24.11.2010. / 13:48

Autor: Hina

E. ON Ruhrgas prodaje udio u Gazpromu

Dvije strane dogovorile su transakciju i sada čekaju dozvolu njemačke i ruske vlade, piše Kommersant

Gazprom bi mogao dobiti novog dioničara (Reuters)Gazprom bi mogao dobiti novog dioničara (Reuters)Njemačka energetska tvrtka E.ON Ruhrgas, najveći inozemni dioničar u Gazpromu, uskoro će prodati svoj udio u ruskom plinskom divu u okviru plana prodaje imovine u Europi, izvijestio je u srijedu Kommersant.

Njemačka plinska kompanija namjerava prodati 3,5-postotni udio u Gazpromu ruskom Vnesheconombanku, državnoj razvojnoj banci, citirao je ruski ugledni poslovni dnevnik najave nekoliko izvora.

Dvije strane dogovorile su transakciju i sada čekaju dozvolu njemačke i ruske vlade, piše Kommersant.

Udio vrijedan 4,5 milijardi dolara (3,36 milijardi eura), prema cijeni Gazpromove dionice u vrijeme zatvaranja burzi u utorak, nije se mogao prodavati na otvorenom tržištu zbog straha da bi prodaja naškodila tržišnoj kapitalizaciji ruske tvrtke, navodi se u izvješću.

Kommersant bilježi da će vjerojatno ruski premijer Vladimir Putin tijekom dvodnevnog radnog posjeta Njemačkoj u petak raspravljati o toj transakciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

E. ON Ruhrgas je ogranak za poslovanje s prirodnim plinom E.ON-a, najveće svjetske energetske grupe. E. ON je kupio Ruhrgas 2003. želeći se proširiti na tržišta prirodnog plina.

Početkom mjeseca E.ON je najavio veliki pomak u strategiji kroz preusmjeravanje pozornosti s Europe na tržišta u nastajanju u Aziji i Južnoj Americi.

E.ON nije precizirao koju europsku imovinu namjerava prodati u skopu promjene strategije. Europski mediji navode, između ostalog, njegovu energetsku mrežu u Velikoj Britaniji, za koju se smatra da je vrijedna oko četiri milijarde eura.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika