24.11.2010. / 11:49

Autor: Deutsche Welle

Kardinal Puljić: 'Hrvatima je Daytonski sporazun pogoršao položaj, ali za nas ima života u BiH'

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić boravio je u Berlinu povodom svečanog obilježavanja 40. godišnjice Hrvatske katoličke misije. Tokom misnog slavlja, kardinal Puljić se osvrnuo na položaj Hrvata u BiH.

Hrvati iz Bosne i Hercegovine se ne trebaju stidjeti svojih korijenja i države iz koje dolaze. Hrvati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su jedan narod koji živi u dvije države, poručio je vjernicima u Berlinu, kardinal Vinko Puljić. U intervjuu za radio Deutsche Welle, kardinal Puljić je je rekao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake i Srbe.

Sadašnja situacija posljedica je rata i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonom jest zaustavljen rat, ali je njegovo provođenje još više pogoršalo položaj Hrvata, ocjenio je kardinal Puljić. "Nažalost, ni Međunarodna zajednica nije ozbiljno shvatila da treba izgrađivati pravedni mir u smislu da sva tri naroda budu jednakopravna i da to može biti stabilnost za suživot i toleranciju. Oni su uvijek više računali sa onim koji su jači i brojniji, a ignorirala je nas koji smo malobrojniji", ustvrdio je Puljić.

"Hrvatima je najteže tamo, gdje su manjina"

Najveći problemi Hrvatske katoličke crkve u BiH nalaze se tamo gdje su Hrvati manjina, tvrdi kardinal Puljić. Teško dobijaju administrativne dozvole za gradnju svojih vjerskih objekata, a otežan je i proces povratka crkvene imovine oduzete tijekom socijalizma.

Kardinal Puljić sumnja i na unaprijed smišljenu provokaciju pojedinih krugova koji svoje destruktivne namjere ostvaruju uz pomoć problematičnih maloljetnika koji ruše groblja ili skrnave vjerske objekte. "U zadnje vrijeme imamo dojam da policija ovom problemu pristupa malo odgovornije, ali još nismo doživjeli da su te maloljetnike, koji su napravili te stvari, kaznili, recimo u Novom Gradu ili Sarajevu gdje je crkva kamenovana više od deset puta. Nikad nije nitko kažnjen, niti je država nadokandila štetu. Imamo dojam da se neodgovorno pristupa onima koji stoje iza tih maloljetnika."

"Oprostite zločin, ali ne zaboravite zločinca"

Kardinal Vinko Puljić nije htio komentirati tzv. "val isprika" političara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine za sve zločine počinjene tijekom prošlih ratova. Smatra da narodi Balkana nemaju drugog izbora do procesa pomirenja, praštanja i povjerenja.

On međutim naglašava da se pri tome ne smije ignorirati odgovornost za zločine. "Odgovornost za zločine - to treba snositi, jer zločin nikada ne zastarjeva. Zločin mora imati pravo ime, a proces pomirenja, povjerenja i praštanja je duhovni proces da čovjek bude čovjek."

"Integrirajte se se, ali ne zaboravite tko ste i odakle dolazite"

Kardinal Puljić je poručio Hrvatima koji žive u Njemačkoj da se trebaju integrirati u ovu državu, ali da istovremeno moraju sačuvati vjerski i nacionalni identitet. Riječima: "Ti si ponajprije čovjek, a zatim Hrvat i katolik", vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je vjernike u dijaspori da ne smiju napustiti svoju drevnu tradiciju vjere i hrvatsku kulturu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 07.12.10. 09:46

Jako dobro rečeno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika