01.12.2010. / 18:45

Autor: Hina

Obrana Ognjena Šimića ponovno tražila manju kaznu na suđenju u BiH

Vijeće županijskog suda u Sarajevu odluku o zahtjevu za priznavanje presude izrečene Ognjenu Šimiću i njegovo upućivanje u zatvor u BiH treba donijeti u roku od najdulje petnaest dana

Ognjen ŠimićOgnjen ŠimićObrana Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj osuđen na kaznu od pet godina zatvora zbog primanja mita, ponovno je u srijedu na županijskom sudu u Sarajevu zatražila smanjenje te kazne, kazao je Hini sarajevski odvjetnik Nikica Gržić koji zastupa Šimića.

„Mi smo kao i u prethodnim raspravama zatražili smanjenje kazne“, kazao je Gržić, pojašnjavajući kako se ponovno pozvao na argumentaciju iznesenu tijekom rasprave pred sarajevskim županijskim sudom provedenom u lipnju kao i tijekom prizivnog postupka na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u listopadu.

Županijski sud u Sarajevu u lipnju je svojom odlukom kaznu izrečenu u Hrvatskoj smanjio na dvije i pol godine zatvora, na što se obrana žalila, da bi federacijski vrhovni sud prvostupanjsku odluku ukinuo i vratio je županijskom sudu na ponovno razmatranje.

Na zatvorenoj sjednici sudskog vijeća županijskog suda održanoj u srijedu nisu se pojavili ni Šimić ni zastupnik tužiteljstva a odvjetnik Gržić je tu prigodu iskoristio kako bi vijeće upozorio da bi potvrda presude od pet godina zatvora predstavljala povredu kaznenog postupka u BiH, s obzirom da se u toj zemlji po pravilu izriču znatno blaže kazne za kaznena djela poput onih zbog kojih je osuđen riječki kardiokirurg.

Šimićev odvjetnik drži kako je njegov branjenik u Hrvatskoj osuđen na neopravdano visoku kaznu kakva se izriče samo onima koji ponavljaju kazneno djelo.

Gržić je od vijeća županijskog suda u Sarajevu zatražio i da pri odlučivanju o zahtjevu hrvatskog pravosuđa za provedbu presude Šimiću uzme u obzir i olakotne okolnosti.

„On nije ranije osuđivan, otac je četvero djece i uz to je trenutačno u teškom zdravstvenom stanju prouzročenom ozbiljnim srčanim problemima koji zahtijevaju ugradnju premosnice“, kazao je Gržić.

Vijeće županijskog suda u Sarajevu odluku o zahtjevu za priznavanje presude izrečene Ognjenu Šimiću i njegovo upućivanje u zatvor u BiH treba donijeti u roku od najdulje petnaest dana.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika