22.11.2010. / 19:05

Autor: Hina

Inzko: Djelovanje Hrvatske i Srbije poticaj za novi početak

Diplomatsko zbližavanje susjednih zemalja, koje predvode Hrvatska i Srbija, snažno je ohrabrenje i za Bosnu i Hercegovinu koja nakon listopadskih izbora ima priliku za novi početak, izjavio je u ponedjeljak u Ankari visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Valentin InzkoValentin InzkoDiplomatsko zbližavanje susjednih zemalja, koje predvode Hrvatska i Srbija, snažno je ohrabrenje i za Bosnu i Hercegovinu koja nakon listopadskih izbora ima priliku za novi početak, izjavio je u ponedjeljak u Ankari visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Kako je objavio ured visokog predstavnika u Sarajevu (OHR), Inzko koji se tijekom dana sastao s visokim turskim dužnosnocima uključujući ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua.

Inzko je u Ankari razgovarao o stanju u BiH i pritom istaknuo kako je krajnje vrijeme da se bosanskohercegovački političari vrate kontruktivnoj politici.

„Nakon izbora provedenih 3. listopada postoji prilika za novi početak koju ni bosanskohercegovačke vlasti ni međunarodna zajednica ne trebaju propustiti. Diplomatsko zbližavanje u regiji, koje predvode Srbija i Hrvatska, a snažno ohrabruje Turska, dalo je ključni doprinos tome“, kazao je Inzko.

Istaknuo je i to kako se zalaže za daljnje angažiranje država kao što je Turska.

U govoru o stanju u BiH koji je održao na Turskom institutu za gospodarska i politička istraživanja, Inzko je pak kazao kako su BiH nedavno obilježila „zabrinjavajuća zbivanja“ koja su bila u potpunom neskladu s ukupnim stanjem u susjedstvu.

Pojasnio je kako su reformski pokušaji bili blokirani zbog „djelomičnog ponovnog oživljavanja etničkog nacionalizma“ zbog čega su protekle četiri godine u BiH uglavnom bile obilježene neproduktivnošću i sukobima.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika