26.11.2010. / 11:54

Autor: Hina

Bivši Visoki predstavnik: Hrvati u BiH trebaju tražiti rješenje u preustroju unutar Federacije

U intervjuu kojega je u petak objavio „Dnevni avaz“ Schwarz-Schilling je kazao kako treći entitet u klasičnom smislu nije rješenje za Hrvate, no preustroj postojećih županija unutar Federacije BiH bi to mogao biti

Christian Schwarz-SchillingChristian Schwarz-SchillingHrvati moraju tragati za novim rješenjem svog položaja u Bosni i Hercegovini kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na druga dva naroda, a ono bi se moglo naći kroz preustroj Federacije BiH, ocijenio je nekadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Christian Schwarz-Schilling.

U intervjuu kojega je u petak objavio „Dnevni avaz“ Schwarz-Schilling je kazao kako treći entitet u klasičnom smislu nije rješenje za Hrvate, no preustroj postojećih županija unutar Federacije BiH bi to mogao biti.

„Hrvatska strana mogla bi imati jednu regiju u kojoj bi dominirala, kao što je to slučaj s Bošnjacima (u Federaciji) ili Srbima u RS“, kazao je bivši njemački diplomat.

Po njegovoj prosudbi, to bi se moglo ostvariti ujedinjenjenjem nekih od većih postojećih deset županija i svođenjem na njih četiri ili pet.

„To se može uraditi a Hrvati trebaju zahtijevati uspostavu nekog povjerenstva koje bi reformiralo Federaciju i pozvati i druge stranke da u tome sudjeluju no ne da bi se pravio treći entitet jer to bi bio korak unatrag“, kazao je bivši Visoki predstavnik.

Schwarz-Schilling ističe kako je očevidno da Republika Srpska u takvom projektu ne želi sudjelovati no nema razloga da se stvari ne poprave barem u Federaciji BiH.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika