22.11.2010. / 21:31

Autor: Hina

Josipović: O eventualnom povlačenju tužbe za genocid odlučivat će hrvatska vlada

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak da tema sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji u srijedu dolazi u službeni posjet Hrvatskoj neće biti eventualno povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, rekavši i kako se tužbom neće ostvariti ciljevi poput utvrđivanja agresora ili ratne štete.

Ivo Josipović i Boris TadićIvo Josipović i Boris TadićHrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak da tema sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji u srijedu dolazi u službeni posjet Hrvatskoj neće biti eventualno povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, rekavši i kako se tužbom neće ostvariti ciljevi poput utvrđivanja agresora ili ratne štete.

Upitan ima li hrvatski državni vrh pravo povući tužbu za genocid koju je Hrvatska protiv Srbije podnijela Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu Josipović je u emisiji "Media servis na Pantovčaku" odgovorio da to neće biti tema sastanka, jer će o "eventualnom povlačenju tužbe odlučivati vlada".

Istaknuo je kako tužba nije sama sebi svrha već je treba koristiti onda ako se na drugi način ne mogu ostvariti ciljevi.

"Mislim da je došlo vrijeme da se javnosti konačno kaže istina. Neće se ostvariti oni ciljevi za koje neki mediji pišu kako će sud utvrditi tko je agresor, da će biti ratna šteta, da će biti ne znam što. Neće", rekao je Josipović.

"Taj postupak se ne vodi ni radi toga da se utvrdi tko je agresor, mi to istina znamo, jer to nije prema mjerodavnom pravu. Neće biti nikakve ratne štete, tamo se ne sudi o ratnoj šteti. Isto tako neće biti govora ni o onim zločinima koji nisu genocid", kazao je.

"Ja sam radio na tužbi i znam koliko smo podataka prikupili, zaista velikih i važnih podataka o zločinu i o tome da su oni inspirirani iz bivše Jugoslavije, odnosno Srbije ", kazao je. Međutim, smatra, da li je i kako bilo genocida o tome će se vrlo ozbiljno razmatrati te da javnost mora znati kako rezultat nije sasvim siguran.

"Nažalost, mislim da je ovo jedna od onih situacija gdje se u javnosti potiču nerealna očekivanja", rekao je. Dodao je kako moramo znati da je to ozbiljan predmet, da se Hrvatska ozbiljno pripremila i učinila sve te da je i Srbija išla s protutužbom. "Mi moramo znati da će to biti težak, dugotrajan, skup i neizvjestan spor", rekao je Josipović.

Pozitivno je odgovorio na upit je li Tadićev posjet Vukovaru ispunio svrhu i jesu li s njega odaslane poruke označile novi početak u odnosima između dviju zemalja te rekao da je to što je učinio Tadić uputivši ispriku za počinjene zločine zaista vrlo važna simbolična gesta. "Ona sama po sebi ne rješava sve silne probleme koje imamo, ali je bez sumnje određeni psihološki i moralni poticaj da se krene intenzivnije rješavati probleme koje imamo", kazao je Josipović.

Nije se složio se s kritikama da Paulin Dvor nije trebalo spajati s pričom o Vukovaru. "Ne, tu nema mjerenja. Nema brojanja i nema mjerenja. Zna se i tko je bio agresor i tko je bio žrtva, a isto tako treba reći da je bilo zločina i s druge strane", rekao je Josipović. Smatra kako je tu riječ o tome da se pokaže kako s obje strane postoji dobra volja da se oprosti i krene u jednu novu budućnost. "I mislim da smo u tome i uspjeli", kazao je Josipović dodavši kako su se i građani u anketama jasno izrazili kako podržavaju ono što se dogodilo taj dan.

Hrvatski predsjednik je pozitivno odgovorio i na pitanje hoće li od Tadića tražiti daljnje napore da se nađe svaki trag koji bi mogao pomoći u rješavanju sudbine nestalih, jer dokumentacija iz Vukovarske bolnice nije potpuna.

"Nisam ni očekivao nakon svih tih silnih godina što su svi ti dokumenti sasvim sigurno bili nestali ili skrivani jer govore o zločinima, da sada kada je u Srbiji jedna druga politika da će istog trenutka sve pronaći", kazao je. Smatra da i ako su ta četiri dokumenta koja je donio Tadić podatak o četiri sudbine, onda to nešto znači. Kazao je da će inzistirati na tome da se otkrije sudbina svih nestalih te da se projekt pomirenja završi tek kad bude jasno što se dogodilo i kad se svakom poginulom bude mogao staviti cvijet na grob.

Upitan o izjavi predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da Srbi u Vukovaru nisu počeli rat te da su u bolnici bili vojnici prerušeni u ranjenike i da su to pred Tadićem i njime ustvari rekli izbjegli Srbi Josipović je odgovorio da "to nije čuo".

"Mislim da je riječ o jednoj izjavi koja je neodmjerena, nepotrebna i štetna", kazao je.

Smatra kako je to izjava koja ne koristi odnosima između Hrvata i Srba u Hrvatskoj.

"To je izjava za koju se mogu samo nadati da je riječ o nesporazumu", kazao je.

Osvrćući se na dio izjave da su u bolnici bili vojnici prerušeni u ranjenike Josipović je kazao kako "pa i da je tako i da je svaki bio maskirani vojnik tamo nije bilo nikakve osnove, ni prava moralnog i pravnog niti bilo kakvog drugog, da se ti ljudi pobiju".

"Što se tiče zločina sasvim je svejedno jesu li to bili svi civili ili je bio dio sakrivenih vojnika. Ta strašna ubojstva koja su se dogodila u Vukovaru ne mogu se pravdati ničim", rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika