24.11.2010. / 14:53

Autor: Martina Čizmić

Kosor i Tadić: Napravili smo velik i značajan napredak u našim međusobnim odnosima

Srbija ima vitalni nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u EU jer samo ako vaši susjedi imaju pozitivan politički razvoj, možete računati da će i vaši građani imati dobre gospodarske i političke posljedice takvog napretka, rekao je Tadić

Boris Tadić i Jadranka Kosor (Foto: I. Šoban)Boris Tadić i Jadranka Kosor (Foto: I. Šoban)Premijerka Jadranka Kosor ugostila je u Banskim dvorima srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Nakon uvodnih pozdrava, dvoje državnika povuklo se na razgovor u četiri oka nakon kojeg su se oboje obratili novinarima.

Premijerka Kosor je još jednom zaželjela dobrodošlicu predsjedniku Tadiću, a potom izvijestila kako su dugo razgovarali o razvoju suradnje među zemljama, konstatirali što bi sve morali napraviti, ali i što je sve napravljeno u razvoju bilateralih odnosa.

Složili su se kako će oboje učiniti što je moguće više kako bi se riješilo najbolnije pitanje rješavanja sudbine onih koji su na popisu nestalih. "To je prije svega humanitarno pitanje", istaknula je Kosor.

Tadić u Zagrebu: Treba riješiti pitanje nestalih osoba, bez toga nema pomirenja

Podsjetila je kako je i u Vukovaru rekla da nažalost mnoge obitelji još ne znaju istinu o svojim najbližima. Danas su se odogovorili o mogućim koracima kako bi se to pitanje riješilo.

Postigli su i politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješenje pitanja izbjeglica. Suradnici i stručnjaci iz obiju zemalja će organizirati međunarodnu donatorsku konferenciju na kojoj će se pokušati riješiti to pitanje.

"Vlada RH će i dalje snažno podupirati europski put Republike Srbije i ostalih susjeda, cijelog jugoistoka Europe. Smatramo da je to iznimno važno za obje zemlje, za stabilnost i prosperitet država i naroda", istaknula je premijerka Kosor.

Podsjetila je da je Hrvatska predala Srbiji prijevod europske pravne stečevine kao izraz dobrosusjedskih odnosa i želje za suradnjom. Istaknula je kako su puno razgovarali o mogućem inteziviranju gospodarske suradnje.

"Postoje mnogi projekti na kojima se ta suradnja može temeljiti", rekla je premijerka.

Razgovarali su i o konkretnim projektima, ali o tome će naknadno govoriti. Spomenula je i sporazum o obrambenoj suradnji, ali i suradnju ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Sigurno je da su svi oni koji rade u podzemlju pokazali da su nažalost dobro organizirani i da ne poznaju granice. Mislim da naša suradnja u budućnosti mora biti takva da pokažemo da smo puno puno bolji od njih", istaknula je premijerka.

Najavila je kako će i dalje nastojati davati potporu i budućnosti BiH, države koja ima najdužu granicu s Hrvatskom. Najavila je i novi sastanak trilaterale koji bi se trebao održati u Srbiji. Spomenula je i konkretnu suradnju trilaterale kroz projekt Cargo 10, udruženja željeznica Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Srbijanski predsjednik izrazio je zadovoljstvo službenim posjetom Hrvatskoj i prilikom da s premijerkom Kosor raspravi neka otvorena pitanja.

"Imali smo veoma kompleksnu i tešku povijest 90-ih godina koja je ostavila posljedice na međusobne odnose. Mislim da smo u posljednje vrijeme postigli značajan napredak i želim se zahvaliti premijerki Kosor na tome. Dvije su teme naših razgovora - pitanje nestalih. Tome pridajem posebnu važnost jer je to pitanje koje pogađa našu civilizaciju. Vjerujem da ukupni proces pomirenja nije vezan samo za događaje poput onih na Ovčari, već i konkretne brige za ljude. Postigli smo politički dogovor o principima na kojima će se rješavati pitanje izbjegllica", rekao je Tadić u obraćanju novinarima.

Istaknuo je kako će se uvijek zalagati za prava Hrvata u Srbiji te dodao kako na položaju manjina u njihovim državama treba konstantno raditi. Zalaže se da se u obje zemlje poštuje udio pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama.

Kao značajni napredak istaknuo je što je Hrvatska dostavila popis optuženih i osuđenih za ratne zločine.

"Imamo otvorena pitanja poput onog granica, sukcesije, za međusobne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde, ta pitanja opterećuju naše odnose. Ali komisije koje rade na tom pitanju nastaviti će raditi na rješavanju tih pitanja", istaknuo je Tadić i dodao "moramo tragati za prilikama da postignemo zajedničko rješenje koje ne dovodi u pitanje prava naših država,a li moramo pokazati odgovornost prema europskim integracijama. Moramo težiti tome da se nađemo pod zajedničkim europskim nebom".

Naglasio je kako su razgovarali i o gospodarstvu. Razmijenili su iskustva u donošenju proračuna za sljedeću godinu. Pokazuo je solidarnost s hrvatskim institucijama u rješavanju gospodarskih problema. Usuglasili su se da na sastanku s gospodarstvenicima otvore pitanje zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

"Vjerujemo da bi i gospodarstvenici mogli dati poticaj takvoj suradnji. Kako bi se ostvario novi napredak. Svi pokušavaju rješavati te probleme, imajući na umu preventivno djelovanje", rekao je Tadić.

Dao je još jednom potporu ulasku Hrvatske u EU.

"Srbija ima vitalni nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u EU jer samo ako vaši susjedi imaju pozitivan politički razvoj, možete računati da će i vaši građani imati dobre gospodarske i političke posljedice takvog napretka. To treba biti novi duh odnosa na jugoistoku Europe", poručio je Tadić.

"Napravili smo velik i značajan napredak u našim međusobnim odnosima", zaključio je Tadić

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika