25.11.2010. / 11:50

Autor: Nacional.hr

'Podržava li Zapad pogrešnog čovjeka? Tadićeva politika obiluje kontradiktornostima'

"Tadić zloupotrebljava pravosudne organe, koji su reformom stavljeni pod potpunu kontrolu političkog establishmenta, a sve radi zaštite njihovih osobnih interesa", stoji u analizi

Boris TadićBoris TadićMeđunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane objavio je analizu u kojoj se posebno fokusira na poteze predsjednika Srbije Borisa Tadića. Objava analize podudarila se s posjetom Borisa Tadića Hrvatskoj i susretom s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

U svojoj analizi IFIMES konstatira kako je Boris Tadić ključna politička ličnost s apsolutnom vlašću u Srbiji. Ističu kako Tadić vodi kontradiktornu politiku, istovremeno vrši politički pritisak na sudstvo, a prema Europi se pokušava pokazati kao osoba koja se zalaže za europski put Srbije.

"Kontradiktornost Tadićeve politike vidljiva je u nedavnoj odluci Vlade Srbije u kojoj se ne preporučuje Srbima sa Kosova da sudjeluju na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, a istovremeno isti taj Tadić želi pokrenuti dijalog s Prištinom kako bi se poboljšala pozicija kosovskih Srba. Istovremeno tim kosovskim Srbima ne preporučuje izlazak na izbore kako bi sudjelovali u insitutcijama i rješavali svoje i opće probleme kosovskog društva", stoji u analizi.

Posebno su se posvetili posljednjim Tadićevim potezima kojima samo potvrđuje svoju kontradiktornost. Tako primjerice ističu kako je već poduzeo određene diplomatske poteze kako bi omogućio haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju da se brani sa slobode. Na taj bi način napravio prvi korak u osiguranju svoje pobjede na parlamentarnim izborima.

Osim toga, ističu i njegovo protivljenje povratku poduzetnika Bogoljuba Karića u Srbiju. Naime, njegovim povratkom bio bi ugrožen rejting Tadićeve Demokratske stranke.

"Kako bi spriječio povratak Bogoljuba Karića u zemlju, Tadić zloupotrebljava pravosudne organe, koji su reformom stavljeni pod potpunu kontrolu političkog establishmenta, a sve radi zaštite njihovih osobnih interesa", stoji u analizi.

Ističu kako je uništavanje Karićeve tvrtke pokrenuto kako bi mu se onemogućilo bavljenje politikom, odnosno financiranje političke stranke Pokret snaga Srbije. Također, dodaju kako je vladajuća politička struktura u Srbiji, kako bi izbjegla odgovornost za tu štetu, Karića proglasila krivim za navodnu zloupotrebu položaja.

"Analitičari upozoravaju da sam državni vrh Srbije radi po principu organizirane kriminalne grupe", upozoravaju iz Ljubljane. Upozoravaju i na poražavajuće stanje u srpskom pravosuđu i ne provođenje u skaldu sa standardima EU.

"Poražavajuće stanje u srpskom pravosuđu i ne provođenje reforme u skladu sa standardima EU nisu posljedica propusta visokih dužnosnika u pravosuđu, nego njihove namjere da pravosuđe u cijelosti pokore interesima političke grupacije koja je ih je postavila na rukovodeća mjesta u vrhu pravosudne piramide. Istovremeno, neuklanjanje tih osoba sa njihovih mjesta, predstavljalo bi i šamar EU, jer su oni predstavnicima EU, obećavali da će poštovati sve ponuđene kriterije, a iza njihovih leđa činili su suprotno", ističu u IFIMES-u.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
6/3/08

Stellamarina, 25.11.10. 13:44

Uz to drzava Srbija nije posve odvojena od crkve te u njoj vladaju zdruzene teokratija i kleptokratija uz Tadicev blagoslov!


registracija
20/8/10

McCoy, 25.11.10. 14:28

Ne lupetaj. Tako je u svim drzavama ex-Yu sem verovatno Slovenije...


registracija
31/12/09

ultramaratonac, 26.11.10. 15:25

Svi to znaju osim Hrvata. Mi se uvjek divimo pogrijšnima, kao demokracija mu je u krvi. Dapače, on je tek jedan Srb i točka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika