22.11.2010. / 16:28

Autor: Nacional.hr

VERN' EU Executive program: Pravo i pravna praksa u funkciji lokalnog gospodarstva

Pravna praksa u EU povezana je s političkim i gospodarskim događanjima, a uspješnost projekata znatno ovisi o umijeću pregovaranja

Pravo, politika i ekonomija nerazdvojni su čimbenici za funkcioniranje Europske unije. Stoga, da bi se mogle razumjeti pravne odrednice i njihova logika, mora se biti upoznat sa političkim i gospodarskim kretanjima u Uniji. Istaknuo je to prof. dr. sc. Siniša Rodin na četvrtom modulu EU Executive programa, Pravo i pravna praksa na tržištu Europske unije, koji provodi Veleučilište VERN'.

Polaznici su na modulu saznali na kojim se pravilima temelji zajedničko tržište tj. ″zona slobodne trgovine″, kako je regulirana, te kako države članice na različite načine mogu efikasno zaštititi svoje tržište i proizvođače.

Tijekom tri dana predavanja, prof. Rodin je kroz praktične studije slučaja s europskog tržišta, polaznike upoznao s temeljima europskog prava te im pojasnio osnovne pojmove prava EU i njeno pravno uređenje temeljem Lisabonskog ugovora. Praktični dio nastave bazirao se na studijama pravnih slučajeva, iz kojih su polaznici uvidjeli da svaka članica zasebno određuje koje će kazne propisati za pojedina prekršajna ili kaznena djela, ali Europski sud može intervenirati ako smatra da se tom kaznom neće poslati primjerena poruka. Naime, članice su dužne, ako to mogu, izricati kazne koje najbolje doprinose ostvarivanju zajedničkih ciljeva EU.

Predavač na posljednjem, petom modulu u sklopu EU Executive programa, Pregovori i lobiranje u Europskoj uniji, bit će prof. Tony Bass, nacionalni stručnjak u Europskom institutu za javnu upravu u Maastrichtu te gostujući predavač na College of Europe u Bruggeu.

Polaznici modula će na temelju simulacija i studija slučaja naučiti kako gledati na lobističku praksu iz perspektive poslovnog upravljanja, kako utjecati na vladinu politiku i pravne aspekte te kako uspješno debatirati, a usvojit će i tehnike lobiranja, zagovaranja i pregovaranja u EU. U okviru modula bit će predstavljene i specifičnosti pregovora s europskim institucijama.

Slijedeći ciklus EU Executive programa počinje u ožujku iduće godine, a više informacija potražite na www.vern.hr.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika