23.11.2010. / 19:59

Autor: Hina

MUP demantira medijske napise o broju osoba obuhvaćenih mjerama tajnog nadzora

Odjel za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP) večeras je demantirao medijske napise o tome da je u Hrvatskoj navodno 40.000 osoba obuhvaćeno mjerama tajnog nadzora, te u priopćenju istaknuo kako "trenutno prema podacima Operativno tehničkog centra", broj osoba obuhvaćenim tim mjerama ne prelazi 500.

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoOdjel za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP) večeras je demantirao medijske napise o tome da je u Hrvatskoj navodno 40.000 osoba obuhvaćeno mjerama tajnog nadzora, te u priopćenju istaknuo kako "trenutno prema podacima Operativno tehničkog centra", broj osoba obuhvaćenim tim mjerama ne prelazi 500.

"U povodom učestalih medijskih natpisa te iznošenja podataka da je u Republici Hrvatskoj 40.000 osoba obuhvaćeno mjerama tajnog nadzora, popularno nazvanih prisluškivanje, demantiramo takav podatak", ističe se u priopćenju kojeg su potpisali ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, te predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) Petar Mišević.

Također se obavještava javnost kako "broj primijenjenih mjera tajnog nadzora sadržaja telekomunikacija ovisi o potrebama aktualnih kriminalističkih obrada te sigurnosnih obrada i postupanja, u okviru zaštite nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, tako da taj broj varira ovisno o intenzitetu takvih aktivnosti. Trenutno, prema podatcima Operativno tehničkog centra, ne prelazi brojku od 500 nadziranih osoba", stoji u priopćenju.

"Također ističemo da sukladno pozitivnim zakonskim propisima, ovlasti za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka u Republici Hrvatskoj, u okviru istražnih i predistražnih radnji imaju MUP RH, suci istrage, DORH i USKOK, a u okviru postupanja na zaštiti nacionalne sigurnosti, sigurnosno-obavještajne agencije - Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA)", navode u priopćenju ministar Karamarko, glavni državni odvjetnik Bajić, te predstojnik UVNS-a Mišević.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika