH", kazao je Bosić.

Dodik i Bosić potvrdili su kako će njihove dvije stranke u Parlamentu BiH djelovati kao zajednički blok te su izrazili očekivanja kako će do uspostave nove vlasti na državnoj razini doći razmjerno brzo s obzirom da je već formiran hrvatski blok, koji čine HDZ BiH i HDZ 1990., kao i da je sigurna suradnja SDP BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), koje bi uglavnom zastupale bošnjačke intrese.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 22.11.10. 17:48

Tuđmana i Šuška trebalo bi uskrsnuti pa objesiti.Ovo je njihovo čedo-RS.Tko kaže da se rat Srbima nije isplatio.A šta je dobila Hrvatska?Srbiju do Zagreba.!Šteta što ne postoje vremeplovi za putovanje u prošlost.Bože koja debilna politika pokrivena vjerskim pobudama i razlozima.Koštalo nas je a tek nas bude koštalo.


registracija
11/1/10

fluid, 22.11.10. 18:08

Znam da je svetogrđe ali zaista mi, ponekada,dođe žao što Dodik nije Hrvat.A o hercegovačkim ljigama netreba trošiti riječi.Od Pavelića pa do Pašalića.Dio Hrvatskoh naroda koji su štetočine za cijelu hrvatsku vaciju.I uvijek isponova trguju tuđim a da bi ostvarili svoje sitne parcijalne interese.Sada im je ponovo i Srednja Bosna i Hrvatska poslužila za deale kao i Paveliću nekada Istra i Dalmacija do Zadra.Sramota.Neizbrisiva i tragična.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.11.10. 18:30

Ne slazem se, ne bi ih trebalo objesit. Meni je zao i sto su umrli. Volio bi ih vidjeti u Hagu, jer su napravili jako dobar put da tamo stignu, a uvjeren sam da bi tamo i zavrsili (uostalom, Karla del Ponte je izjavila da je za Pogrebnika Domovine optuznica bila spremna). To bi bila povijesna pravda: Tudman i Milosevic na partiji saha, kao sto su sahirali zajedno od pocetka 90-tih. A u matu su se nasli I Hrvatska i Srbija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika