25.11.2010. / 13:29

Autor: Martina Čizmić

Američki analitičar: 'Vlada SAD-a je neodgovorna, u lošijoj smo situaciji i od Grčke'

"Vlada je u prošlosti napuhavanjem tržišta nekretnina 'spašavala' gospodarstvo, no ova je kriza krenula upravo pucanjem tog balona. Sada nemamo drugog izbora nego da krenemo od stare dobre štednje, proizvodnje i izvoza", naglašava Schiff

Peter Schiff (Reuters)Peter Schiff (Reuters)Predsjednik fonda Euro Pacific Capital i jedan od uglednijih financijskih analitičara u svijetu, Amerikanac Peter Schiff poznat je u financijskim krugovima po svojim pesimističnim pogledima na američko gospodarstvo.

U intervjuu za slovenski portal Vzajemci.com, osvrnuo se na trenutno stanje u eurozoni i budućnost samog eura.

"Europa je zasigurno u boljem položaju od SAD-a. Snažno njemačko gospodarstvo potiče eurozonu. No, države istočne Europe prošle su 20 godina privatizacije i deregulacije i zbog toga euru prijete dugovi nekih slabijih članica. Pravi se test skriva u tome hoće li Europska središnja banka 'pomoći' državama smanjenjem vrijednosti eura. Bilo bi bolje da Portugal, Irska, Italija, Grčka i Španjolska reprogramiraju dio svojih dugova, nego da se svi u Europi suočavaju s inflacijom koja bi unijela nestabilnost u gospodarstvo", rekao je u ekskluzivnom intervjuu.

Osvrnuo se na mišljenje dijela analitičara koji smatraju da će stabilizacija tržšta nekretnina u SAD-u spasiti američko gospodarstvo.

"Vlada je u prošlosti napuhavanjem tržišta nekretnina 'spašavala' gospodarstvo, no ova je kriza krenula upravo pucanjem tog balona. Sada nemamo drugog izbora nego da krenemo od stare dobre štednje, proizvodnje i izvoza", naglašava Schiff.

Kritizirao je i politiku Federalnih rezervi, središnje banke SAD-a. Istaknuo je kako su prethodni predsjednik SAD-a Bush i predsjednik Feda Greenspan poveli zemlju u krivom smjeru, a aktualni predsjednik Obama i Bernanke samo su nastavila istim smjerom.

"Ništa se nije promijenilo. I dalje financiramo loše tvrtke, trošimo više od onog što bi trebali, porezi rastu, a kamatne stope su prenisko", upozorava Schiff.

Pesimistično ističe kako ulagači čine pogrešku kad ulažu u američke obveznice.

"Mi smo u lošijem stanju od Grčke. Washington i dalje misli da će riješiti situaciju ako nastavi tiskati novac. Naš umjetno održavan visoki životni standard mogao bi osjetno opasti onog trenutka kad ulagači krenu prodavati dolare. No, najgore je što povijesna uloga SAD-a kao vodećeg gospodarstva dovodi u zabludu male ulagače koji svoju životnu ušteđevinu daju u ruke najneodgovornije vlade zapadnog svijeta", ističe na kraju Schiff.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika