01.12.2010. / 14:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Burno u Saboru zbog HTV-a: 'HDZ je odgovoran za loše kadrove, program i sramotnu cenzuru'

U raspravi o prijedlogu Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića SDP-ovi zastupnici optužili su HDZ da oporbi onemogućuje izbor njihova četiri člana Vijeća

Nenad StazićNenad StazićHDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici danas su se u Saboru međusobno prozivali za opstrukciju Programskog vijeća HRT-a te kršenje Zakona o HRT-u, i jedni i drugi uvjeravajući da im je neovisnost HRT-a o politici na prvom mjestu.

U raspravi o prijedlogu Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića SDP-ovi zastupnici optužili su HDZ da oporbi onemogućuje izbor njihova četiri člana Vijeća, dok su HDZ-ovci uzvraćali da rad Vijeća opstruira upravo SDP ismijavajući kandidate koji se jave na natječaj.

Lovrićevo predlaganje od strane parlamentarne većine, a koja je ranije odbila oporbeni prijedlog da se u Vijeće izabere Vera Robić-Škarica, lekcija je iz demokracije i ogledni primjer odnosa parlamentarne većine prema manjini, smatra Nenad Stazić (SDP).

Većina, kazao je, ovim izborom pokazuje svoju bahatost i nadmoćnost poručujući 'baš nas briga za vaša manjinska prava, bit će kako mi hoćemo'.

Stazić podsjeća kako je prilikom odbijanja Vere Robić-Škarice saborska većina upozoravala da je ona, kao osoba koja se bavi produkcijom, u mogućem sukobu interesa, a upravo Lovrićev izbor pokazuje, ustvrdio je, da je to bila lažna briga.

'Diskriminiramo nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu'; Sunčana Glavak odgovara oporbi; Autor:
Boris Šćitar/PIXSELL'Diskriminiramo nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu'; Sunčana Glavak odgovara oporbi; Autor: Boris Šćitar/PIXSELLLovrić, naveo je Stazić, ima srednju stručnu spremu i bio je "uklopničar", a to ga, rekao je, očito čini kvalificiranijim od Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika Transparency Internationala Hrvatske koji se također prijavio na natječaj.

Odgovorila mu je u ime Kluba HDZ-a Sunčana Glavak kazavši kako je očita razlika između njezine stranke i oporbe u tome što oni ne smatraju da je netko manje vrijedan i sposoban jer ima srednju stručnu spremu.

"Što mi danas radimo, diskriminiramo nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu", upozorila je HDZ-ova zastupnica i napomenula da je Lovrić predložen od strane Hrvatske udruge poslodavaca, da je bio sudionik Domovinskoga rata i aktivan je u braniteljskim udrugama.

'Oporba je opstruirana'

"On ima svoje kvalifikacije i da, parlamentarna većina složila se da on bude prijedlog za člana Programskog vijeća", kazala je Glavak.

Antun Vujić (SDP) optužio je HDZ da oporbu sprječava u ostvarenju njezinog zakonskog prava da u HRT-ovo Programsko vijeće imenuje svoje kandidate što će, uvjeren je, građani kazniti na idućim izborima.

Željku Antunović (SDP) zanimalo je kako to da je HDZ, zbog potencijalnog sukoba interesa, odbio prihvatiti oporbenu kandidatkinju Veru Robić-Škaricu, dok takvu opasnost ne vidi kod svojih kandidata: Antunović i Ivan Jarnjak (arhiva); Autor:
Goran Stanzl/PIXSELLŽeljku Antunović (SDP) zanimalo je kako to da je HDZ, zbog potencijalnog sukoba interesa, odbio prihvatiti oporbenu kandidatkinju Veru Robić-Škaricu, dok takvu opasnost ne vidi kod svojih kandidata: Antunović i Ivan Jarnjak (arhiva); Autor: Goran Stanzl/PIXSELLO HDZ-ovom shvaćanju demokracije i neovisnosti medija, dodao je, svjedoči i činjenica da je, na dan kada ga je saborska većina predložila, Lovrić sudjelovao u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", iako, naglasio je, važeći zakon ne dopušta takvo angažiranje.

Vujićevo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika, koji su prozivali oporbu da umjesto da predloži svoja četiri člana Vijeća blokiraju njihov izbor, zbog čega Vijeće i dalje radi u krnjem sastavu.

"Bavite se lažnom demokracijom", poručio je SDP-ovcima Krunoslav Markovinović (HDZ), ustvrdivši da "opstrukcija definitivno nije na strani parlamentarne većine".

Željku Antunović (SDP) zanimalo je kako to da je HDZ, zbog potencijalnog sukoba interesa, odbio prihvatiti oporbenu kandidatkinju Veru Robić-Škaricu, dok takvu potencijalnu opasnost ne vidi kod svojih kandidata.

"Od kuda vama da Petar Lovrić nije u potencijalnom sukobu interesa", upitala je.

Stavovima SDP-a u raspravi se priklonio Goran Beus Richembergh, koji je u ime Kluba HNS/HSU-a naglasio da oporba, za razliku od vladajućih, prihvaća prijedlog pozicije i time pokazuje korektnost parlamentarne borbe.

Napominjući da će Lovrićevim izborom u Programskom vijeću sjediti samo članovi po volji većine, HNS-ovac je kazao kako HDZ sada u potpunosti preuzima odgovornost "za svaku sekundu situacije na HRT-u kao i odgovornost za profilaciju HRT-a kao javnog medija".

"Sad je potpuno jasno, jedan kroz jedan, da je HDZ odgovoran ne samo za kadrovsko stanje nego i za program i za recentne slučajeve cenzure koji su na sramotu HRT-a", ustvrdio je.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 01.12.10. 14:40

Suncanu mora da je udarilo sunce. Za ocekivat je da je za takvu funkciju, osim iskustva, potrebna i odgovarajuca strucna sprema. I ako je covjek nema, ne radi se tu onda o diskriminaciji.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 14:58

Banda ADZenjarska sve uzurpira...da bi preprijecili istina da dopre dp naroda s njihove TV-e.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:00

Hlo je na HRT postavio ADZe i Sanader da štite kriminal...teško će se banda odreći zastite.Uzas!


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:00

Banda ADZenjarska.Sve podjarmiti da ne izaće istina s njihove dalekovidnice. Fuj !


registracija
1/12/10

tavan, 01.12.10. 15:01

Vratila se MRAČNA vremena na HRT dolaskom HLO i Šelebajke. Jezivo.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:02

Cenzura latinice,skidanje iste...sve će lopovi uraditi da istina ne dopre do naroda.Misle da je narod lud pa da ne zna puno toga.Gotovi ste ADZenjare !!!


registracija
20/11/10

imalkogod, 01.12.10. 15:03

Največe zlo na HTV-u je Mislav Stipić i ekipa iz Europskog pokreta, a koja je u akciji razaranja HTV-a
Izvori s HTV-a tvrde da je Ivo Sanader vratio Hloverku Novak Srzić uz pomoć Siniše Grgića i Mislava Stipića.

Ovih dana se u novinarskim krugovima na Prisavlju ovih dana sve glasnije i sve otvorenije pretresaju svi mogući motivi samoubilačke poslovne i uređivačke politike vodećih ljudi na HRT-u, te da su se, malo po malo, iskristalizirale određene stvari. Na osnovu svih spomenutih činjenica, mnogi novinari iz različitih redakcija, neovisno jedan od drugoga, došli su, naime, do zaključka prema kojem članovi privremene Uprave (Mislav Stipić, Josip Popovac) i privremeni glavni urednik Informativnog programa Renato Kunić, iz nekog razloga namjerno ruše gledanost Hrvatske televizije i namjerno se, pri dijeljenju otkaza, ponašaju kao slonovi u porculanskoj radnji, ne mareći za štetu koju će HRT, odnosno porezni obveznici, morati platiti. Mnogi naši izvori s Hrvatske televizije, ali i iz odvjetničkih krugova, tvrde čak da pojedincima iz vodstva HRT-a odgovara da šteta bude što veća, jer će uz veću štetu oni izvući i veću materijalnu korist!


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:04

Hehehe kriminalci iz kriminalne organizacije će ići optuživati da se netko bavi "lažnom demokracijom".

A oni imaju veze sa demokracijom koliko i Jaca Vlaisavljević sa engleskim jezikom.

:o)


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:43

Tuđman je HLO dodijelio cin bojnice...Sanader postavio da sprijčava iznošenje istine preko tzv javnog servisa...i šta očekivati od mafijasa?Prešaltati na TV-e Nova....oni neka ŠARGIJAJU ćaći svome,a i tomu se blizi KRAJ !!! Svemu dođe kraj,pa tako i zaštitnicima kriminala...s HRT-a.


registracija
1/12/10

kibidabi, 01.12.10. 15:44

Ukinutu TV-e pretplatu pa neka se lopovi na čelu s lopovskom HLO...igraju. Cenzuriraju emisije....da se nebi saznala kompletna istina...koliko je god lopova među politicarma...još ih je vise na HRT-u Fujjjj!!! Gledam TV-e NOVU....ko njih ....


registracija
1/12/10

tavan, 01.12.10. 15:45

hdz - posljednja boljševička partija u Evropi, oni ne znaju drugačije nego staviti sve pod vlastitu kontrolu. Čak ni teta u vrtiću se ne može zaposliti bez njihove dozvole. Hrvatskoj će svanuti kada se ta zajednica zabrani.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:46

Postoji vrlo jednostavan nacin kako napraviti od HRT-a insituticju koja politici nece biti zanimljiva, pogodovati cete stanovnistvu a bogami i privredi jer ce vise kupovati.
To jednostavno rjesenje je UKIDANJE PRETPLATE. Kada uklonite 1,2 milijarde prisilnog haraca, htv nikome vise nece biti zanimljiv a tih 1,2 mrld kuna ostati ce stanovnistvu za potrosnju.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:47

Tko je Mislav Stipić?!?!
Evo, ukratko opis lika i djela tog kriminalca koji nekim čudom još uvijek nije u Remetincu........

Biografija Mislava Stipića, v. d. Ravnatelja Hrvatske televizije, prebogata je, naime, neraščišćenih financijskih afera i skandala, što nas, htjeli – ne htjeli, upućuje na zaključak da se Stipić na Hrvatsku televiziju najvjerojatnije ugurao zbog vlastitog financijskog interesa, koji se, posve sigurno, kosi s interesima kuće na čijem je čelu.
Aktualnog ravnatelje Televizije skandali su, naime, počeli pratiti još od rane mladosti, konkretnije od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kada se Stipić okoristio članstvom u Parlamentu mladih Zagreb, tako što je preprodao vrlo vrijedne nekretnine u vlasništvu te bivše omladinske organizacije. Uz pomoć Hrvoja Vojkovića u ožujku 1994. prodao je, naime, njihov poslovni prostor u centru Zagreba (Gajeva 45), da bi kasnije, od dijela novca od prodaje, u ime Hrvatskog sokola, pravnog slijednika Parlamenta mladih Zagreb, kupio novi prostor u manje atraktivnoj Kušićevoj ulici na Gornjem gradu. No i taj prostor se ubrzo Stipiću i suradnicima učinio prevelik, pa su opet, u ime Hrvatskog sokola, stan od 108 četvornih metara na atraktivnoj lokaciju na Gornjem gradu zamijenili za puno manji stan (svega 49 četvornih metara) na daleko lošijoj i manje vrijednoj lokaciji u zagrebačkom Sigetu. Vlasnik manjeg stana Stipiću i ekipi morao je, dakako, isplatiti i razliku vrijednosti koja je tada (travanj 1996.) iznosila 120 tisuća njemačkih maraka. Stipić i suradnici kasnije su prodali i taj novozagrebački stan, a sav novac su, prema informacijama koje posjedujemo, zadržali za sebe (dokumenti koji potvrđuju sumnjive transakcije koje u ime Hrvatskog sokola potpisuju Hrvoje Vojković i Mislav Stipić priloženi su uz tekst).


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:48

Nastavak opisa lika i djela Mislav Stipića......

Aktualni ravnatelj Hrvatske televizije na loš je glas došao i zbog štetnih ugovora u Elektroprometu, tvrtke čije je poslovanje trebao nadzirati s mjesta člana Nadzornog odbora, a zbog čega za 2008. godinu nije dobio razrješnicu, a nije se proslavio ni svojim djelovanjem u Hrvatskom europskom pokretu, gdje ga je svojedobno doveo Siniša Grgić, bivši predsjednik te međunarodne organizacije, i bivši dopredsjednik Programskog vijeća HRT-a, kojega je Stipić, prema vrlo pouzdanim informacijama, nedavno potjerao iz Europskog pokreta jer je procijenio da mu Grgić, nakon ostavke na članstvo u Programskom vijeću HRT-a, više nije potreban.
O vrlo savitljivoj kičmi glavnog ravnatelja Hrvatske televizije najbolje, pak, govori njegova politička biografija, koja kaže da je Mislav Stipić hrvatski rekorder u mijenjanju stranačkih boja. Nakon aktivne uloge u Parlamentu mladih, pravnom sljedniku Gradske konferencije Saveza socijalističke omladine Republike Hrvatske, Mislav Stipić u sljedećih petnaestak godina stigao je biti član čak pet političkih stranaka: Hrvatske narodne stranke, Hrvatske stranke prava, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske demokratske zajednice, te Hrvatske socijalno liberalne stranke, čiji je član i danas.


registracija
20/11/10

imalkogod, 01.12.10. 15:49

I premda ovih dana, zajedno s Josipom Popovcem, v.d. Ravnateljem HRT-a i Renatom Kunićem, v. d. Glavnog urednika Informativnog programa, Stipić otkazivanjem suradnje honorarnim suradnicima hrvatsku javnost pokušava uvjeriti u to da čini sve kako bi smanjio troškove Hrvatske televizije, potpisivanjem neopravdano skupih ugovora za neke sporedne poslove on, ustvari, Hrvatskoj televiziji i dalje čini veliku štetu.
Dnevno.hr posjeduje kopiju basnoslovno skupog ugovora kojim je čelništvo HRT-a posao održavanja energetskih postrojenja na Hrvatskoj televiziji dodijelilo tvrtci Centar krovorad, iako HRT u isto vrijeme za iste poslove plaća svoje radnike.
Za jednogodišnje održavanje energetskih postrojenja, Centar krovorad je, naime, dobio gotovo četrnaest milijuna kuna (kopiju ugovora prilažemo u prilogu).
Upravo zbog takve rastrošnosti čelnika HRT-a, nedavno otpušteni honorarni suradnici, ali i mnogi stalno zaposleni novinari, doslovce reže na samo spominjanje Mislava Stipića, Renata Kunića, Josipa Popovca, te Hloverke Novak Srzić, jer ih smatraju najodgovornijima za sustavno uništavanje nacionalne televizije.


registracija
1/1/70

, 01.12.10. 15:53

Poznato je i ticama ili pticama na grani,da je HRT produzena ruka mafije u ovoj opljačkanoj drzavi ,kome to nije jasno...neka hitno posjeti Vrapče.HLO,Šelebaj,Dopuđa,Bunjevac Filipović,Smiljko Šagolj...navedena bratija je zaduzena da svim sredstvima štiti MAFIJU!!!!


registracija
30/12/08

csiki, 07.12.10. 22:18

Hloverka istaknula ustasku zastavu na svojoj kuci umesto zatvora ona je unapredjena ili je U simbol nase ljepe?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika