23.11.2010. / 15:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Da li je rat neizbježan - Nakon napada Sj. Koreje, čelnik Južne poručio: 'Ako nastave, napast ćemo'

Televizijski kanal YTN prikazuje snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže sa otoka. U svojim izvješćima YTN navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima. Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća

Foto: ReutersFoto: ReutersDva su južnokorejska vojnika poginula a 15 ih je ranjeno u utorak kad je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu u Žutom moru ispalivši oko 200 granata, potvrdio je stožer južnokorejske vojske u Seulu. Uz 15 vojnika, od kojih su petorica teže ozlijeđeno, ranjena su i tri civila, javlja CNN.

Južnokorejska vojska odgovorila je na topničku vatru a odmah je izdana naredba o uvođenju najvišeg stupnja pripravnosti. Vojni zrakoplovi su poslani u područje u kojem se dogodio incident, potvrdilo je ministarsvo obrane u Seulu.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Odmah nakon incidenta na granici južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je svjetske dužnosnike na potporu i osudu Sjeverne Koreje, ali je i upozorio da treba održati mir kako situacija ne bi prerasla u otvoreni sukob. Predsjednik Lee zatim je održao sastanak u predsjedničkoj prostoriji za krizne situacije. Nakon sastanka u izjavi ureda predsjednika rečeno je kako se takvi postupci nikad neće tolerirati, a sjeverno korejske vlasti trebale bi preuzeti punu odgovornost za napad. Novinska agencija Yonhap prenosi izjavu Lee Myung-baka kako će Južna Koreja odgovoriti na slijedeći napad Sj. Koreje. Predsjednička glasnogovornica izjavila je kako će se u slučaju bilo kakvog napada na teritorij Južne Koreje odgovoriti napadom na raketnu bazu blizu Yeonpyeonga.

Ministar obrane Republike Koreje Kim Tae-young na novinarsko pitanje hoće li izbiti rat je odgovorio: "Pa zar već nije počeo? Moramo spriječiti da se proširi."

Agencija Reuters navodi da su se odmah sastali članovi užeg kabineta i predsjednikovi savjetnici a da je predsjednik Lee Myung-bak kazao da želi spriječiti da razmjena topničke vatre preraste u veći sukob, navodi Yonhap. Najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Televizijski kanal YTN prikazuje snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže sa otoka. U svojim izvješćima YTN navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima. Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća.

Oko 1000 južnokorejskih vojnika smješteno je na otoku Yoenpyeongu 12 kilometara od sjevernokorejske obele. na tom području bogatom ribom i prije je bilo pomorskih incidenata.

Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi.

Inače, otok Yeonpyeong je dio arhipelaga, smještenog 80 kilometara zapadno od južno korejske luke Inchon, u Žutom moru i nalazi se blizu granice s Sjevernom Korejom. Povod topničkom napadu Sjeverne Koreje, navodno je vojna vježba Južne Koreje u tom području, oko 10 kilometara od morske granice sa Sj. Korejom.

Granica na Žutom moru bila je već predmet sporova i incidenata, a u ožujku ove godine Sj. Koreja je torpedirala južno korejski ratni brod pri čemu je poginulo 46 članova posade. Sj. Korejsko topništvo ukopano je u obalne stijene i teška je meta, a najveća opasnost je vojni arsenal raspoređen duž 'demilitarizirane' zone na granici s J. Korejom. Televizija Yonhap neprestano prati situaciju i radi reportaže, dok u sjeverno korejskim medijima napad nije spomenut.

Kronologija sukoba dvaju Koreja

Nakon Korejskog rata koji je trajao od 25.6.1950. do 27.7.1953. godine kada je potpisano primirje, dogodio se cijeli niz pograničnih sukoba, atentata i terorističkih napada. Tako je 21. siječnja 1968. godine spriječen napad 32 sjeverno korejska komandosa na predsjedničku Plavu kuću u Seulu. Na dan 15. kolovoza 1974. godine sjeverno korejski agent pucao je na predsjednika Park Chung-Hee, koji opet ostaje neozlijeđen dok je njegova supruga ubijena. Godine 1983. prilikom posjeta južno korejskog predsjednika Chun Hoo-Hwan Burmi u bombaškom napadu ubijeno je četri ministra južnokorejskog kabineta i još 16 ljudi. Novi predsjednik je sačuvao živu glavu. Dana 29. studenog 1987. godine u eksploziji bombe u južno korejskom zrakoplovu poginulo je svih 115 putnika. U rujnu 1996. godine podmornica je iskrcala sjeverno korejske komandose na obalu Južne Koreje, većina ih je ubijena. U lipnju 1999. godine u incidentu na granici u Žutome moru, potopljen je sjeverno korejski brod s 20 članova posade. Dana 29. lipnja 2002. godine za vrijeme Svjetskog nogometnog kupa u nogometu u Seulu opet sukob na moru, potopljen je južnokorejski brod, a šestero vojnika izgubilo je život. Dana 10. studenog 2009. godine u unakrsnoj vatri dvije mornarice nastradao je brod sjevernog susjeda s nepoznatim brojem žrtava, dok na južno korejskoj strani nije bilo žrtava. U ožujku 2010. godine torpedo je pogodio južnokorejsku korvetu Cheonan, tom prilikom poginulo je 46 članova posade. U svibnju ove godine obustavljena je trgovina sa Sjevernom Korejom i trgovački brodovi protjerani su iz južnokorejskih voda. Prije sastanka G20 svjetskih čelnika u Seulu, 29. listopada ove godine, na kopnenoj granici došlo je do oružanog sukoba.

Vezane vijesti

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Na sjeveru Kosova nakon jutrošnjih incidenata i ozljeđivanja tri osobe situacija se smiruje, izvještava Tanjug. Sve barikade koje vode prema Zvečanu… Više

Komentari

registracija
3/1/10

GULLWING, 23.11.10. 12:06

Ratovali bi...................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika