30.11.2010. / 11:52

Autor: Hina

Premijera dokumentarca 'Hrvati i Srbi - povijest jedne mržnje' početkom 2011.

Film se temelji na tekstu Hrvoja Hitreca, odnosno istraživanju građe u hrvatskim, bosanskim i srpskim arhivima, napomenuo je Sedlar, dodajući da u njemu nema sugovornika, a događaji koji se spominju ilustrirani su snimkama načinjenima u Hrvatskoj i Srbiji

Jakov SedlarJakov SedlarDokumentarni film s radnim naslovom "Hrvati i Srbi - povijest jedne mržnje" redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca, koji prikazuje odnos Hrvata i Srba od 7. stoljeća, završava se ovih dana, a premijerno će biti prikazan početkom iduće godine.

O novijoj povijesti dvaju naroda u 20. stoljeću gotovo se sve zna iako se i u tom razdoblju javlja dosta dezinformacija, no sada je prvi put obrađen i manje poznati, stariji dio njihova odnosa, ustvrdio je Sedlar. Po njegovim riječima, to je prvi film koji sveobuhvatno opisuje kako se razvijao odnos između Hrvata i Srba kroz povijest.

Film se temelji na tekstu Hrvoja Hitreca, odnosno istraživanju građe u hrvatskim, bosanskim i srpskim arhivima, napomenuo je Sedlar, dodajući da u njemu nema sugovornika, a događaji koji se spominju ilustrirani su snimkama načinjenima u Hrvatskoj i Srbiji.

Hitrec je rekao kako dosad nitko nije napravio film koji na temelju činjenica, dokumenata i svjedočanstava prikazuje komparativnu povijest Hrvatske i Srbije od samih početaka u sedmom stoljeću. "U filmu smo pokušali sažeti prethodna stoljeća, a reći više o onome što se događalo u 20. stoljeću te na početku 21. stoljeća", dodao je.

"Obuhvatili smo i dodirne točke u povijesti hrvatsko-srpskih odnosa, primjerice u razdoblju kada su Srbi pod pritiskom Bugara od hrvatskih kraljeva tražili zaštitu i utočište, nakon čega je došlo do uzleta i zlatnog doba srpske države, ili kada je ban Jelačić kao saveznike imao ugarske Srbe", napomenuo je Hitrec.

"Tenzije su počele od šezdesetih godina 19. stoljeća, a kardinalna pogreška bila je ući u zajedničku državu, u Jugoslaviju putem koje je srpski imperijalizam na sve načine pokušao dominirati na jezičnome, gospodarskom i državnom planu", ustvrdio je.

Po njegovim riječima, zaključak filma i analize hrvatsko-srpskih odnosa kroz povijest bio bi kako Hrvati i Srbi mogu živjeti kao susjedi, a Srbi koji žive u Hrvatskoj trebali bi shvatiti da je Hrvatska njihova domovina i Zagreb grad kojemu se trebaju obraćati, a ne Beograd. Tekst u filmu čitat će Sanja Marin i Boris Miholjević.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/6/05

damir, 30.11.10. 12:15

Kakvi odnosi, ja sam nastradao 1991.godine na razminiravanju vojarne u Dubokom Jarku, nisam stradao u Pančevu ili Beloj Crkvi! Istini će trebat 50 godina, kao i Stepincu! Podrška Selaru!


registracija
24/11/10

killandrew, 03.12.10. 21:17

Joj ta dvojica šarlatana i njihovi uradci....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika