25.11.2010. / 07:14

Autor: Hina

Rehn pohvalio irski plan štednje: To je čvrst temelj za pregovore o pomoći

Europska komisija je u srijedu pohvalila plan štednje što ga je objavila Irska, ocijenivši da je on "čvrst temelj" za pregovore o programu pomoći EU-a i MMF-a toj zemlji zahvaćenoj proračunskom krizom.

Olli RehnOlli RehnEuropska komisija je u srijedu pohvalila plan štednje što ga je objavila Irska, ocijenivši da je on "čvrst temelj" za pregovore o programu pomoći EU-a i MMF-a toj zemlji zahvaćenoj proračunskom krizom.

"Izražavamo priznanje stalnim naporima irskih vlasti da do 2014. smanje deficit ispod 3 posto BDP-a. Proračunski plan za iduće četiri godine je važan doprinos stabilizaciji irskih javnih financija", rekao je u priopćenju europski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn.

Taj je plan "čvrst temelj za pregovore o proračunskim i strukturnim reformama (koje će biti dijelom) programa koji je polazište za međunarodnu financijsku pomoć koju je Irska zatražila od EU-a i MMF-a", dodao je.

"Proračun za 2011. koji obuhvaća mjere za konsolidaciju u visini od 6 milijarda eura bit će prikladan", ocijenio je.

Irska je u srijedu objavila drakonske mjere štednje kojima bi se astronomski manjak u proračunu trebao smanjiti deset puta. To je uvjet za sveobuhvatni plan spašavanja Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koji se trenutačno priprema, a trebao bi se kretati oko 85 milijarda eura.

Vlada je najavila mjere štednje u iduće četiri godine vrijedne 15 milijarda eura koje će obuhvaćati 10 milijarda eura proračunske uštede i 5 milijarda dodatnih prihoda koji će se namaknuti povećanjem poreza.

Pregovori o međunarodnom planu pomoći Irskoj trebaju se dovršiti do konca studenoga.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika