30.11.2010. / 21:58

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks otkriva hrvatske tajne: Diplomati su pisali i o ratnim zločinima

Među ostalim, ističe se kako je šef SDP-a Zoran Milanović "nestalna karaktera", dok Ljubi Jurčiću "nedostaje karizma". Američki analitičar ističe i kako je SDP sloganom "Tim SDP" zapravo zbunio birače i omogućio HDZ-u da pobijedi

Zoran Milanović je "nestalna karaktera", a Ljubi Jurčiću "nedostaje karizme" piše u dokumentimaZoran Milanović je "nestalna karaktera", a Ljubi Jurčiću "nedostaje karizme" piše u dokumentimaNajava objave tisuća diplomatskih depeša koje su američki diplomati slali iz veleposlanstava diljem svijeta u Washington uznemirila je ne samo američku diplomaciju, već i sve ostale. Stranica WikiLeaksa i dalje se nalazi pod stalnim DDOS napadima te je većinu vremena gotovo nemoguće pretraživati dokumente koje sustavno objavljuju.

Nakon što je objava dokumenata o sastanku američkog veleposlanika i slovenskog premijera Boruta Pahora uzburkala duhove u Sloveniji, čini se da isto predstoji i Hrvatskoj.

Prvi dokumenti koji se vežu uz Hrvatsku datiraju još iz 1991. godine, sa samog početka sukoba oko Knina. Kako piše Večernji list, ti prvi dokumenti označeni su ključnim riječima "ratni zločin", no kako je nemoguće pristupiti im ne zna se da li se odnose na neke od ratnih zločina koje je u to vrijeme počinila JNA u istočnoj Slavoniji.

Oko stotinjak depeša vezanih uz Hrvatsku označeni su riječima "ratni zločin", a posljednja takva datira iz 1995. godine. Zanimljivo u razdoblju od prosinca 1995. godine pa do 3. siječnja 2003. nema niti jedne objavljene depeše. Hoće li ih biti naknadno tek treba vidjeti.

Osim izvještavanjem o važnijim političkim i ekonomskim događajima u Hrvatskoj, depeše se bave i analizama pojedinaca u javnom životu. Jutarnji tako piše kako su uoči parlamentarnih izbora 2007. iz Zagreba za Washington poslane depeše u kojima se analizira SDP.

Među ostalim, ističe se kako je šef SDP-a Zoran Milanović "nestalna karaktera", dok Ljubi Jurčiću "nedostaje karizma". Američki analitičar ističe i kako je SDP sloganom "Tim SDP" zapravo zbunio birače i omogućio HDZ-u da pobijedi.

Posebno je interesantan dio koji se odnosi na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, za kojeg američki analitičar piše kako je stavovima skloniji SDP-u, no zbog načina na koji je Sanader do tad vodio državu, skloniji je podržati HDZ na izborima.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika