30.11.2010. / 15:30

Autor: Nacional.hr

Roubini: Nakon Irske, pomoć bi mogla zatrebati i Portugalu i Španjolskoj

U svom je obraćanju na konferenciji upozorio kako će sredstva koja se trenutno nalaze u europskom fondu za financijsku pomoć biti nedovoljna za spas Španjolske

Nouriel RoubiniNouriel RoubiniEkonomist Nouriel Roubini pozornost je javnosti privukao svojim predviđanjem svjetske gospodarske krize. U posljednjem govoru na konferenciji u Pragu, upozorio je kako bi i Španjolska uskoro mogla zatrebati europsku pomoć kako ne bi bankrotirala.

Kako prenosti Wall Street Journal, iako Španjolska nema toliko velik deficit poput nekih svojih europskih sujseda, visoka stopa nezaposlenosti i krah tržišta nekretnina ne ulijevaju povjerenje da će se zemlja oporaviti. Doda li se tome činjenica da je bankarskom sektoru potrebna rekonstrukcija, jasno je zašto "Dr. Doom", kako zovu Roubinija, upozorava da će Španjolskoj trebati europska financijska pomoć.

U svom je obraćanju na konferenciji upozorio kako će sredstva koja se trenutno nalaze u europskom fondu za financijsku pomoć biti nedovoljna za spas Španjolske.

Statistika zabrinjava Europsku komisiju jer ukazuje na to da bi se još neke zemlje eurozone mogle naći pred slomom ukoliko im se ne pomogne. Kao sljedeću potencijalno problematičnu zemlju najčešće se ističe Italiju, koja bi sljedeće godine trebala ostvariti skroman rast od 1,1 posto.

No, analitičare više zabrinjava nemir koji se pronio Europom zbog još jednog paketa pomoći članici eurozone. Upozoravaju kako "pišljivih" 85 milijardi eura neće biti dovoljno da se stanje na tržištu stabilizira, pogotovo zbog nesigurne situacije oko Portugala i Španjolske.

Ističu kako paketi pomoći neće riješiti osnovne probleme koji su i doveli do toga da zemlja mora zatražiti inozemnu pomoć. Svaki put kad neka zemlja zatraži intervenciju MMF-a ili Svjetske banke, rastu kamate na kredit i zaduživanje postaje sve skuplje. To u konačnici utječe i na druge zemlje koje poslije takvog jednog paketa pomoći izdaju svoje obveznice i žele se zadužiti na inozemnom tržištu

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika