23.11.2010. / 19:22

Autor: Hina

Ahmadinedžad kaže da svjetske sile ne mogu zaustaviti iranski napredak

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je ponovno odbacio pozive na obustavu iranskog nuklearnog programa i rekao da svjetske sile ni na koji način ne mogu zaustaviti napredak njegove zemlje.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadIranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je ponovno odbacio pozive na obustavu iranskog nuklearnog programa i rekao da svjetske sile ni na koji način ne mogu zaustaviti napredak njegove zemlje.

"Zle (svjetske) sile su previše beznačajne i stoga ne mogu nikako zaustaviti iranski napredak jer je Iran danas ujedinjen i spreman otvoriti si put prema tehnološkom napretku", rekao je Ahmadinedžad u gradu Zanjanu na sjeverozapadu Irana.

On je izjavu dao nakon što je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton najavila da će razgovori o nuklearnom programu između Irana i takozvane skupine 5+1 "vjerojatno" biti održani u Ženevi idućeg mjeseca.

Teheran je prihvatio 5. prosinca kao datum razgovora, ali ne i mjesto njihova održavanja jer želi da se održe u Istanbulu uz nazočnost turske vlade.

Sporan je i dnevni red razgovora jer Iran ne prihvaća da se razgovara samo o zahtjevu skupine 5+1 (koju čine Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija, Kina i Njemačka) da Teheran obustavi obogaćivanje uranija.

Ahmadinedžad je u više prigoda naglasio da Teheran neće razgovarati o nuklearnom sporu jer su nuklearna prava njegove zemlje neopoziva te se o njima ne može pregovarati.

Novinska agencija ISNA je u utorak prenijela izjavu čelnika iranske atomske organizacije Ali-Akbara Salehija da će Iran odmah nakon vjerojatnih razgovora iznijeti pojedinosti o napretku svog nuklearnog programa.

Njegove se izjave ocjenjuju kao naznaka da razgovori neće utjecati na iranske nuklearne projekte.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.11.10. 19:47

Ne volim njegovu politiku, jer je tvrdolinijas, ali smatram Iran ima potuno da razvija nuklearnu tehnologiju. Veliki sam protivnik ne samo sirenju, nego i posjedovanju, nuklearnog naoruzanja. Ali isto tako smatram da oni koji su do zuba nuklearno naoruzani, diktiraju tko moze a tko ne moze biti nuklearna sila. I nije da sirenje nuklearnog naoruzanja brine USA. Njima je nuklearni Iran trn u oku jer tada nece moci radit sto hoce u tom dijelu svijeta, a i zbog toga sto i drugi mogu krenuti putem Irana, jos vise smanjujuci njihovu dominaciju.
Povijest nas je naucila da je svaka imperija dozivjela svoj kraj. Tako ce jednom doci red i na USA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika