23.11.2010. / 14:23

Autor: Nacional.hr

Oprez na poslu: Stres na radnom mjestu povećava opasnost od infarkta

Nesigurnost vezana za zadržavanje radnog mjesta se, kako su naveli znanstvenici, također povezuje s povećanjem faktora rizika od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su povišena razina kolesterola ili višak kilograma

Žene koje se bave stresnim poslom izložene su čak 40 posto većoj opasnosti da dožive infarkt ili moždani udar, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na konferenciji Američkog udruženja kardiologa u Chicagu. Kao psihološki stresan, definira se posao koji je veoma zahtjevan, pri čemu izvršitelj nema mogućnost koristiti svoje kreativne sposobnosti ili talent.

Osim toga, zaposlenik ne posjeduje vlast, odnosno uopće mu se ne nudi mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka. Nesigurnost vezana za zadržavanje radnog mjesta se, kako su naveli znanstvenici, također povezuje s povećanjem faktora rizika od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su povišena razina kolesterola ili višak kilograma.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo nikakvu direktnu vezu između straha od gubitka posla i povećane opasnosti od infarkta, moždanog udara i smrti. Njemačka zaklada za srce je primjerice svojedobno priopćila je da svake godine gotovo 300.000 ljudi doživi srčani udar zbog stresa. Stoga bi smanjenje stresa na poslu moglo biti važno u prevenciji ozbiljnih bolesti srca. "Stres uzrokuje, među ostalim, otpuštanje u krvotok više hormona stresa kao što su adrenalin i kortizol", objasnio je tada Ulrich Hildebrandt, glavni liječnik na odjelu kardiologije klinike St. Irmingard.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika