23.11.2010. / 15:23

Autor: Martina Čizmić

Svjetska banka upozorava: Oporavak Hrvatske je još uvijek sporiji od očekivanog

Iz Svjetske banke savjetuju Vladi da ubrza realizaciju Plana gospodarskog oporavka koji je predstavljen još u proljeće, ali i pokrene široku inicijativu kojom bi pokrenula privatni kapital kroz prodaju državne imovine, poboljšanje investicijske klime i reformi na tržištu rada.

Svjetska banka podržava Vladu ali i ističe nužnost provođenja oštrih mjeraSvjetska banka podržava Vladu ali i ističe nužnost provođenja oštrih mjeraU svom redovitom izvješću o gospodarskim kretanjima u svijetu Svjetska banka upozorila je kako se hrvatsko gospodarstvo oporavlja sporije od očekivanog te je i ovaj krhak oporavak koji je zabilježen posljedica oporavka inozemnih tržišta koji se potom prelio na Hrvatsku.

Posebno su istaknuli kako se oporavak izvoza, kredita i tržišta rada oslanja na inozemnu potražnju i zbog toga se suočava s cijelim nizom rizika, pogotovo u svjetlu slabog gopodarskog rastau Europi. Svjetska banka posebno naglašava kako spori oporavak i nedostatak vjere u oporavak gospodarstva tjeraju investitore.

"Nakon posjeta MMF-a Hrvatskoj, zaključujemo kako hrvatskoj ekonomiji trebaju dalekosežne i odlučne reforme kojima bi se poboljšali njeni makroekonomski izgledi u srednjeročnom razdoblju. Oporavak od trenutačne recesije onemogućavaju strukturne slabosti koje se reflektiraju kroz nisu konkurentnost i visoki fiskalni deficit. MMF upozorava na značajne rizike koji su povezani s velikim potrebama za vanjskim izvorima financiranja te izražava svoju bojazan oko održivosti vanjskog duga.

Podržavaju namjeru Vlade da do 2013. godine smanji deficit na manje od 2 posto BDP-a, ali također upozoravaju kako će za to biti potrebno uvesti oštre mjere štednje.

"One podrazumjevaju brzu implementaciju mjera iz Plana gospodarskog oporavka. Poglavito se tu misli na smanjenje javnog sektora, privatizaciju i provođenje mirovinskih i reformi zdravstvenog sektora, ali i fleksibilniji sistem plaća te bolja raspodjela socijalne pomoći", stoji u izvješću Svjetske banke.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 23.11.10. 18:09

Ma, to su bjelosvjetski zlobnici koji nisu u stanju sagledati silni trud Vlade na realizaciji Plana gospodarskog oporavka. Doduše, ni mi baš ne vidimo neke rezultate, ali valjda u HDZ-u znaju što pričaju...jelte!?.


registracija
30/6/10

petrus7, 23.11.10. 18:13

AJde glupačo KRADEZEOVSKA ne seri. Jebo te Čmarko64 i Zvonko.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika